Не можна досягти зростання економіки збільшенням фіскального тиску на малий та середній бізнес, – Валентин Демчук

23.09.2021 00:04   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

15 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт бюджету України на наступний рік. На поточному тижні проєкт державного бюджету (№6000) буде розглядатися у першому читанні. Разом з тим, цього тижня запланований розгляд законопроєкту №5600.

«Уряд шантажує українців скороченням фінансування важливих статей у проєкті держбюджету у разі не ухвалення скандального “антиолігархічного” законопроєкту №5600», - прокоментували в «УДАРі».

Міністерство фінансів допускає у проєкті бюджету 2022 року потенційні надходження у понад 30 млрд грн від так званого «антиахметівського» законопроєкту №5600, який наразі готують до другого читання. Профільний комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту схвалити 5600 у другому читанні та в цілому. В рішенні комітету зафіксоване нова спецпроцедура розгляду законопроєкту, яка унеможливлює поставити депутатам свої правки в залі.

null
 

Презентуючи урядовий проєкт бюджету, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що це «не лише збалансований і реалістичний, але й бюджет модернізації країни, відновлення економіки та інвестицій у людей, у їхнє здоров'я, освіту і розвиток». На перший погляд, державний бюджет виглядає збалансованим. Збільшуються надходження на понад 100 млрд. грн, дефіцит на рівні 3,5%, що цілком відповідає вимогам МВФ.

Однак схоже, що рецепт «збалансованого» бюджету від уряду – це взяти гроші в українців, посиливши фіскальний тиск на малий та середній бізнес, що болюче б’є по середньому класу українців.

«Уряд називає законопроект «антиолігархічним», але насправді він спрямований супроти народу України, супроти малого та середнього бізнесу та простих громадян», - прокоментував ситуацію Валентин Демчук, лідер «УДАРу» на Рівненщині.

null
 

Урядовці намагаються пов’язати необхідність прийняття законопроекту 5600 із забезпеченням фінансування важливих галузей у бюджеті. Тобто, уряд хоче накинути думку, що без схвалення 5600 не лише не вдасться отримати збалансований бюджет, а окремі статті бюджету не отримають фінансування.

А це «недоотримані» мільярди на охорону здоров’я, культуру, розвиток стратегічних галузей, авіа-будівництво, розвиток спорту, цифрові інновації, обороно-промисловий комплекс тощо.

«УДАР Віталія Кличка» закликає уряд не брати українців у заручники, протискаючи за допомогою бюджету прийняття законопроекту 5600, що посилює фіскальний тиск на малий та середній бізнес. Водночас, у бюджеті має бути передбачена реальна підтримка економіки та її модернізації.  Уряд має передбачити захищені статті бюджету для збільшення фінансування програм пільгового кредитування бізнесу.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews