Медики закликають тернополян ретельно готувати консервації, щоб не захворіти ботулізмом
Джерело: TeNews
Медики наголошують, що настав період консервацій і тернополян закликають бути максимально уважними під час заготівлі продуктів на зиму. Лікарі наголошують: варто пам’ятати, що порушення технологічного процесу консервації може спричинити важке захворювання - ботулізм.
«Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом CI. botulinum (серотипи А,В,С, Д, Е, F), який утворює спори і дуже сильний токсин.
Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього користування (м'ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а токсини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах (тобто без доступу кисню).
Інкубаційний період коливається від декількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм.
У клінічній картині розрізняють варіанти з переважанням диспепсичних явищ, порушення зору чи дихальної функції. У першому варіанті хвороба починається з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні. Часто першими проявами ботулізму є скарга на порушення зору: зниження його гостроти, «туман» або «сітка» перед очима, двоїння предметів; сухість в роті.
Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.
Діагностика в першу чергу ґрунтується на клінічних (тяжке ураження нервової системи з порушенням зору, ковтання, мови, м’язовою слабкістю) та епідеміологічних (споживання підозрілого консервованого або призначеного для тривалого зберігання продукту) даних, оскільки на специфічні лабораторні дослідження треба затратити кілька днів.
З метою профілактики ботулізму слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 0С. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внвслідок газоутворення і поява неприємного запаху. Банки з бомбажем бракують. Однак нерідко таких змін не спостерігають.
В епідемічному осередку за особами, які вживали підозрілий продукт, ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживалась, і підозрілі продукти підлягають вилученню та бактеріологічному дослідженню.
Нажаль, кожного року в Тернопільській області реєструється декілька випадків ботулізму і лікарі докладають значних зусиль, щоб вилікувати хворого, а іноді постраждалих врятувати не вдається.
За останні п’ять років захворюваність розприділилась наступним чином:
2013рік – занедужало 15 осіб (із них 2 дітей);
2014рік – 21 особа (із них 2 дітей);
2015рік – 5 осіб;
2016рік – 8 випадків (із них 3 дитини);
2017рік – 4 особи ( в т.ч. 1 дитина).
Вже в цьому 2018році на ботулізм захворіло 4 осіб, із них 1 дитина, летальних випадків не зареєстровано. В одному випадку захворіло 2 людей з однієї сім’ї, всі хворі видужали.
Отже застерігаємо – будьте дуже обережні при вживанні консервованих, в’ялених, копчених продуктів, особливо домашнього приготування», - кажуть лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.
Читайте більше на TeNews.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews