20 мільййонів з бюджету Львівської міськради не спрямують на ремонт вітрильника фрегату, — ВМС

13.06.2024 15:39   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Речник ВМС ЗСУ заперечив твердження міського голови Львова про цільове призначення 20 мільйонів гривень з бюджету Львова.

Після публікації розслідування LVIV.MEDIA про долю субвенції з бюджету Львова для Військово-морських Сил ЗСУ, які мали бути витрачені на навігаційне обладнання для фрегата, найімовірніше — вітрильника «Дружба», у ВМС заявили, що прийняли рішення скерувати ці гроші на більш нагальні потреби, зокрема FPV дрони та прилади нічного бачення. При цьому міський голова Львова Андрій Садовий ще у понеділок, 10 червня у коментарі LVIV.MEDIA, посилаючись на звіт ВМС, стверджував що ці гроші будуть витрачені на закупівлю навігаційного обладнання.

Коментуючи призначення субвенції, яку Львівська міська рада надала ВМС ЗСУ, у понеділок, 10 червня міський голова Львова Андрій Садовий сказав: «Коли до міста Львова підійшов запит від командувача військово-морських сил цільово надати субвенцію 20 мільйонів, ми одностайно це проголосували на сесії. Куди ці кошти пішли: радіотехнічне, навігаційне обладнання... Ми дали кошти на звернення командувача. І в звіті, який вони попередньо нам дали, це є навігаційне і відповідне обладнання для збройних сил». Зі слів Андрія Садового можна зробити висновок, що гроші платників податків пішли саме на навігаційне обладнання, а також, що про це йдеться у звіті командування ВМС, яке отримала міська рада.

Під час підготовки цього матеріалу ми також звертались до Львівської міської ради із запитом про долю виділених коштів. У письмовій відповіді, яку надіслав нам директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко 23 травня, також йдеться про закупівлю обладнання: «На сьогодні ми отримали проміжний звіт про використання цієї субвенції. ВМС розпочали процедуру закупівлі послуг з ремонту (до обладнання) корабельно-катерного складу ВМС. Зокрема навігаційного, радіотехнічного та радіообладнання».

Розслідування LVIV.MEDIA про гроші для ВМС було опубліковане у вівторок, 11 червня. Наступного дня, 12 червня видання Zaxid.net опублікувало коментар речника ВМС Дмитра Плетенчука, у якому він заперечив призначення субвенції, про яке говорив міський голова Львова: «Гроші планували виділити на закупівлю морських засобів навігації, океанографії та зв'язку для вдосконалення навчально-матеріальної бази єдиного в Україні військового вишу, що готує профільних фахівців для національного флоту… Проте, враховуючи поточну безпекову ситуацію, після надходження кошти були перерозподілені на закупівлю FPV-дронів та приладів нічного бачення для бойових підрозділів ВМС ЗС України».

У розмові з журналістом LVIV.MEDIA Дмитро Плетенчук підтвердив цю інформацію, однак не зміг уточнити, коли саме ВМС вирішили змінити призначення отриманої зі Львова субвенції: «Коли мене попросили прокоментувати цю інформацію, я уточнив у відповідних розпорядників інформації всередині Військово-морських сил щодо цього кейсу, як це буде відбуватися. Мені все показали. Але строками я навіть не цікавився. Не було такої мети». Дмитро Плетенчук також повідомив, що навігаційного обладнання за гроші зі Львова не купували: «Я точно знаю, що не було жодних договорів і ніяких оплат. Я маю на увазі, що вони (гроші — ред.) не використані на вказане вами обладнання».

 


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews