Рушійна сила: молодь залучили до співпраці між Україною та НАТО

22.06.2021 21:32   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Напередодні саміту НАТО Єнс Столтенберг провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Генсек нагадав, що НАТО буде продовжувати підтримувати Україну на цьому шляху. Про те, якою є ця підтримка – говорили та аналізували експерти під час Київського безпекового форумі для молоді.

Джерело: "Фактор безпеки" на 24 каналі

До дискусій долучилися провідні політики, дипломати та експерти. Ще кілька десятків молодих професіоналів як з регіонів України, так і з Грузії.

они ставили свої питання представникам НАТО. У Північноатлантичному альянсі молодь вважають рушійною силою змін і активно залучають майбутніх лідерів і лідерок до розв'язання проблем безпеки.

Спецпредставник Генерального секретаря НАТО Джеймс Аппатурай заявив, що Україні варто продовжувати реформи, щоб і надалі рухатися до Альянсу.

Кожен потенційний член Альянсу має впровадити широкий комплекс реформ. І не лише у царині безпеки та оборони, а й щодо верховенства права, державного управління та економічної стабілізації,
– заявив Аппатурай.

Північноатлантичний альянс зі свого боку готовий посилювати співпрацю з Україною і допомагати ставати сильнішою.

"У наступні місяці співпраця НАТО та України, без сумніву, посилиться. Не лише через те, що будуть зняті обмеження через COVID-19, а й тому що партнери з НАТО та України готові до ще тіснішої співпраці", – додав Аппатурай.

Двері НАТО для України відкриті

В Альянсі додали, що хоча короткого шляху до НАТО немає, двері Альянсу для України залишаються відкритими.

Союзники віддані рішенням Бухарестського саміту 2008 року щодо того, що Україна та Грузія у майбутньому стануть членами НАТО,
– запевнив Аппатурай.

Підтверджують це й інші учасники зустрічі.

"Ми хочемо бути членами Північноатлантичного Альянсу через те, що саме членство України і Грузії в НАТО – це запорука довгострокового миру як в об'єднаній Європі, так і в нашому регіоні", – зауважив директор Київського безпекового форуму Данило Лубківський.

Україні надали статус партнера НАТО

Водночас учасники форуму нагадали, що НАТО – це не просто військово-політичний союз. Це насамперед Альянс успішних демократичних країн, які відстоюють цінності вільного світу. Його сила – у міцному і тривалому партнерстві. Тому союзники зацікавлені й у співпраці з Україною та високо цінують внесок нашої держави у європейську безпеку.

"Співробітництво і партнерство з Україною надзвичайно важливе для НАТО, тому що ми не зможемо розв'язати сучасні проблеми і виклики безпеці наодинці. Нам потрібні партнери", – наголосила директорка Центру інформації та документації НАТО Вінета Кляйне.


Торік наша держава отримала від Альянсу статус партнера НАТО з розширеними можливостями. Досі його мали лише 5 країн світу. Його надають лише тим країнам, чиї війська активно взаємодіють з арміями Альянсу, впроваджують стандарти і застосовують практики НАТО, беруть участь в операціях та місіях під його егідою.

Немає іншого захисту життя України і українського народу, ніж бути частиною, учасником, контрибутором, державою, яка робить внесок в європейську колективну Євроатлантичну безпеку. Ми є частиною об’єднаної Європи,
– заявив Лубківський.

Однак донести цей меседж до міжнародної спільноти найкраще зможе молодь, адже саме молоді люди попри кордони активно спілкуються і обмінюються досвідом з однодумцями з усього світу.

"Молодь тут і зараз, яка залучена у відповідні форуми, заходи, чіткіше розуміє, для чого нам НАТО, і потім може ділитися враженнями, комунікувати, підсилювати розуміння, для чого нам потрібна євроатлантична інтеграція", – пояснив консультант Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Молодь залучають не вперше

До обговорення нагальних проблем у межах Київського безпекового форуму молодих людей залучають уже вдев'яте. Експерти вкотре відзначили завзятість та навички молодих українців.

Учасники продемонстрували, як на мене, дуже високий рівень знань, обізнаності і розуміння відносин із Північноатлантичним Альянсом,
– запевнив Лубківський.

Те, що саме молодь – рушійна сила в євроатлантичній інтеграції України зауважили і представники Альянсу. У НАТО переконані, що молодих науковців із сучасним мисленням варто залучати до державотворчих процесів.


"Молодь – це майбутнє України. В них є повно яскравих ідей. Я завжди приємно вражена гостротою розуму та судженнями молодих людей в Україні. І саме вони формують ту державу, якою вона буде за 10, 20, 30, 40 років", – сказала Кляйне.

Центр інформації та документації НАТО регулярно влаштовує круглі столи та майданчики для дискусій, до яких зокрема залучає і молодих лідерів.

Молодь поділяє цінності Альянсу

Вінета Кляйне Центр інформації та документації НАТО очолила торік. Дипломатка з Латвії – експертка з комунікацій та має неабиякий досвід роботи у міжнародних структурах, зокрема, в Україні. Вона впевнена, що дуже важливо, що сучасна молодь поділяє цінності Альянсу:

  • демократію;
  • свободу слова;
  • права людини.

Від 1996 року НАТО активно залучає молодь до своєї діяльності. Тоді громадська організація – Асоціація Атлантичного договору – заснувала молодіжний центр. Його завдання – налагодити діалог з молоддю та допомогти їй зрозуміти, як НАТО сприяє миру та безпеці у світі.

В НАТО ми, безумовно, завжди прагнемо більше взаємодіяти саме з молоддю, дослухатися до того, що їх турбує, враховувати їхні думки та бачення світу,
– запевнив голова представництва НАТО в Україні Александер Вінников.

Ми живемо у час, коли проблеми минулого і теперішнього мають незворотні наслідки для майбутнього. Саме сучасне покоління може вплинути на перебіг історії і посилити Північноатлантичний альянс.

"Ми залучаємо молодих професіоналів відігравати вирішальну роль у формуванні майбутнього НАТО і захисті цінностей Альянсу – свободи, демократії і верховенства права", – наголосив заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джане.

У НАТО переконані, що безпека країни, як і кожної людини окремо, залежить насамперед від нас самих. Водночас активне залучення майбутніх лідерів до розв'язання глобальних проблем сьогодні може змінити світ на краще вже завтра.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews  





Єдині новини

Радіо

TeNews Radio УХ Радіо

Головне за день