Жителі Биківців рятують сільський палац

17.08.2021 22:36   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Музей, галерею, банкетну залу, кав’ярню та міні-готель хочуть облаштувати мешканці села Биківці Шумського району на Тернопільщині у колишньому маєтку графа Чосновського.

 — Якщо ми будемо сидіти склавши руки, то від будинку залишиться лише купа каміння. Споруда в аварійному стані, негайно треба змінити перекриття. Значно складніше – відновити палац і саму бальну залу у два поверхи заввишки та з елегантними колонами, що так невдало зараз ховаються у стінах, – каже Алла Процишина, жителька Биківців.

null

Палац, як його називають старожили села, зведений приблизно у 1906-1907 роках. Однак план будівлі биківчанам так і не вдалося знайти. Через карантин поїздку до Волинського архіву довелося відкласти. Зараз в маєтку – поштове відділення, невеликий бар та магазин.

— Це місце помирає. Ми усі є свідками цього. Немає вже клубу, куди вся молодь збігалася на танці, тут давно не «крутять» кіно, а раніше, щоб подивитися фільм збігалося чи не усе село, ніхто вже не влаштовує святкових концертів, — бідкається жінка.

До 1986 року у маєтку графа Чосновського була колгоспна контора. А у лівому крилі будинку — сільська рада, зал реєстрації шлюбів та бібліотека. Тому для декого з мешканців Биківців з палацом пов’язані особливі спогади.
– Ми з чоловіком розписувалися у палаці 11 листопада 1978 року. Як сьогодні цей день пам’ятаю, так урочисто було, — каже Лідія Носалюк.
Аби зберегти пам'ятку, биківчани зверталися за допомогою до Шумського ОТГ, куди входить їхнє село, але там лише розвели руками: коштів немає. Втім світ не без добрих людей.

null

— Дізнавшись про нас і про те, що ми робимо для відновлення історичного минулого нашого села Олексій Чередніченко, керівник Всеукраїнського об’єднання іконописців OBRAZ подарували картину «Танець ангелів». Вона має вражаючі розміри й дуже коштовна. Таких картин у світі лише дві. Плануємо, що вона прикрашатиме стелю оновленої бальної зали палацу. Як бачте, ми не втрачаємо надії й продовжуємо боротьбу за збереження маєтку Чосновського, — додає Анатолій Нетребчук, житель села Биківці.

Зараз биківчани активно працюють у підвалах палацу. Вони вщерть засипані сміттям. Вже вдалося розчистити три кімнати.

– Поміж сміттям, вдалося знайти шматки білого та рожевого мармуру, металеві конструкції для печей, гіпсову газу, ймовірно, вона колись була оздобою на фасаді будинку, – каже Алла Процишина. – Однак це треба досліджувати. Попереду ще багато роботи, тож сподіваємося, що це не усі наші знахідки.

Тим часом у місцевому садочку дві кімнати облаштовують під музей. Саме там можна буде ознайомитися з історією Биківців.

  Усе робимо власним коштом, дякувати Богу, у селі багато небайдужих людей, –  зазначає Алла Процишина. – Лише разом нам вдасться зберегти минуле нашого села.

Оксана Смільська.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews