Одному з музеїв Тернопільщини повернули чотири відреставровані ікони

30.07.2024 13:12   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

До Почаївського історико-художнього музею, що на Тернопільщині, повернули чотири ікони, які були на реставрації у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Про це розповів керівник реставраційного центру Тарас Откович.

"З Почаївським музеєм ми співпрацюємо десь близько 10 років. В нас гарна співпраця, бо музей має гарні об'єкти мистецькі: скульптури, ікони, олійний живопис. Ми беремо по декілька речей, щоб багато не брати робимо реставрацію і повертаємо. Намагаємося починати з кращих речей, із найцінніших, щоб зробити всю реставрацію. Чотири роботи ми зараз повертали після реставрації. Там були ікони: ікони на полотні та ікони на дереві".

За словами Тараса Отковича, серед реставрованих об'єктів були цікаві речі.

"Наприклад, одна ікона Архангел Михаїл, умовно кажучи, народного майстра, яка трошки примітивно намальована. Так ми це називаємо. Ця ікона була на виставці, яку ми робили вкінці цього року "Врятований світ народної ікони". Це була наша така невелика реставраційна виставка, де ми зібрали найгарніші, найцінніші, найцікавіші об'єкти народного іконопису з заходу України: з Чернівців, з Рогатина, з Івано-Франківська, з Почаєва. Вони були розміщені на експозиції, де ми показали процеси реставрації. Після завершення виставки ми повернули одну з тих ікон. Вони всі цікаві. Кожна по-своєму: по часу, по віку, по мистецькій якості. Наприклад, ця народна ікона, можливо, не всім би здавалася гарною, але вона надзвичайно цікава. Це приклад початку XIX століття народного іконопису".

"У нас зараз на реставрації декілька скульптур. Є досить складні. Є одна одна ікона, на якій ми робимо досить цікавий процес розшарування. Це коли є ікона замальована зверху. Є багато таких випадків. Це такий випадок, коли верхній шар також має мистецьку цінність. В таких випадках, це трапляється дуже рідко, ми проводимо розшарування, коли знімаємо верхній шар живопису і переносимо на нову основу. Таким чином в нас з одної ікони буде дві. Це дуже складний процес, багато часу займає і ми його дуже рідко використовуємо. Але саме зараз є така річ".

"Ми не співпрацюємо з лаврою. Тут ситуація така, що ми є державна організація бюджетна і ми працюємо тільки з музейними організаціями, які підпорядковуються міністерству культури. Ця робота фінансується і ми саме так співпрацюємо. Хоча з приватними організаціями, церквами, храмами ми також маємо право співпрацювати, тільки, правда, на платній основі. Лавра до нас ніколи не зверталася. Це своя специфіка. Я думаю, що там є кому робити. Нам достатньо поки що з музеїв".

Джерело: Суспільне


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews