Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Цікаве про квіти «Майори»

15.08.2021 19:20   Автор : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Насправді наукова назва цих квітів з «військовою» народною назвою - Цинія (лат. Zinnia) і вона належить до роду трав'янистих, чагарникових багаторічників родини Айстрові родом із Південної Мексики та Центральної Америки.

Зрозуміло, перш за все, всіх цікавить чому ж так люди поміж себе назвали цю квітку. Проте з військом чи військовими назва немає нічого спільного. Можливо її так назвали, що вона струнка та охайна, як вояк вправний, а ще від того, що майорить різними барвами ще здалеку. А наукову назву квітка отримала на честь фармаколога й ботаніка Йоганна Готфріда Цинна з Геттінгена. Він, коли був директором ботанічного саду, постачав Карлові Ліннею гербарний матеріал для досліджень.

 

Читайте також

Квітковий рай у Трибухівцях на Тернопільщині
Як висловити почуття за допомогою букета квітів?

Серед безлічі рослин і насіння, привезених з материка Новий Світ, були і насіння цієї самої «королівської» квітки. Оскільки ботанічним садом Геттінгені керував пан Цинн, то відомий ботанік Карл Лінней, який товаришував з директором багато років, просто назвав неймовірно екзотичну для німецького клімату рослину в його честь - майорець. Ацтеки культивували цинію з 1500 року. Появі циній в європейських країнах передували події часів таємничих конкістадорів, а одна з легенд розповідає про королівську квітку, що росла тільки в садах Монтесуми.

В Європі вона з'явилася у XVIII ст., відразу ставши улюбленою прикрасою садів і аристократичних прийомів. До двадцятого сторіччя цинія культивувалася вже на всіх континентах, а з 1931 по 1957 р. квітка цинії була навіть символом штату Індіана, США. Сьогодні відомо близько двадцяти видів, безліч сортів і гібридів цієї прекрасної квітки, що вирізняється красою і невибагливістю до умов вирощування. Квіти легко розмножуються, цвітуть з літа до пізньої осені і милують око різнобарв'ям. Тому їх можна зустріти і у селах коло хат, і у містах на великих клумбах.

(Фото автора)

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews