Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Головний експерт — мер, жінки — експертки з соціалки та криміналу: як виглядає гендерний баланс у чернівецьких медіа

23.02.2024 11:35   Автор : Альона Чорна
Джерело: CvNews

Два роки повномасштабної війни позначилися на всіх сферах життя, у тому числі, й на гендерному балансі новин. Тільки 22% експертних коментарів припадають на жінок-експерток, ще менше у новинах героїнь – тільки 15% від загальної кількості героїнь і героїв у публікаціях були про жінок.  

Фото з мережі Інтернет


При цьому більшість новин з чоловіками-героями стосуються втрат українських воїнів на війні Росії проти України. 

Такими є результати моніторингу, яке Інститут масової інформації проводив з 5 лютого 2024 року. Ми аналізували по 50 новин з п'яти чернівецьких онлайн-медіа (Молодий буковинець, МА АСС, БукІнфо, Чернівецький промінь, 0372).  Всього промоніторили 250 новин. Під час роботи враховували кількість експерток та експертів, героїнь та героїв, а також їхній тематичний розподіл. 

 

Експертки та експерти у чернівецьких онлайн-медіа

Найчастіше у ролі експерток у чернівецьких новинах виступали речниці, прессекретарки, директорки комунальних установ, очільниці ОСББ. За результатами моніторингу, експертки залучалися у новини втричі менше, ніж чоловіки: 22% експерток проти 78% експертів у регіональних новинах. Найчастіше жінки коментували соціальну тематику (50% від загальної кількості експертів та експерток у цій категорії), кримінальні новини і культуру (по 40% відповідно). До слова, єдиний експертний коментар у економічній новини також належав жінці-експертці.

Кримінальні новини, зазвичай, коментувала речниця Нацполіції у Чернівецькій області Кароліна Маришева. Експертка, зокрема, розповідала про справу з синцями на обличчі митрополита Лонгіна та загибель 19-річного буковинця з Кострижівки.

Ситуацію, як за борги кількох споживачів без електроенергії залишилися мешканці всієї багатоповерхівки, коментували прессекретарка Чернівецької обласної енергопостачальної компанії Ліліанна Іонашку та голова ОСББ «Клен» Антоніна Волощук. 

Про економіку і соціальну тематику періодично розповідала заступниця голови Чернівецької ОВА Альона Атаманюк,  втім коментар базувався на дописі посадовиці у соцмережі. Загалом топчиновниці Чернівецької ОВА нечасто виступають у медіа з ексклюзивними коментарями. Це не пов’язано із закритістю самих експерток, швидше, із стратегією висвітленням їхньої діяльності самими комунікаційниками ради та піарниками. Як правило, робота посадовиць презентується паркетно та не викликає особливого зацікавлення у медійників. 

Чоловіки-експерти у новинах найбільше коментували суспільну тематику, кримінальні новини, здоров’я, спорт і політику, найменше війну і економіку. Зазвичай у ролі експертів в новинах виступали чиновники: мер Чернівців Роман Клічук, голова облради Олексій Бойко, голова ЧОВА Руслан Запаранюк. Як експерт цитувався й митрополит Епіфаній, який перебував з візитом у Чернівцях. Популярністю у буковинських медіа користується міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Втім найцитованішим експертом Чернівців наразі залишається мер Чернівців. 

 

Героїні та герої матеріалів

Із 15% героїнь в  журналістських новинах, найчастіше жінки були присутні в шоубізнесі (67%), соціальній тематиці (56%), спорті (50%) і кримінальних новинах (12%). Втім великий відсоток жінок у новинах шоубізнесу, насправді, не має дивувати: з початку повномасштабної війни таких матеріалів небагато і за весь час моніторингу ми зафіксували у мінімумі таких новинах тільки дві героїні і одного героя. Разом з цим жінки часто постають у новинах як жертви соціальної несправедливості, шахраїв  і надзвичайних ситуацій. 

Водночас у спортивних новинах жінки виступали як переможниці. Про жінок  з позитивною конотацією, зокрема, згадували у культурних новинах про Євробачення. Також у новинах писали чернівчанку Ольгу Буназів, яка перекладала цьогорічний нацвідбір “Євробачення” на жестову мову.

Чоловіки як герої новин найчастіше згадувалися у матеріалах про війну (97% від загальної кількості героїв і героїнь), суспільній тематиці (95%) та криміналі (88%).

Через повномасштабну війну велику кількість новин – про загиблих героїв на війні. І це дані тільки тиждень моніторингу. Трагічні звістки про втрати  через повномасштабну агресію Росії проти України з’являються у чернівецьких медіа дуже часто. Новинні стрічки медіа всіяні десятками повідомлень про втрати наших Героїв на війні. 

 

Дискримінація та стереотипи

У чернівецьких медіа на 100% відсутні прояви сексизму та дискримінації, також жуналісти не цураються фемінітивів та звично застосовують їх у роботі. 

Водночас присутній чітко сформований новий стереотип про чоловіків, які намагаються перетнути кордон, вірогідно, через потенційну мобілізацію. У медіа  для них вже сформували ярлик: “ухилянти”. Такі новини, як ціТікали гірськими стежками: на Буковині спіймали групу ухилянтів”,Зачаїлись у таємному сховку автомобіля: на Буковині викрили ухилянтів”, “На кордоні затримали групу з 38 ухилянтів з 11 областей України, які хотіли прорватися у Європу”, трапляються мало не щодня. Акцент на слові “ухилянти” є зміщеним та невірно інтерпретованим. Оскільки “ухилянтом” ми можемо називати людину, яка отримала повістку та ухилилася від явки до ТЦК. У жодній із новин про українців, які намагалися перетнути кордон, цього уточнення немає. 

Ще одним стереотипним  твердженням щодо чоловіків стала згадка про чоловіка літнього віку як дідуся. Зауважимо, що дідусем ми можемо називати тільки родичів, яким ми є онукою чи онуком, в іншому випадку це є ейджизм. 

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.





Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews