«Адельма говорила з духами, а «жінка в штанях» Пепі Літман вражала зал, наче блискавкою», — тернополянка про цікавих постатей краю

09.03.2018 18:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Тернополяни
Про найцікавіших та найепатажніших жінок колишнього Тарнополя – співачок, акторок, авантюристок, феміністок, науковець дізналися тернополяни 8 березня від упорядниці книг, фрілансерки, модераторки сімейного форуму Лілії Берник, - пишуть Тернополяни.

На лекції «Жінки й Тернопіль: історія кількох романів та інтрижок з містом» гості дізналися чимало про відомих і маловідомих жінок, що народилися, жили, одружувалися, творили, приїжджали чи тікали з Тернополя.

— Однією із найцікавіших постатей Тарнополя була Адельма фон Вай, яка у 1865 році виявила у себе надприродні здібності. Вирішальним для цієї жінки стало знайомство з лікарем і магнетизером  Гардосом, який, щоб допомогти жінці позбавитися спазмів рук, порадив тій використати автоматичне письмо. Воно полягало в тому,що людина починала писати підсвідомо, під впливом духів. Коли баронеса вперше скористалася порадою лікаря, отримала наступне послання: «Я Томас – ваш дух-хранитель. Якщо писатимеш магнетично – це покращить твоє здоров’я…».  Жінка злякалася такого провіщення, тож на певний час припинила використовувати автописання. Та, коли помер брат її чоловіка, Адельма не втрималася від спокуси і знову почала писати за допомогою духів, — поділилася Лілія Берник.  

Упорядниця зазначила, що баронесі за життя найбільшої слави принесла книга «Дух. Сила. Матерія», перед написанням якої Алельма провела 9 місяців на суворій дієті. Через книжку, яку жінці з екстрасенсорними здібностями надиктували духи Будди, Марії і Лаврентія, Адельму відлучили від католицької церкви.

Не менш цікавою уродженкою Тарнополя була Пепі Літман, яка стала славетною мандрівною співачкою й талановитою, епатажною акторкою.

— Пепі Літман зростала у бідній єврейській родині, працювала гувернанткою в будинку багатших євреїв. Коли в місто приїхали «Бродівські Музики», вона подалася за ними в якості співачки. З музиками Пепі їздила по Галичині, доки не познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком диригентом Янкелем Літманом. Її обранець взявся за вдосконалення голосу та зміну іміджу співачки. Відтоді Пепі Літман почала виходити на сцену в чоловічих штанах, галицькій кепці, створюючи серед єврейської аудиторії душевний неспокій. Лікар Вайхерт згадував про Пепі так: «Вона не була актрисою, рідко виступала в театрі, лише іноді з’являлася на великій сцені. Маскувалася як хасид, в оксамитовій кепці над круглим, повним, жіночим обличчям, в широкій, розстебнутій шубі, коротких штанях, білих шкарпетках та в домашніх капцях. Обидві руки часто тримала в кишенях або на стегнах. Вона вискакувала з-за ширми з піснею, і в той момент глядачі починали сяяти, наче вражені блискавкою, — поділилася спікерка.

Лілія Берник підмітила, що в деяких містах виступи Пепі Літман навіть були заборонені через те, що окремі представники влади були невдоволені жартами єврейки.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернополяни