«Халявна» земля для «Експресу»: хто відповість за мільйонні збитки бюджету Львова?

07.06.2024 14:47   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Сьогодні сплата різноманітних податків є надзвичайно важливою справою у забезпеченні економічної стабільності кожної громади та підтримки Збройних сил України. Проте багато хто зі спритних ділків пробує, всупереч закону, мінімізувати свої витрати.

Як вдалося з’ясувати у ході журналістського розслідування Leopolis.news, фірми медіагрупи Ігоря Починка, що мали безпосереднє відношення до газети «Експрес», упродовж низки років на «пільгових» умовах (а точніше – «на халяву») використовували земельну ділянку комунальної власності на вул. Володимира Великого, 5а у Львові.

Під час війни, коли питання наповнення місцевих бюджетів набуло особливої ваги, абсолютно нічого не змінилося. Міська рада й надалі «не помічає», що структури Починка цією земельною ділянкою користуються без оформлення договору оренди та сплати орендної плати. Навіть при тому, що сума збитків, завданих бюджету Львова, вже може скласти понад 10 млн грн. Йдеться про земельну ділянку колишнього дошкільного закладу № 33, орієнтовною площею 0,8 га.

Двоповерхову будівлю цього дитсадка газета «Експрес» почала орендувати у 1998 році. Ще через 12 років цю будівлю забрали «остаточно». 31 березня 2010 року було укладено договір купівлі-продажу нежитлових приміщень загальною площею 1604 кв. м. за адресою: м. Львів, вул. Володимира Великого, 5а – між управлінням комунальної власності Львівської міської ради (Продавець) і ТзОВ «Видавнича група «Експрес» (Покупець). Здійснено це було в рамках програми приватизації об’єктів комунальної власності, на виконання ухвали Львівської міської ради №2571 від 09.04.2009 року.

ЗМІ, що висвітлювали цю тему, зокрема, акцентували увагу на тому, що приміщення колишнього дитячого садочка було приватизовано структурами Ігоря Починка за ціною в кілька разів нижчою від ринкової. Наводився й такий факт: згідно із договором купівлі-продажу, «Експрес» купив дитячий садочок за 4 млн 209 тис. 262 грн. При тому, що згідно із договором оренди, підписаним 2009 року, даний об’єкт був оцінений у 6 млн 430 тис. 808 грн. Тобто перед продажем об’єкт «чомусь» значно подешевшав: був оцінений на 2,2 млн грн менше.

Водночас поза увагою ЗМІ залишилась вищезгадана земельна ділянка, яку «покупець» фактично зайняв та експлуатує без правових на те підстав, та яка без правовстановлюючих документів та сплати орендної плати використовується вже 14 років (!).

Що за цим криється – поки що невідомо. Скоріше за все, йдеться про умисне ухилення від укладання договорів оренди, зловживання посадовців Львівської міської ради. Зате відомо інше: сума збитків, завданих бюджету Львова (через несплату упродовж низки років орендної плати), вже може ймовірно скласти понад 10 млн грн.

Щоб прояснити ситуацію, до управління державного контролю за використанням та охороною земель Львівської міської ради було скеровано журналістські запити з проханням надати, зокрема, вичерпні відомості (разом з копіями відповідних документів) про те, з яких причин земельна ділянка на вул. Володимира Великого, 5а використовується без правовстановлюючих документів, чому міськрадою не вживаються заходи до припинення незаконного використання земельної ділянки, для стягнення збитків у вигляді неодержаного доходу.

Також боржниками зі сплати орендної плати за інформацією управління комунальної власності Львівської міської ради були й 72 кіоски «Інтерпрес». 38 із них здійснюють продаж картки Леокарт. Засновниками ТзОВ «Інтерпрес» за даними системи Clarity Project є «ЕКСПРЕС МЕДІА ГРУП». Її бенефіціарами є колишній головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок та Роман Чміль.

Маркіян Войтович


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews