Земельна афера на Львівщині: у Перемишлянах попри опір мешканців віддають земельну ділянку за безцінь

06.08.2024 11:49   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

У редакцію Leopolis.news надіслали проект рішення Перемишлянської міської ради «Про затвердження угоди про соціальне партнерство». Цим документом депутати планували уповноважити голову місцевого ОТГ, висуванця «Самопомочі» Олександра Зозулю підписати згадану угоду з таким собі ТОВ «Акріс-Захід».

Що цікаво, фірма ТОВ «Акріс-Захід» планує платити за оренду 1202,8 га якихось 120,2 тис. грн на рік. Хоча реальна мінімальна ринкова вартість оренди такої площі може становити 1,8 млн грн, а то й більше. Це при тому, що стартова ціна конкурсів з оренди сільськогосподарської землі на Перемишлянщині стартує від 1500 грн за 1 га. На аукціонах вона зростає в рази, повідомляє Leopolis.news.

“А  Що ж це за бізнес такий? Мешканці Перемишлян справедливо запитують: у чию кишеню йде різниця?” – зазначили у виданні.

29 липня на сесії Перемишлянської міської ради це питання викликало бурхливі дискусії та запитання. Було вирішено додатково його опрацювати і знову винести на розгляд депутатів на наступній сесії. У виданні виклали правову оцінку цієї ймовірної земельної афери.

Соціальне партнерство – це система відносин між найманими працівниками і власниками засобів виробництва, при якій визнаються розбіжності економічних інтересів різних соціальних груп і право кожної з них відстоювати свої інтереси через пошук компромісів, шляхів взаєморозуміння й співробітництва.

В українському законодавстві про місцеве самоврядування немає жодної згадки про право підписання органами місцевого самоврядування якихось угод про соціальне партнерство. Існує лише поняття державно-приватного партнерства і стосується воно внесення інвестицій у будівництво чи реконструкцію, переоснащення, реставрацію відповідних об’єктів державної чи комунальної власності. І згідно ст. 94 Земельного кодексу України земельні ділянки, необхідні для здійснення державно-приватного партнерства (реалізації проекту, що здійснюється на умовах концесії) та зазначені в рішенні про доцільність здійснення державно-приватного партнерства (концесії) та/або договорі, укладеному в рамках державно-приватного партнерства (концесійному договорі), передаються в оренду виключно приватному партнеру, концесіонеру, визначеному в порядку, встановленому законами «Про концесію» або «Про державно-приватне партнерство».

Але як видно з проекту угоди ТОВ «Акріс-Захід» жодних інвестицій в комунальні об’єкти Перемишлянської ОТГ не вносить, а лише орендує в громади землю у селах Липівці, Дунаїв, Чемеринці та Вишнівчик: “До речі, на яких правових підставах ця земля перебуває в оренді ТОВ (чи воно планує її взяти в оренду) із винесених на сесію документів не зрозуміло”.

null

 

null

2 серпня Перемишлянська міська рада оголосила Аукціони Перемишлянська міська рада в системі Прозорро.Продажі п’ять аукціонів із продажу права оренди (річної орендної плати) земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Стартова ціна за річну оренду 2,1 га в с. Чемеринці становить 6044, 96 грн, за 1,8 га в с. Бачів – 4914,74 грн, за 20 га в с. Дунаїв – 30298,9 грн, за 1,9 га в с. Бачів – 5178,71 грн, за 1,2 га в с. Бачів – 3263,29 грн. Зрозуміло, що бажаючих поборотися за право оренди буде чимало і ціна зросте. Так, до прикладу на нещодавньому земельному аукціоні вартість оренди 7,6592 га у с. Вишнівчик зросла у 5,6 раза: з 20,5 тис. грн до 115 тис. грн.

“Тому т.зв. соціальне партнерство, де громада отримує по 100 грн за 1 га сільськогосподарської землі виглядає якимось дивним. Особливо з огляду на те, що Перемишлянська ОТГ не належить до багатих громад. Так, капітальні видатки на одну особу тут становлять аж 68, грн (48 місце з 73 ОТГ), власні доходи на одну особу – 1188 грн (51 місце). За темпами росту надходжень плати за землю Перемишлянщина на 53 місці в області. Власні доходи громади становлять усього 29,1 млн грн. Рівень дотаційності бюджету становить 7,1%.

Зате за видатками на утримання апарату управління на одного мешканця Перемишлянська ОТГ на 27 місці на Львівщині (1 349 грн). На утримання апарату управління витрачається 23,67% від надходжень податків і зборів. Тобто практично кожна четверта гривня із заробленого йде на чиновників”, – додали у виданні.

null

У Leopolis.news зазначили, що у процесі підготовки цієї публікації виявилося досить багато іншої цікавої інформації про діяльність ТОВ «Акріс-Захід» в Україні.

Серед бенефіціарів цієї фірми є особи, які напряму пов’язані з бізнесом Віктора Медведчука в Україні: “Але про це детальніше у наступній статті. Мешканці Перемишлянщини точно не будуть у захваті від того, що з їх землі годується проросійський бізнес, а місцева влада нічого про це не знає. Або просто вдає в рамках приватно-соціального партнерства з аграрними баронами, що «сліпа, глуха й німа»”.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews