Під стінами Чортківського замку строчили кулемети і гриміли гармати

27.06.2021 17:25   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: ЧортківCity

26 червня під стінами Чортківського замку відбувся патріотичний захід із театралізованим дійством, приурочений 102-й річниці знаменитої Чортківської офензиви – найуспішнішої наступальної операції Української Галицької армії проти польського війська 7-28 червня 1919 рр.

Йому передували виступи державних діячів. Зокрема слово мали голова обласної ради Михайло Головко, народний депутат України Володимир Гевко, заступник голови облдержадміністрації Віктор Устенко.

Далі чортків’яни стали свідками кількахвилинної реконструкції бою між січовими стрільцями і польським військом. Від вибухів петард і вогнепальної зброї буквально закладало вуха.

Звичайно, це далеко не ті масштаби, коли два роки тому в міському парку у відтворенні одного з боїв за мотивами Чортківської офензиви взяло участь близько сотні бійців - з броньовиками та іншою бойовою технікою, гарматами, кіннотою, викопаними шанцями тощо. Тим не менше, навіть цей невеличкий театралізований епізод дозволив присутнім реально наблизитися до тих героїчних подій сторічної давнини. Шкода лишень, що прийшло не так багато люду, адже зовсім була відсутня реклама, лишень поодинокі приватні пости у соцмережах. Звідти про це дійство дізнались і ми, місцеві журналісти.

Опісля охочі могли зробити селфі з бійцями в українських і польських одностроях та бойовою зброєю періоду національно-визвольних змагань початку ХХ століття. Природно, така затія прийшла до вподоби дітлахам.

Особливого шарму дійству додавали стрілецькі й патріотичні пісні у живому виконанні тернопільського рок-гурту.

Любомир Габруський

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ЧортківCity