7 унікальних фактів про українську вишивку

18.06.2024 15:04   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Українців найчастіше впізнають, і це справедливо, по вишиванці. Барвисті чоловічі вишиванки – бренд справжніх українських чоловіків. Їх сорочки відрізняються не тільки орнаментом, а й кроєм та оздобленням. Кожна модель унікальна. А вишиванки жіночі – це втілення найсміливіших фантазій: старовинні орнаменти, різноманітні техніки вишивання, різні тканини та цікаві стилі. Жіночі сорочки часто вражають. Варто зазначити, що прекрасна половина ретельно дбає про те, щоб саме її вишиванка була унікальною, несхожою на інші.

Ми зібрали для вас кілька цікавих фактів про вишиванку, яких ви могли не знати:

1. Вишивка в колекціях Gucci та Dolce & Gabbana

Якщо ви впевнені, що вишиванка – це привілей лише українців, ви помиляєтеся! Відомі дизайнери, які здобули світову славу, надихаються українською вишивкою. Тому його можна побачити в колекціях модного будинку Gucci, Dolce & Gabbana і французького модельєра Жана-Поля Готьє, англійця Джона Гальяно... Список можна продовжувати. Проте варто згадати відомих кіноакторів, які неодноразово одягали вишиванки чи вишиванки навіть українських дизайнерів. Серед них Демі Мур, Кетрін Зета-Джонс, Сальма Гайєк, Діта фон Тіз…

2. Франко та його вишиванки

На банкноті номіналом двадцять гривень зображено нашого відомого письменника Івана Франка. Якщо придивитися, то побачите, що він одягнений у вишиванку. Ви думаєте, що це збіг? У жодному разі! Адже саме Франко став першим сміливцем: замість звичайної сорочки під класичний костюм він одягнув вишиванку. Тому він запровадив серед тогочасної інтелігенції моду на вишивку.

null

3. Колір має значення

Вишиванки ділилися за кольором. Лише чорні вишиванки одягали чоловіки. А от сині - жінки. Зокрема ті, які не могли завагітніти, або свідомо не хотіли народжувати. Також вишиванки такого кольору можна було побачити на дівчатах, які не досягли 12-річного віку.

4. Вишиванка для рекорду

До слова, найбільше людей у ​​вишиванках, які зібралися в одному місці, було зафіксовано на День Незалежності у 2011 році у місті Рівне. Тоді на центральному Майдані зібралося 6570 людей у ​​вишиванках, що було зафіксовано в Книзі рекордів України.

5. Всесвітній день вишиванки

А ви знали, що є Всесвітній день вишиванки? Його щороку відзначають у третій четвер травня. Цього дня українці по всьому світі одягають традиційні вишиті сорочки.

6. Техніку вишивки хрестиком винайшли не українці

Якщо ви були впевнені, що така відома техніка вишивки хрестиком – заслуга українських умільців, то ми вас розчаруємо. Фактично вишивка хрестиком з’явилася в Україні лише в другій половині ХХ століття і була запозичена європейськими вишивальницями.

7. «Жидівка» у списку нематеріальної культурної спадщини України

Красиву гадяцьку жіночу вишиванку неможливо сплутати з жодною іншою. Адже вона вирізняється синьою вишивкою. У той час нитки такого кольору були справжньою рідкістю. В Україні їх не можна було виробляти через обмежену кількість натуральних барвників. А досягти кольору індиго завдяки європейським барвникам в той час неможливо. Тому їх привозили євреї з Індії. Мабуть, через це гадяцькі сорочки також називали «жидівками».

У 2020 році технологію вишивки гадяцької жіночої сорочки внесли до Національного списку нематеріальної культурної спадщини України.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews