Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Успіння Пресвятої Богородиці в Теребовлянській ПЦУ, що на Тернопіллі (фото, відео)

29.08.2021 01:08   Автор : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

28 серпня православна церква відзначає свято Успіння Пресвятої Богородиці, яке присвячене смерті матері Ісуса Діви Марії. На честь цього в Теребовлянській ПЦУ Св. рівноапостольного князя Володимира відбулася святкова літургія та освячення осінніх квітів.

Це свято належить до числа дванадцяти найбільших в християнстві. Християни заздалегідь готуються до цього свята і тримають суворий Успенський піст. Настоятель церкви обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей отець Володимир Якубишин пояснив, що: «Слово «успіння» зі старослов'янської означає «мирна смерть». Звичайно, саме свято присвячене не смерті Богородиці, адже це не радісна подія. У цей день християни святкують возз’єднання Богородиці з Богом і її перехід у вічне загробне життя. А блакитний колір одеж священика та служителів церкви символізують цього дня небесну блакить, Небо, куди якраз вознеслася Богородиця та возз’єдналася з Богом». Також отець розповів про саму Богородицю та історію свята.

Святкова літургія розпочалася з виносу Плащаниці Пресвятої Богородиці отцем Володимиром. До неї після цього приклалися всі присутні парафіяни.

Довідка: Плащаниця Пресвятої Богородиці — стародавня ікона, яка зберігається в Старому Місті в Єрусалимі, у Гефсиманському подвор'ї, що навпроти Храму Гробу Господнього. Саме цю ікону за три дні до свята Успіння Пресвятої Богородиці доставляють хресним ходом в Гефсиманію, де обносять навколо гробу Пресвятої Богородиці. Там вона перебуває впродовж дев'яти днів — до Віддання свята Успіння, перед нею постійно читається Акафіст.

З Історії Успіння Пресвятої Богородиці
Ні в одному з чотирьох Євангелій не сказано про долю Діви Марії після вознесіння Ісуса. Її смерть описується в декількох неканонічних текстах. Згідно з ними, Марії під час молитви з'явився архангел Гавриїл і повідомив їй, що скоро вона постане перед Богом. Через три дні вона мирно померла.

Читайте також

Теребовлі, що на Тернопільщині День міста цього року провели по особливому (Фото, Відео)
Цікава мандрівка Теребовлянщиною, що на Тернопільщині
В Теребовлі під час зливи дерево впало на автомобіль (Відео)

Перед смертю Богородиці з різних кутів світу до неї прибули апостоли і праведники, щоб попрощається з нею. Сам спаситель в оточенні ангелів зійшов до неї, щоб забрати її душу з собою. Пречиста Діва попросила Бога благословити всіх, хто прийшов проводити її. Через 3 дні її тіло пропало з гробниці, а сама Марія з'явилася апостолам за вечерею.

Традиції Успіння Пресвятої Богородиці

Перед святом християни дотримуються суворого двотижневого посту, який повинен духовно і тілесно очистити людину. Успіння в народі також називається осеніни і господини.

До цього дня зазвичай закінчуються жнива і польові роботи. На Успіння прийнято ходити в храми і освячувати хлібні колосся і насіння з недавно зібраного врожаю. У храмі ставлять свічку за здоров'я і благополуччя рідних.

Після відвідин церкви господині випікають хліб з освяченого зерна. Його подають на святковий стіл для сім'ї. Після святкування збирають урожай горіха і закривають овочі на зиму. Господині заготовляють варення, соління, мариновані гриби і сушені горіхи.

Що не можна робити в це свято

У цей день не можна сваритися, лихословити, голосно лаятися.

Не можна вставляти в землю гострі предмети, інакше це може бути розцінено як неповага до Бога.

Не варто ходити босоніж по росі - можна накликати на себе хворобу.

Якщо 28 серпня вдягти брудне, старе або незручне взуття - надалі буде багато неприємностей.

За повір'ями, незаміжній дівчині не можна ні з ким розмовляти, поки вона не вмиється росою або джерельною водою. В іншому випадку вона не вийде заміж.

Більше фото можна переглянути тут: https://www.facebook.com/media/set?vanity=viktor.averkiev&set=a.4559625377421027

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews