Нардеп Тарас Пастух: «Депутати зробили крок, щоб залишити Україну сам на сам у війні з РФ»

06.04.2018 08:42   Опубліковано : Новини України
Джерело: samopomich.te.ua

У четвер, 5 квітня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський проект закону про національну безпеку. Фракція «Об'єднання «Самопоміч» документ не підтримувала, натомість пропонувала альтернативний законопроект. Ініціатива Президента, наголошує народний депутат від «Самопомочі» Тарас Пастух, не є законопроектом про національну безпеку. 

Він пояснює: «Документ гарантує безпеку владі від народу, радянську модель управління Збройними силами та сектором безпеки. Мова про модель, де людина служить державі, а не держава створена, щоб служити інтересам громадянина. З таким підходом Україна ніколи не зможе стати членом Альянсу, і ми завжди будемо сам на сам з віковічним ворогом Росією». 

Політик продовжує: «Законопроект писався тими, чию діяльність він повинен регулювати. Риторичне запитання - чи готові вони написати законопроект, у якому вся діяльність Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України стане прозорою та підзвітною народу? Чи готові вони показати, за які заслуги продаються генеральські посади? Врешті, чи пояснять вони суспільству, як «Беркут», який вбивав майданівців, сьогодні став КОРДом та почав ставити на коліна добровольців, які в 2014-2015 роках зберегли країну?»

По-друге, за словами народного депутата, Верховна Рада прийняла за основу проект закону, до якого потрібно включати цілі розділи та статті. «З'являються ризики, що в майбутньому він через Конституційний суд може бути визнаний неконституційним», - говорить Тарас Пастух. 

По-третє, додає політик, у Головному науково-експертному управлінні до президентського документа висловили купу зауважень. Так, фактично про кожну статтю вони сказали, що вона суперечить чинному законодавству. 

Відтак, «Самопоміч» пропонувала парламенту відправити і президентський, і альтернативний законопроекти на повторне перше читання та, врахувавши зауваження, напрацювати спільний документ. Народні депутати вирішили інакше. 

Отож, фракція «Самопоміч» повною мірою долучиться до роботи над документом до другого читання, аби зробити найкращий закон з того, що можна буде зробити. Однак, прикметно, що під час написання документа фракція пропонувала РНБО та Адміністрації Президента свою допомогу, яка полягала в конкретних напрацюваннях. «Проте вона не була потрібна та почута», - пригадує Тарас Пастух.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: samopomich.te.ua