Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Майже щодня втрати: що пишуть про війну чернівецькі медіа

31.05.2024 13:47   Автор : Альона Чорна
Джерело: CvNews

Вже понад два роки триває повномасштабна війна, відповідно, й новини про неї утримують лідерські позиції як у всеукраїнських, так і регіональних медіа. Стабільними залишаються у щоденних стрічках медіа і новини про трагічні втрати українців. Загалом 46% від загальної кількості новин у чернівецьких медіа стосуються теми війни.

З 6 по 10 травня Інститут масової інформації досліджував кількість і тематику новин про війну у регіональних ЗМІ, також звертали увагу на мову ворожнечі в інформаційному просторі. Серед чернівецьких онлайн-медіа моніторили: Молодий буковинець, МА АСС, БукІнфо, Чернівецький промінь та 0372. Всього дослідили 525 новин, з яких майже половина,  240 стосуються теми війни.  Згідно з методологією новини на воєнну тематику розподілялися на такі основні теми: бойові дії; соціальні наслідки війни (обстріли/руйнування цивільної інфраструктури, відключення світла, водопостачання, опалення тощо; цивільні жертви війни; ВПО/біженці; гуманітарна допомога і міжнародна підтримка; робота волонтерів і активістів; новини з окупованих територій;  кримінальні новини про війну; інформація про повітряні тривоги; мобілізація та інші новини про війну. 

 

Найбільше - про бойові дії 

Загалом у 31% від загальної кількості новин про війну йдеться про бойові дії, в тому числі й про жертви серед військових. У цій категорії маємо новини про ситуацію у фронтових містах й селах, а також трагічні звістки про прощання з буковинськими військовими. Найбільше новин про війну за час моніторингу опублікував “Молодий буковинець”. 

Зокрема, в досліджуваний період медійники писали про прощання із захисниками України: Миколою Риловим, Іваном Бойчуком, Мирославом Семенюком, Вадимом Кричуном, Романом ГорватомАндрієм Дубіцьким, Назарієм Гринцевичем

Також йшлося про спільне поховання військових, які загинули ще два роки тому на Київщині. Рештки трьох з них так і не були ідентифіковані.

Невтішні новини медіа публікували  й про 33-річного військовослужбовця Дмитра Якушева, який зник безвісти ще 20 листопада 2023 року в районі міста Авдіївка. Інформація про його загибель підтвердилася. 

Інформували медіа й про черговий бої у Харківській області, підготовку нових бригад ЗСУ, прорив росіян у Красногорівці. Найбільше новин про бойові дії висвітлив “Молодий буковинець”, найменше - 0372. 

Мобілізація та кримінальні новини

Новини про мобілізацію  в чернівецьких медіа становили понад 14% новин. Зокрема, читачів інформували про новий закон, згідно з яким усі військовозобов'язані українці, мають протягом 60 днів оновити свої дані; перелік документів для проходження МСЕК, продовження воєнного стану та мобілізації; продовження відстрочки від мобілізації; про посилення відповідальності за військові правопорушення: зокрема про штрафи для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону; виїзд за кордон для студентів-чоловіків. Найбільше про мобілізацію писав “Молодий буковинець” - кожна п'ята новина про війну стосувалася саме цієї теми. Більше новин на сайті було тільки про бойові дії. Найменше тему мобілізації висвітлював медіа-портал БукІнфо, де опублікували одну новину на цю тему. В ній йшлося й про мобілізацію депутатів. БукІнфо повідомляє, що у чотирьох місцевих радах Чернівецької області частина депутатів служила або продовжує службу у ЗСУ. Водночас деякі депутати, які долучилися до ЗСУ, раніше достроково склали повноваження, щоб наступні кандидати у списку партії могли бути представлені в радах. 

 

У кримінальних новинах про війну, що складають майже 14%, медіа писали про підозру у держзраді колишній старості села на Херсонщині, яка очолила місцеву окупаційну адміністрацію; кримінальні провадження через ухилення від мобілізації; чоловіків, які під час спроби втекти до Румунії, побили прикордонника; зловмисника, який хотів дати хабар прикордоннику.

Також йшлося про зупинення розгляду майже 11 тисяч кримінальних проваджень щодо обвинувачених, які добровільно пішли на фронт. 

Чимало новин тут стосувалися саме незаконного перетину державного кордону. Найбільше  кримінальних новин опублікував  “Чернівецький промінь” -  кожна четверта новина про війну тут стосувалася криміналу. Найменше - 0372. На всіх ресурсах кримінальні новини про війну є однаковими. 

Новини про соціальні наслідки війни складають понад 10%. Медійники писали про атакування росіянами енергетичних об'єктів Сумщини;  вороже влучання по об’єктах генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Йшлося про нищівні пошкодження гідрогенерації України. Зважаючи на російські атаки чимало новин стосувалося аварійних відключень побутових та промислових споживачів. Чернівецькі медіа інформували про відключення електроенергії, графіки та заяви від “Укренерго” щодо імпорту електроенергії, порядку відключень та можливих фейків щодо графіків.

 

Про гуманітарну допомогу та міжнародну підтримку частка новин у чернівецьких медіа становить майже 6%.  Наприклад, у цих новинах медійники “Молодого буковинця” розповідають про важливе для України відправлення з Нідерландів та Данії винищувачів F-16, яке планується цього літа та восени; про словаків, які зібрали для України понад 4 млн євро, які будуть спрямовані на виробництво снарядів у Чехії. Також інформувалося про Італію, яка надає Україні зброю лише для використання в межах її кордонів.  МА АСС повідомляє про можливе продовження  статусу тимчасового захисту для українців у ЄС. 

Майже 4% новин про війну стосуються роботи волонтерів та активістів. Наприклад, журналісти “Чернівецького променя” писали про колегу, який збирає 45 тисяч на дрони для бригади ДШВ; благодійний захід у Вижниці, під час якого учасники робили листівки для воїнів та писали писанки. Також йшлося про збір на мільйон гривень для воїнів ЗСУ на три авто, приладу нічного бачення та дрони. За донат у сто гривень можна виграти iPhone останньої версії.

 “Молодий буковинець” висвітлив інформацію про Великодній концерт, під час якого, зібрали майже 50 тисяч гривень для тероборони; школярів, яких просять не нести квіти вчителям, а задонатити на ЗСУ; колектив Сокирянської лікарні, який передав автомобіль колегам із прифронтової зони й тепер “швидка” допомагатиме їм у наданні допомоги військовим та цивільному населенню. Найбільше новин про волонтерів та активістів у “Молодого буковинця” та “Чернівецького променя”. 

 

Писали медійники й про ВПО  та біженців (2,5%),  цивільних жертв війни (2%). Найменше було новин з окупованих територій (0,4%) і інформації  про повітряні тривоги (1%), бо її медіа подають на своїх сторінках у соцмережах та месенджерах. 

Майже 16% становлять інші новини про війну. Так, медіа писали про генерала, який служив у Чернівцях і якого Росія оголосила у розшук, підготовку до  замаху на президента України Володимира Зеленського, відкриття меморіальних дошок, нагородження військового під час одруження, документальну стрічку про бійців 3-ї штурмової бригади Також серед інших новин йшлося про німецьке обговорення  щодо повернення українських чоловіків додому.

null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет




Мова ворожнечі
  зустрічалася у 2% новин про війну та стосувалася лексеми “ухилянт”. Наприклад, медіа публікували новини на кшталт “У ДПСУ повідомили, скільки ухилянтів загинули в Тисі від початку війни”. Хоча у самій новині нема цитувань від посадових осіб про “ухилянтів", загиблих називають саме так. Натомість є коректне формулювання: “У річці Тиса в Закарпатській області від початку воєнного стану виявили тіла 28 чоловіків, які намагалися у незаконний спосіб перетнути лінію кордону. Про це в ефірі телемарафону розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко: "Вже зафіксовано у річці Тиса 28 випадків, коли виявляли тіла людей, які загинули. Скоріше  за все - це ті, хто намагалися в напрямком для цього вибрали для себе лінію кордону по річці Тиса. Якщо сюди додати важкодоступні гірські місцевості або інші ділянки кордону - то це вже понад 35 випадків".

Ще один приклад з використанням цієї лексеми - “Прикордонники затримали ухилянта, який переодягнувся у жінку, щоб перетнути кордон з Румунією”. Йдеться про 44-річного мешканця Золотоноші, який переодягнувся у жінку та намагався перетнути кордон з Румунією.

Новина “В Україні підвищать штрафи для ухилянтів” стосується ухвалення законопроєкту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Схожа ситуація й у інформації “Троє неповнолітніх буковинців допомагали переправляти через кордон ухилянтів”. Медіаекспертка ІМІ Олена Голуб розповіла, що слово "ухилянт" має негативну конотацію та може викликати негативне відношення до цієї соціальної групи. “Іноді медіа називають деяких чоловіків "ухилянтами", не розібравшись в мотивах цієї людини. Наприклад, деякі люди незаконно перетинають кордон, проте їх мотиви у вчинені цих дій невідомі, а їх відразу називають  "ухилянти", - зауважує медіаекспертка.  За її словами, це може бути порушенням стандарту точності. Якщо ж навіть  рішення суду [щодо ухилення від військової служби], то варто використовувати ті лексеми, які використані у відповідному судовому рішенні.

null
Фото з мережі Інтернет

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews