Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

Допомога у 2,7 млрд доларів від МВФ має піти на підтримку підприємців, а не чиновників, – «УДАР Віталія Кличка»

12.08.2021 14:28   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

До кінця літа Україна отримає транш в 2,7 млрд доларів від МВФ. Його повертати не потрібно, адже це загальне рішення для боротьби з наслідками пандемії у всьому світі. 12 червня 2020 року Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.

Очікувалося, що решта суми одним чи двома траншами надійде до України ще у 2020 році, а потім до літа 2021 року, але цього не сталося. Офіс президента в офіційному повідомленні зазначив, що МВФ виділив кошти після телефонної розмови В.Зеленського з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою безоплатно та без жодних додаткових умов. Проте ми розуміємо, що це не є особистою заслугою президента Зеленського.

Насправді, виділення 650 млрд дол «для допомоги відновленню світової економіки внаслідок пандемії» МВФ анонсував ще у березні цього року. Те, що Україна отримає від цієї суми 2,7 млрд дол. на початку квітня уточнив голова Національного банку Кирило Шевченко.

В «УДАРі» виявили занепокоєння тим, що отримавши величезну суму, яку не потрібно повертати, влада має величезну спокусу її «проїсти» або непрозоро закатати у бетон – без проведення необхідних тендерних процедур.

«Оскільки Україна отримала значну суму коштів на безповоротній основі, то важливо не допустити, щоб ці гроші були просто «розпиляні» чиновниками», - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Ми хочемо забезпечити найбільш ефективне їх інвестування в реальний сектор економіки».

Національний банк запропонував уряду не витрачати усі кошти на фінансування дефіциту бюджету чи виплату боргів, а залишити хоча б частину цієї суми у міжнародних резервах. Однак уряд може не дотриматися цих рекомендацій, оскільки державний бюджет перебуває далеко не у найкращому стані. Дефіцит бюджету вже сягнув 50 млрд грн, Мінфін продав на 25% менше держоблігацій, ніж планував, і для фінансування поточних видатків потребує понад 70 млрд грн.

Суттєвий ризик від отримання 2,7 млрд дол. для України полягає у тому, що у влади може зникнути мотивація у подальшому проведенні 5 реформ для отримання коштів у межах кредитної програми stand-by.

Більше того, влада може використати цей крок МВФ у своїх політичних цілях – з популістською метою, - коментують в «УДАРі».

  • Це вже зменшило мотивацію влади у проведенні реформ. І ця демотивація відбувалася не лише в Україні, але й у Єгипті та інших країнах, які співпрацюють з МВФ, але не дуже полюбляють проводити реформи. Зараз уряди цих країн розуміють, що отримавши ці кошти, пройдуть рік без проблем.
  • Про те, що Україна далека від виконання вимог МВФ, свідчить той факт, що уряд вже понад рік не може отримати наступний транш за вже ухваленою програмою від 9 червня 2020 року на майже 5 млрд доларів, спрямовану на допомогу у подоланні наслідків пандемії COVID-19. Тож, отримавши гроші «безоплатно та безумовно», влада може взагалі «забути» про будь-які реформи до наступного року. А це віддалить Україну від вступу до НАТО і ЄС ще на один рік.

 «УДАР Віталія Кличка» закликає владу вчинити мудро і далекоглядно та не піддаватися спокусі використати такий значний фінансовий ресурс для підвищення свого рейтингу без огляду на довгострокові інтереси держави.

На що варто витратити кошти?

  • Одним з можливих напрямів спрямування коштів є завершення реформ. У першу чергу, тих, що перебувають на етапі реалізації – земельної та децентралізації. Повноцінний ринок землі та завершення адміністративно-територіальної реформи потребують не лише політичної волі, але й значних фінансових ресурсів.
  • Крім того, влада має інвестувати кошти у зменшення залежності України від російського газу шляхом скорочення його споживання, активний перехід на «зелені» джерела енергії та подальшу інтеграцію з європейськими енергосистемами. Важливо підвищувати енергоефективність приватних осель і публічних споруд для зменшення енергоспоживання, щоб суми у комунальних платіжках українців зменшувалися.
  • Ще одним можливим напрямом інвестицій є покращення якості життя українців, зокрема тривалості життя, через покращення стану довкілля, впровадження жорсткіших екологічних стандартів на промислових об’єктах, що забруднюють довкілля, модернізації виробництва та реалізації інших заходів, що відповідають європейському Green Deal. Для модернізації шкідливих виробництв, бізнес потребує значних інвестицій та підтримки від держави у вигляді податкових пільг.
  • Для забезпечення зростання економіки потрібно підтримати розвиток малого і середнього бізнесу через надання доступу до дешевих кредитних ресурсів. Це реально забезпечити через цільову програму рефінансування державних банків. Особливої уваги потребують підприємці, які найбільше постраждали від карантину.

 «УДАР Віталія Кличка» застерігає президента і уряд втриматися від спокуси залатати «дармовими» грішми дірки в бюджеті та фокусуватися не на недопущенні більшого спаду, а на впровадженні економічних стимулів. Необхідно забезпечити, щоб кошти МВФ наприкінці серпня стали подарунком не лише уряду, але й українцям.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews