Завідувачку Музею книги та друкарства Острога відзначив Президент України (Фото)

16.11.2018 00:11   Опубліковано : Інна Собко
Джерело: RvNews

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність Указом Президента України № 362/2018 від 9 листопада «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва» звання Заслужений працівник культури присвоєно острожанці, завідувачці відділу Музею книги та друкарства комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник міста Острога» Світлані Позіховській. 

Свою роботу пані Світлана розпочала у відділі історії тоді ще краєзнавчого музею 39 років тому, після завершення навчання в Київському університеті ім. Т. Шевченка на історичному факультеті. У період, коли готувалися документи для створення заповідника та кількох його відділів, значний внесок наукова працівниця зробила у створення та відкриття у 1985 році Музею книги. Вона  разом зі своїм чоловіком, Олександром Леонтійовичем, займалися збиральницькою та дослідницькою роботою, формуючи разом із колегами колекції книг, зокрема, стародруків. Світлана Володимирівна активно працювала, щоб в Луцькій вежі був відкритий музей. Вона – автор тематико-експозиційного плану та багатьох цікавих виставок. За досвідом їздила до Києва, Москви, Санкт-Петербурга, Харкова, Львову та інших міст колишнього СРСР. З 1988 року до 1999 року Світлана Позіховська працювала на посаді директора заповідника, а потім знову в Музеї книги. 

Світлана Позіховська разом із колегами реалізувала велику кількість музейних та міжмузейних проектів (з музеями міст Нетішин, Рівне, Луцьк, Донецьк (до окупації), Святогірськ). Окрім того, вона активно займається поповненням фондів заповідника, зокрема, книгами різних років видань, форматів та підготовці виставок.  Пані Світлана має великий авторитет у науковій спільноті. Вона має низку наукових публікацій та бере активну участь у різних конференціях, зокрема, і міжнародних  (Польща, Литва, Білорусь та ін.). Також за її участі було підготовлено каталоги стародруків Державного історико-культурного заповідника м. Острог.

Тепер ми продовжуємо займатися комплектування фондів. У нас є великі колекції різних стародруків, «Кобзарів», «Букварів», мініатюрних та інших книг. Активно працюємо з дітьми, робимо різні цікаві заходи і виставки, бо хочемо, щоб наш музей був, як кажуть, «крутий». Він таким і є, але ми розуміємо, що зупинятись на досягнутому не можна. Ми вже оголошували челендж. Він дав хороший результат. Незабаром буде цікавий флеш-моб. Він буде до Дня народження музею (10 грудня), поки що не буду розкривати його «секрети». Згодом. Збережу інтригу. Ми робимо все, щоб острожани і гості міста приходили до нас. Є намір організувати круглий стіл з тим, щоб запросити всіх охочих, аби почути їх думки, яким острожан хочуть бачити наш музей. Вважаю, що треба вести діалог – інакше важко щось досягти. Музей має бути сучасним, інтерактивним та цікавим для усіх верств населення, побудований на діалозі з відвідувачами, а не складом експонатів. Уже встановлений інформаційний кіоск., залишилось тільки налаштувати відповідне програмне забезпечення. Він працює як смартфон – через татч-панель, з допомогою нього можна побачити і навіть почути про такі експонати, яких немає в музеї, чи в експозиції. Для прикладу, почути знаменитий Острозький наспів, «подивитись» ноти, світлини інструментів, а також оглянути рідкісні стародруки, дізнатись про 15 найцікавіших експонатів та багато іншого, – розповіла Світлана Позіховська.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews