Ольга Кушнерик

Ольга Кушнерик

журналістка

Перевага у небі – ключ до успіху на землі

Завтра буде День. Той, що зараз важливіший за найдорожчі особисті свята. Над країною сонм болю. Але біль з часом перетвориться на крицю – станемо міцними і непереможними. Може, й праві були ті, хто на зорі незалежності казав: свобода, яка дісталася без крові, не буде цінуватися. Ми ж уже пролили ріки крові, тож наша незалежність воістину правдива. Зі святом, дорога країно!

Війна у гарячій фазі, коли наступ чергується обороною, й кожен метр просування наших військ – смерть, поранення, каліцтва. Така висока ціна незалежності. Будь-якої «торгівлі» територіями в обмін на тимчасовий спокій не буде – про це вкотре ствердив Президент під час закордонних візитів. 20 серпня під час поїздки в Нідерланди Зеленський оголосив, що Україна отримає 42 винищувачі F-16 після того, як українські пілоти та інженери завершать навчання. На зустрічі з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен стало відомо, що Копенгаген вирішив передати Україні 19 винищувачів F-16.

Міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен заявив, що Україна зможе використовувати передані їй винищувачі F-16 лише на своїй території, аби вигнати ворога з території країни.

Скільки нам потрібно винищувачів? Щоб замінити старий авіапарк і отримати перевагу в небі, Україні потрібно 128 винищувачів, повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.  Зрозуміло, що війна може внести свої корективи, але понад 100 літаків дійсно таки потрібно, щоб розосередити їх на різних аеродромах, щоб вони реагували на різні виклики і завдавали ударів по різних цілях. І по літаках, і по наземних цілях, і по тилах противника, зокрема», пояснив він.

Пригадується, ще недавно західні партнери категорично заявляли, що Україна отримає винищувачі лише після контрнаступу. Час вносить корективи, й плани змінюються.

Ми просуваємося, метр за метром звільняючи території. За останніми даними Генштабу, Сили оборони України продовжують ведення  наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках.

В напрямку Роботиного мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут.

Противник вів безуспішні наступальні дії в районах Авдіївки, Мар’їнки, Новомихайлівки Донецької області. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує резерви.

Також Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області. Тут тривають важкі бої.

Дуже хочеться вірити, що коли винищувачі закриють небо, наступ стане стрімкішим. Бо перевага у повітрі – ключ до успіху на землі.

Між тим, росія не збирається знижувати темпи у війні. Розвідка стверджує, що на путіна тисне оточення, аби той оголосив загальну мобілізацію. Ставка – на живу силу. Військові заводи працюють цілодобово. Кількість ракет, на жаль, не вичерпується. Як нещодавно спливло, таємно допомагає в озброєнні агресора Китай. Тобто війна у розпалі, й ніхто уже не береться прогнозувати, коли вона закінчиться.

І ось на цьому фоні, м’яко кажучи, незбагненним є, коли у тилових містах місцева влада дбає про добробут, навіть витребеньки (на кшталт зведення сумнівних клумб чи пам’ятників) й усіляко створює ілюзію – війна далеко, й ніби відгороджується від неї.  Застосування цим грошам мало б бути на фронті. Я була неабияк вражена, натрапивши на дослідження Комітету виборців України. Ця громадська організація проаналізувала витрати найбільших міст України на допомогу Збройним силам  з початку війни. Інформацію було отримано від 24 міських рад у відповідь на інформаційні запити. Загалом за півтора роки міські ради витратили на допомогу ЗСУ майже 10 млрд грн або 7% своїх бюджетів.

У відсотковому відношенні найбільше на фінансування сектору оборони витратили Мукачевська, Хмельницька та Житомирська міські ради. У м. Мукачево витратити на допомогу ЗСУ становили 740 млн грн або 26% коштів міського бюджету. Тобто, кожну четверту гривню. Міська рада Хмельницького витратила на допомогу ЗСУ 21% свого бюджету, Житомира – 20%. Високі показники фінансової підтримки ЗСУ також в м. Львів – 10%, м. Бердичів та м. Чернівці – 9% бюджету. Серед проаналізованих міст найменші показники підтримки у відсотковому співвідношенні у  Києва, Запоріжжя, Броварів, Івано-Франківська та Тернополя – близько 2%.

Ех, Тернопіль… Стільки пафосу, діяльності, а, виявляється, місто пасе задніх… Цей фарс обурює.

І насамкінець: не здаваймося, навіть, якщо дуже боляче. Наші серця розбиті Черніговом (де Спас не спас) й іншими незліченними ранами. Тримаймося й плекаймо у собі віру у перемогу, не допускаймо сумнівів, бо це найзгубніше, адже, як писав поет Іздрик, легше згасити світло в собі, ніж розігнати пітьму довкола.

Ольга Кушнерик

 

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Газета "Свобода" від 23 серпня 2023 року