Доступні ліки: як із ними вбити два зайці

15.10.2018 00:47   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Як реалізовується Урядова програма «Доступні ліки» у Млинівському районі? Відповісти на це запитання допомогла адміністрація Комунального неприбуткового підприємства  «Млинівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Млинівської селищної ради.

Отже, за 9 місяців цього року із затверджених 840 700 гривень на 2018 рік на реалізацію Урядової програми «Доступні ліки»  цього року одержано 616 259 грн. Медпрацівники  відпустили 12299 рецептів, вартість яких підлягає відшкодуванню коштами вищезазначеної Урядової програми.

Якщо вести мову про кількість осіб, які отримали лікарські препарати в межах Урядової програми, то за січень-вересень її можливостями скористалися 6723 осіб. Цього року у 8 аптечних закладів району перераховано 575, 8 тис. грн., а борг на початок жовтня нинішнього року перед аптеками сягає 40,4 тис. грн.

Крім того, в середньому вартість одного рецепта складає 46, 8 гривні.

Які висновки варто зробити з цієї інформації. По-перше, ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання, діабет та інші хвороби, відшкодування вартості ліків яких передбачено Урядовою програмою, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря. Власне, таким чином вбиваєте два зайці: по-перше, вас огляне лікар, тобто проконтролює стан вашого здоровя. По-друге, він  відпустить рецепт, із яким зможете здешевити своє лікування. То чому б сповна не скористатися можливостями Урядової програми і вигодами, які вона декларує і пропонує.

На жаль, чимало людей ігнорує не тільки програму, а й нехтує власним здоровям. Для декого зайти на огляд у лікувальний заклад – все одно, що звершити громадянський подвиг. Наші люди готові переплачувати за ліки і медпрепарати, дослухатися до порад балакучих, але малограмотних у медичних питаннях сусідок, знайомих чи навіть шарлатанів від медицини, аби лиш у будь-який спосіб уникнути фахового спілкування з лікарем. Мабуть, таким чином на нашій ментальності позначається прогалина у медичній культурі і відповідному вихованні.

Та як довго такі погляди і дії превалюватимуть у психології наших земляків? Зрозуміло, нині важко дати точну відповідь на це запитання. Однак однозначно: крен у медично-ментальній освіті, пропаганді і поведінці на часі, адже мова йде про найцінніше: здоровя і життя людей.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews