У Музеї етнографії та художнього промислу оцифровують писанки XIX — початку XX століть

17.09.2024 10:17   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

У Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України вперше оцифровують автентичні писанки кінця ХІХ — почачтку XX століть. Проєкт "Українська писанка в європейському культурному просторі" представлять у жовтні 2024 року на окремому вебресурсі, де будуть зображення та описи пам'яток, зокрема і 50 3D-моделей.

Про це йдеться в пресрелізі, наданому Суспільне Культура.

Колекція Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (МЕХП) налічує близько 13 тисяч артефактів. Більшість речей походять з Опілля (1882 року), Гуцульщини (1890 року), Поділля (1891 року) та Волині (1894 року). Збірку писанок почав збирати Музей Наукового товариства ім. Шевченка, який заснували в 1895 році, він був першим українським музеєм Галичини.

До втілення проєкту доступ до писанок був лиш у вузького кола фахівців: дослідників та музейників. Проте проєкт з оцифровування зробить їх ближчими до громадськості. Оцифровані писанки розмістяться на двомовному вебресурсі, українською і англійською мовамии. Станом на зараз вдалося оцифрувати 35 писанок, 3D-моделі яких викладуть на сайті. Це артефакти з Бойківщини, Буковини, Волині, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Опілля, Поділля, Покуття, Середнього Подніпров’я (Київщини), Сокальщини, Холмщини.

"Найскладнішим було створити систему, у якій можна якісно відфотографувати писанку. Оскільки ця пам'ятка не є статичною, як звичайний предмет, ми вигадали спосіб «підтримати» її, щоб зафіксувати кадри з різних ракурсів і відповідно охопити всі деталі орнаменту. Довелось майструвати саморобний агрегат, який би не доторкався до писанки, наскільки це можливо. Ми провели багато експериментів з різними підставками до того, як знайшли ідеальне рішення", — розповідає експертка Роксолана Разінкова про особливості оцифрування.

Команда проєкту в серпні провела фотофіксацію пам'яток, наразі працюють над редагуванням та оптимізацією світлин 265 писанок. Кожен об'єкт матиме не менш ніж чотири зображення, зокрема два композиційних фото з писанками того ж етнографічного регіону.

"Ми завершили двоетапний відбір писанок для оцифрування і створення 3D-моделей, проводимо атрибуцію і верифікацію цих пам'яток. Сфотографовано більш як 250 писанок з усіх представлених у колекції музею етнографічних регіонів. Найбільші труднощі для нас виникли на етапі відбору, коли через обмеження кількості потрібно було надати перевагу певній писанці та відхилити інші, не менш оригінальні", — зазначає зберігачка фонду "Писанка" Валентина Теслюк.

Головує в проєкті заступник директора з наукової роботи Інституту народознавства НАН України та кандидат мистецтвознавства Андрій Клімашевський. За інтерактивний сайт відповідає Олекса Піджарий.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews