Музейні гостини у Рівному – форум народних талантів

21.05.2018 00:59   Опубліковано : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

19 травня у Рівному відбулося грандіозне свято – музейні гостини. Це свято в нашому місті стало традиційним, адже цій чудовій події вже 26 років! Треба висловити належну подяку ініціаторам та організаторам  цього форуму – працівникам Обласного краєзнавчого музею, які доклали чимало зусиль щодо проведення такого масштабного перфомансу.

Добра слава про наші «Музейні гостини» далеко сягає за кордони Рівненщини: до нашого міста в цей день поспішають майстри й народні умільці з інших областей України. Цілими сім’ями приходять на свято мешканці нашого міста, прогулюються закохані, щебечуть діти, поважно проходять повз яскраві ряди різного краму сивочолі бабусі й дідусі. Кожного цікавить щось своє, а подивитись тут дійсно є на що. Продукція і сувеніри на будь-який смак!

null
 Фото Віри Мельникової

Не можна не зупинитися біля фантастично-казкових  виробів Коровайного дому «Март». Торти, тістечка представлені у такому різномаїтті, що неможливо збагнути, який же з них кращий. Щиро всміхається продавець Геннадій поціновувачам філігранного борошневого мистецтва, записує в зошит замовлення на солодку смачну продукцію.

null
 Фото Віри Мельникової

Аж ось Людмила Зімакова підкоряє відвідувачів гостин своїми чудовими ляльками-мотанками. Її акуратність виконання виробів вражає, дизайн та дрібнесенька вишивка виконані з майстерною досконалістю.

null
 Фото Віри Мельникової

А ці візерункові тарелі та глечики приїхали з Луцька. Є тут і корисний продукт  – мед! Його гідно представляє Андрій Валерійович Пилипенко також з Луцька. Зі знанням справи він розповідає про свій бізнес, пропонує мед стільниковий, квітковий пилок, пергу, прополіс, медові напої та настої.

null
 Фото Віри Мельникової

 Жінки не можуть пройти повз рукотворної краси суконь і вишиванок, які їм дарують мама і дочка пані Тетяна і Марина. Вони приїхали з Зарічного. Розповідають, що вишивка, це справа сімейна. «Вишивали в нашій родині завжди всі жінки, передаємо це мистецтво з покоління в покоління»,– розповідає пані Марина. Цікавлюсь, чи жваво йде торгівля.

«Зовсім ні, дуже мало продали, а праця – яка ж велика! Це ж ручна марудна робота, вишиваєш не один день і тиждень», – сумно зітхає.  Додає: «Видно, у людей грошей бракує, звісно, економимо на всьому, тут уже не до гаптованих бісером сорочок. Люди подивляться, помилуються та йдуть далі. Працю вкладено велику, а продати не можемо». 

null
 Фото Віри Мельникової

Мимохіть зупиняєшся біля привабливої керамічної продукції, що виготовляє майстерня «Стиль». Володимир Ільчук люб’язно показує цікаві за дизайном вироби. Фігурки кумедних тваринок, яскраво розмальовані глечики, горщики! Господар також скаржиться  на низьку купівельну спроможність людей. 

Йдучи повз виставкові ряди, дивуєшся: який же ж талановитий наш український люд! Очі розбігаються при огляді того, що виробили, змайстрували, нафантазували розум і людські руки! Ось вчитель музики Наталія Роїк пропонує свою оригінальну лялькову продукцію: кумедні добрі їжачки, стилізовані в народному дусі ляльки-господині. Кращого сувеніру для гідного подарунку не знайти!

null
 Фото Віри Мельникової

Приємно зауважити певний помітний розквіт літературного таланту серед наших рівнян. На гостинах можна було зустріти відомих місцевих поетів і письменників, поспілкуватися з ними, розпитати про їх літературні надбання, поцікавитись про їх творчі плани на майбутнє, прикупити новеньку книжечку.  Саме в такому  плані відбулася моя зустріч з відомим письменником, громадським діячем Євгеном Шморгуном.

null
 Фото Віри Мельникової

За нових умов нашого життя  письменник і поет має бути «автором», «продюсером» і «менеджером». Тому зовсім не дивно, а навпаки, виправдано обставинами сучасного життя бачити людей з яскравим письменницьким талантом у якості продавців своєї інтелектуальної продукції поціновувачам літератури. Активно займається літературною справою дитяча письменниця Тетяна Собецька, котра тішить малечу своїми барвистими книжечками.

Від літературної царини прямую до привабливих художніх полотен. Падають в око соковиті яскраві квіти півоній, мальв, соняшників; милують картини з життя українського села, чудові природні пейзажі. І все це багаторічні творчі надбання художника-аматора  Олександра Сергійовича Закусілова з Острозького району. Його твори прикрашають оселі в Канаді, Америці, Італії, Польщі, Монголії.  

null
 Фото Віри Мельникової

Але повернімося знову до матеріального. Вражають своєю неповторністю декоративні свічки різноманітних форм і кольорів – вироби з парафіну пані Наталії Гуриної з Березного. Її вироби користуються великим попитом не лише в Україні, а й за кордоном: її свічки горять у Франції, Польщі, Німеччині, в далекій Ірландії. Вишуканий смак народної майстрині-художниці робить неповторним кожний новий виріб.

null
 Фото Віри Мельникової

 Передбаченою і вдалою була культурно-розважальна програма: там виступали кращі вокальні колективи області та сольні виконавці.  Вправно, весело, енергійно біля фасаду музею демонстрував свою майстерність хореографічний  ансамбль «Лайт» з Палацу дітей та молоді. А при вході на головну виставкову алею підкоряв серця рівнян оркестр дитячого колективу музичної школи з с. Берег Дубенського р-ну. Злагоджене його звучання линуло «Лебединкою» і зупиняло випадкових перехожих.

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

Повертаючись додому, кожен, хто побував на музейних гостинах, впевнений, ще раз переконався в тому, що ми, українці – такі талановиті, такі різні, такі неповторні, завзяті і працелюбні! З таким потенціалом народ заслуговує на краще життя.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews