Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

журналіст, оглядач, RvNews

Як створювався проєкт розумних укриттів для студентів України — розказує ініціатор проєкту і підприємець Руслан Тимофєєв

21.08.2024 11:30   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

666b21d2a81bf.webp

Скільки часу і грошей потрібно, щоб побудувати розумне укриття для студентів? Як живе перший smart shelter CLUST SPACE? Де і коли побудують друге укриття? На ці та багато інших запитань відповів підприємець, засновник венчур білдера CLUST і ініціатор проєкту CLUST SPACE Тимофєєв Руслан Сергійович.

Зародження ідеї та реалізація проєкту CLUST SPACE

Візія для CLUST SPACE з'явилася восени 2022 року. Тоді Руслан Тимофєєв прагнув спрямувати зусилля корпоративної соціальної відповідальності CLUST у благодійну діяльність на користь українського суспільства, яке перебуває у стані війни. Спостерігаючи руйнування навчальних закладів через війну та нестачу адекватних укриттів, він загорівся ідеєю трансформувати застарілі бомбосховища у сучасні, безпечні коворкінги, подібні до тих, що є у провідних ІТ-компаніях світу.

Руслан Тимофєєв визначив нагальну потребу у безперервній освіті, незважаючи на війну, і наголосив на тому, що тривала пауза в освітньому процесі шкідливо вплине на  майбутнє країни. Тому він ініціював проєкт смартукриттів CLUST SPACE — сучасних безпечних коворкінгів для студентів. 

666b2269359ac.webp

Руслан Тимофєєв окреслив основні етапи, з яких складалася реалізація проєкту смартукриттів CLUST SPACE:

  1. розробка ідеї, концепції і дизайн-проєкту
  2. заключення партнерства з вищим навчальним закладом і пошук приміщення
  3. залучення інвестицій і погодження проєктної документації
  4. будівництво смартукриття
  5. прийом ремонтних робіт і підготовка до офіційного відкриття

Над концептом і дизайн-проєктом смартукриття CLUST SPACE працював архітектор Павло Пекер, який має досвід реалізації подібних безпекових рішень в Іраку та Лівії. Павло Пекер та його дизайн-студія розробили проєкт укриття, яке адаптується під реальні запити студентів. Універсальне планування може змінюватися від екзаменаційної зали до лекційної аудиторії і конференц-холу. У приміщенні передбачені зони відпочинку, кімнатами для групових занять і переговорів, кафетерій і навіть зони з ліжками для сну. 

Співпраця і ролі на проєкті CLUST SPACE

Руслан Тимофєєв підкреслює, що CLUST здійснює управління проектом, включаючи пошук фінансування та залучення підрядників, тоді як архітектурний дизайн забезпечує бюро Peker & Partners. Підтримку також надають Міністерство освіти і науки України та благодійні організації, такі як БФ "Свічадо" та Usyk Foundation.

Руслан Тимофєєв наголошує на важливості партнерства між бізнесом, державою та освітнім сектором для успіху таких ініціатив. Незважаючи на відсутність традиційної фінансової віддачі і повернення інвестицій, проєкт CLUST SPACE інвестує в освіту наступного покоління, що є критичним для відбудови країни після війни. Зі слів підприємця, саме освічене молоде покоління і є тим ROI і саме тому бізнеси мають ініціювати та підтримувати подібні проєкти. 

Вплив розумних укриттів на освіту під час війни

Смартукриття CLUST SPACE покращують освітню екосистему, пропонуючи безпечний простір для важливих академічних заходів, не перериваючись зовнішніми загрозами, такими як повітряні тривоги. Обладнані автономним живленням, ці шелтери усувають перешкоди для навчання в кризових умовах.

Натхненний духом співпраці та інновацій у таких закладах, як Гарвард і Стенфорд, Руслан Тимофєєв уявляє CLUST SPACE як хаб, де студентські громади можуть процвітати, сприяючи творчості та генеруванню новаторських ідей. Цей простір призначений служити корисним ресурсом і після закінчення війни.

666b22120bc92.webp

Плани проєкту CLUST SPACE 

Перший смарт-притулок CLUST SPACE, розташований у Науково-технічній бібліотеці КПІ, працює з 25 січня 2024 року. Цей 600 м² багатофункціональний простір може прийняти до 500 людей і адаптується до різних потреб, від лекцій і конференцій до хакатонів і екзаменів, забезпечуючи при цьому надійний притулок під час надзвичайних ситуацій.

На церемонії відкриття Руслан Тимофєєв анонсував наступний CLUST SPACE для студентів ДНУ ім. О. Гончара, подробиці якого будуть оголошені незабаром. Перші $100,000 для реалізації вже зібрані,і команда готова розпочинати будівельні роботи. 

Руслан Тимофєєв зазначає, що його команда не планує зупинятися на досягнутому і хоче побудувати мережу смартукриттів при університетах по всій Україні.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews