Унікальну етнокарту Буковини презентували у Чернівцях (ФОТО)

27.03.2024 11:59   Опубліковано : Ігор Кравців
Джерело: CvNews
У відділі «Буковинська діаспора» Чернівецького обласного краєзнавчого музею відбулася презентація репринтного видання етнографічної карти Буковини, складеної Аркадієм Жуковським на основі перепису населення Буковини в 1910 року.
 
Ініціатором передруку виступив Голова товариства «Український Народний Дім» Володимир Старик.
 
Оригінал цієї карти був надрукований додатком до масштабної фундаментальної праці, яка постала за ініціативою Жуковського, але стала можливою завдяки спільним зусиллям гурту буковинських однодумців, які перебували в еміграції. Це книга «Буковина. Її минуле і сучасне», що була видана в 1956 р. в діаспорі. Правильніше було б написати «Книга» з великої літери, адже насправді це – титанічний труд великої кількості людей, для яких правдиве трактування історії та культурної спадщини України і Буковини, зокрема, було понад усе!
 
Тож не дивно, що саме у відділі «Буковинська діаспора» відбулася ця цікава зустріч, де спільними зусиллями Українського Народного Дому, Чернівецького обласного краєзнавчого музею, Чернівецької обласної ради, Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та науковців ЧНУ вшановували памʼять визначного буковинця, академіка, енциклопедиста, громадського діяча – Аркадія Іларіоновича Жуковського. Кожен із виступаючих (Микола Гуйтор, Олександр Добжанcький, Заячук Мирослав Валерій Руденко, Віктор Павлюк, Лариса Ворнік) мав цікаві спогади про точки дотику до цієї непересічної особистості.
 
Аркадій Жуковський вболівав за звільнення рідної держави від московської окупаційної влади. Багато його слів виявилися пророчими. Події того часу, часу «холодної війни», перегукуються із сьогоденням. Проте вже в активній, гарячій фазі російсько-української війни. Але, як казав сам Аркадій Жуковський ще в знаковому для нас 1991 році: «Бог працює на Україну! Ми мусимо перемогти!».
 
Архів Аркадія Жуковського, який зберігається в Науковій бібліотеці ЧНУ ім. Ю Федьковича, його наукова спадщина та титанічне видання «Буковина. Її минуле та сучасне» будуть і надалі надихати науковців, громадських діячів, студентів, буковинців, українців – усіх, хто шанує свою історію, культуру. І спонукати до збереження та популяризації своєї національної спадщини.
 
Презентація мапи Фото Чернівецького УНД

Фото Чернівецького УНД

Фото Чернівецького УНД

Фото Чернівецького УНД

Оксана Тронь (краєзнавчий музей) Фото Чернівецького УНД

Фото Чернівецького УНД

Етнокарта. Фото Чернівецького УНД

Фото Чернівецького УНД
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews