Слуги реформують судову систему під себе, а не для українців, - заява партії «УДАР Віталія Кличка»

24.06.2021 13:12   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Посли країн Групи семи та ЄС звернулися до президента Володимира Зеленського з персональним листом, в якому переконують його у необхідності внесення змін до законопроєктів (№5068 та №3711-д) щодо реформування Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Запропоновані до розгляду законопроєкти, які схвалені до другого читання мають бути змінені відповідно до рекомендацій незаангажованих фахівців, - заявили в «УДАРі».

Нагадаємо, що на початку червня головний претендент від “Слуги народу” А.Костін не пройшов відбір, конкурс з відбору голови САП було зупинено. «Влада мала намір переграти результати співбесід», - коментували експерти.

Отже, комісія встигла розглянути 20 з 37 кандидатур, а з них лише одна особа була відібрана до участі в наступному турі.

18 червня Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції до Кабміну з вимогою звільнити голову правління «Нафтогазу» Юрія Вітренка. Закон про ліквідацію ОАСК, внесений президентом України як невідкладний, уже кілька місяців не розглядається комітетом ВРУ під керівництвом А.Костіна.

УДАР підтримує позицію Венеційської комісії про те, що подані «слугами народу» зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів», у разі їхнього ухвалення, вб’ють судову реформу.

«Влада повинна якнайшвидше перезапустити органи суддівського самоврядування, оскільки саме від них сьогодні залежить майбутнє України як заможної європейської держави», - закликав лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Ми розуміємо, що вкрай важливо не покладатися на старий склад Вищої ради правосуддя, який повністю себе скомпрометував». Вища кваліфікаційна комісія суддів України не має бути пов’язана з діючою Вищою радою правосуддя, бо це скомпрометує всі подальші кроки з очищення судової гілки влади, - про це акцентують в «УДАРі».

Метод створення конкурсних комісій має бути подібним до того, що використовувався при створенні Вищого антикорупційного суду:

  • до комісії мають бути кооптовані незалежні фахівці, делеговані авторитетними міжнародними організаціями;
  • голоси незалежних членів комісії повинні мати пріоритет під час голосування або принаймні мати право фінального вето на кандидатури, які не відповідають принципам доброчесності.

«Реформа судів – справжній виклик для нашої держави. Справедливі правила для всіх дадуть можливість країні економічно зростати», - прокоментував Валентин Демчук, - «Це важливий крок для відновлення довіри наших громадян до влади».

УДАР прагне побудувати справедливу прозору та доступну систему судочинства, де кожен громадянин чи підприємець може знайти правовий захист і чесне правосуддя.

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews