Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Преображення Господнє в Теребовлянській ПЦУ Св. рівноапостольного князя Володимира

20.08.2021 14:01   Автор : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Це свято вважається православними одним з надвеликих у церковному календарі  — третім святом після Різдва та Великодня і святкується 19 серпня. Також його називають Другий Великий Спас, або Яблучний Спас.

Яблучний Спас символізує закінчення літа та настання осені. В народі навіть існує приказка : «Яблучний Спас – пішло літо від нас».

Яблучний Спас пов’язаний зі святом врожаю, бо припадає на період дозрівання фруктів, овочів та збору меду. Тому, за стародавніми традиціями, на свято другого Спаса віряни йдуть до церкви та освячують фрукти й овочі нового урожаю. 

До святкового кошика обов’язково треба покласти яблука. Також кладуть груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю та інші достиглі овочі. В цей день можна святити мед та випічку з яблуками. За народними традиціями на Спас також  заведено освячувати колоски пшениці та жита, васильки та чорнобривці. 

На свято Другого Спасу заборонено нести в храм та освячувати алкоголь та м’ясні вироби. 

На Яблучний Спас здавна господині пекли пироги з яблуками, готувати компоти, ліпили вареники, випікали і першу хлібину з борошна нового врожаю. Після повернення з церкви віряни пригощали освяченими яблуками сусідів та знайомих. Господині готували вечерю зі смачними стравами та накривали святкові столи. Другий Спас припадає на період строгого Успенського посту, тому святкові страви були, переважно, з борошна, овочів та фруктів, але у цей день дозволялося скуштувати трохи страв з риби та випити келих вина. 

На яблучний Спас, після відвідування церкви та святкової вечері віряни, традиційно, виходили в сади та збирали яблука нового врожаю. 

В Теребовлянській ПЦУ цього дня настоятель церкви обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей отець Володимир Якубишин провів святкову літургію та промовив цікаву проповідь про дане свято: «На свято яблучного Спаса люди вшановують Ісуса Христа. Яблучний Спас називають також Спасом на горі. 19 серпня, за 40 днів до розп’яття Христа, Ісус і три його учні (Петро, ​​Іван та Яків) піднялися на гору Фавор. Саме тут Спаситель отримав знак і дізнався, що він помре мученицькою смертю на хресті в ім’я порятунку людей, а пізніше воскресне. Спустившись з гори, Ісус велів збирати яблука, щоб освятити їх у церкві. Святкувати Яблучний Спас почали в IV столітті. На горі Фавор відкрили храм, який прославляє Преображення Господнє. Туди люди стали приносити для освячення дари природи — виноград чи яблука».

Вважається, що яблука в цей день мають особливу силу, здатну до зцілення. Існувало повір’я, що перед тим, як з’їсти освячене яблуко, потрібно згадати заповітне бажання і сказати: «Що надумано — збудеться, що збудеться — не минається».На свято Яблучного Спаса господині пекли пироги і варили варення з яблук. До святкового столу запрошували сусідів, друзів і знайомих і пригощали освяченими продуктами. Також допомагали нужденним.На Другий Спас люди співали пісні, проводжали сонце, зустрічали осінь, зібрали врожай пшениці й заготовляли лікарські трави.

Читайте також

У червні тернополяни матимуть два додаткових вихідних
Астролюбителі Тернопільщини відзначають Міжнародний день астрономії
Сьогодні в Україні і багатьох країнах світу відзначають Першотравень, або День праці

Народні прикмети 

На свято Яблучного Спаса ще з давніх часів існувало багато прикмет. Деякі з них дійшли і до наших днів: «Сухий день у свято Яблучного Спаса — до сухої і теплої осені.Йде дощ на Другий Спас — до суворої зими.Після Яблучного Спаса  засіваються озимі.До Другого Спаса не можна їсти ніяких плодів, крім огірків.Сіла на руку у свято Спаса муха — до удачі».

Що не можна робити на Яблучний Спас

У свято Спаса не можна вбивати комах — мух, комарів, мошок і інших жучків. Це вважається поганою прикметою і може принести нещастя.

У свято Яблучного Спаса не можна займатися домашніми справами, шити, прасувати, прати і прибирати.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Більше фото можна переглянути тут: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=viktor.averkiev&set=a.4532114533505445


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews