Микола Бандрівський

Микола Бандрівський

археолог, історик, доктор історичних наук, професор

Боротьба за виживання у передвоєнному Львові

18.09.2024 14:12   Автор : Микола Бандрівський
Джерело: LvNews
На цій світлині, якій близько сто років, ви бачите своєрідний прихисток, в якому жили люди, але який житлом важко назвати. Дане фото зроблене у 1920-1930 роках на околиці Львова (можливо, в районі Кайзервальду, який тоді був незаліснений) і нині виставлене Tadeusz Dinort на сторінці Kochamy Stare Fotografie з підписом: "мешкання безробітного зі Львова".
null

 
Під це "житло" невідомий чоловік використав старий залізничний вагон. У тому "житлі", як бачимо, є своє опалення, про що свідчить невисока труба димаря, яка визирає над дахом. А, ті кілька вікон, робили помешкання доволі світлим.
 
Оскільки, ця споруда стояла на відлюдді, то цілком зрозумілою видається і собача буда, яку прилаштував при вході новоспечений власник. Той невідомий, нам, чоловік мав, мабуть, добре серце, бо не посадив свого пса на ланцюг і той вільно собі гуляє довкола хати, а по ночах її пильнує.
 
У той момент, коли фотограф робив цю знимку, на поріг вийшла жінка, одягнута по домашньому. Натомість, чоловік біля неї стоїть одягнутий у чорні добре випрасувані штани (видно канти на штанинах), білу сорочку і до блиску напуцовані мешти. Тому чоловікові десь поза 50-ть років і у цьому одязі він більше схожий на якогось працівника контори чи, навіть, інженера. Те, що він тільки щойно одягнув ці речі на себе свідчить те, що він ніби з подивом оглядає себе (так, часом, робить людина, яка тільки-но вбрала на себе щось нове і кидає оком, чи воно їй пасує).
 
Над тим тимчасовим помешканням ви бачите прибиту над входом табличку, на якій мабуть, написано, хто там мешкає (то було потрібно для поліціянтів з відділку). Те, що у цій халабуді тим двом людям, які стоять на порозі, доводилося зимувати, свідчить те, що дах їхнього імпровізованого житла додатково і дбайливо утеплений (скоріш за все, дерном). І, ще такий момент: те, що чоловік навіть у таких обставинах не полишив своїх колишніх звичок до порядку і чистоти, свідчить мітла, яка стоїть приставленою до кута споруди і чисто виметена стежка. А, той другий чоловік на світлині який прямує до помешкання і на ходу щось говорить, мабуть, просто колега фотографа.
 
... Яка була життєва історія у цього чоловіка, який стоїть на порозі і у цієї жінки, що поруч нього і яка (ота передісторія подій) змусила їх жити у таких умовах..? Як склалася їх доля у подальшому..? Чи змогли ті двоє обездолених, але впертих людей витримати отаке життя і, врешті-решт, зажити потім по-людському..?

Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews