Де на Рівненщині найчастіше помирають від онкозахворювань?

16.04.2019 19:23   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

І як не опинитися в клешнях підступного раку

Нещодавно в засобах масової інформації пульсувало твердження, що онкологічні захворювання чомусь активніше поширюються в південних районах Рівненщини. Зрозуміло, що це викликало певний суспільний резонанс, адже зазвичай люди онкологію чомусь «прив’язують» до наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції і, за логікою таких припущень, саме у північних районах, де смертоносний атом суттєво нашкодив довкіллю,  показники онкологічних захворювань мали би бути вищими.

Щоб пролити світло на це питання, звернувся до головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Млинівська центральна районна лікарня» Віктора Ковальова. Жодних спеціальних досліджень тут не проводили, але Віктор Андрійович доручив фахівцям організаційно-методичного кабінету лікувального закладу підготувати інформацію щодо онкологічних захворювань уМлинівському районі, а також порівняти її з іншими регіонами нашої області.

Онкозахворювання: виклики і ризики

null
Фото з мережі Інтернет

Відтак медики констатують зростання числа  онкозахворювань за останні 5 років і в Млинівському районі, і на Рівненщині. У порівнянні з 2014 роком, торік  в області  захворюваність на цю страшну недугу зросла із 180,5 до 194,3випадка на десять тисяч населення, а на Млинівщині – із 159,8 до 164,2 на таку ж кількість населення. Така ж тенденція спостерігається в інших південних районах області. Скажімо, на Дубенщині торік цей показник склав 186, 8 випадка, Радивилівщині – 192,7, у  Рівненському районі – 217,8, у  місті Дубно – 227,2, у місті  Рівне – 244,5 випадка.

Водночас у північних районах ситуація краща і в жодному з них показник не перевищує середньообласний: Володимирецький – 117,8 випадка, Рокитнівський – 122,1, Сарненський – 143,9, Зарічненський – 146,5, Березнівський – 155,5, Дубровицький – 188,1 випадка на 10 тисяч населення.

До речі: на 1 січня цього року наРівненщині  на диспансерному обліку перебувало більш як 22, 6 тисячі онкохворих, у Млинівському районі – 617.

Дещо краща ситуація із первинною онкозахворюваністю. Якщо у 2014 році цей показник в області становив 26, 9 випадка на 10 тисяч населення, то вже торік – 25,9 випадка. На Млинівщині захворюваність знизилася з 29, 9 до 23,4 випадка, у Демидівському – з 33,4 до 22, 3,Радивилівському – з 32,0 до 21,9 випадка. Число вперше виявлених хворих віком до 40 років складає 8%, 40-59 років – 33%, 60-79 років – 52,2 %, старші 80 років – 6,8 %. Щороку на Рівненщині виявляють 3 тисячі онкохворих, на Млинівщині – 90-100 осіб.

У північних районах області середньообласний показник перевищують лише в Дубровицькому районі 26,2, а в Рокитнівському, Зарічненськом, Володимирецькому  він досить низький і становить відповідно 14,4, 17,7, 18,9 осіб.

Онкозахворювання: статистика смертності

Важливий і такий показник - смертність від онкозахворювань. Торік на Рівненщині вона знизилася з 15,2 до 14,2 випадка на 10 тисяч населення. Водночас у Млинівському  районі  зросла з 16,9 до 17,3, у Демидівському – з 17,7 до 21,6 випадка.

Щодо північних районів, то лише в Дубровицькому районі смертність від онкозахворювань висока і становить 17,7 випадка на 10 тисяч населення. А ось у Рокитнівському – 5,7, Зарічненському – 11,3, Володимирецькому – 12,0, Березнівському – 13,1 смертей.

Із загальної кількості померлих, які не прожили одного року після виявлення захворювання, по області цей показник знизився з 29,3 до 27,0 %, а в Млинівському, Дубенському, Радивилівському – торік зріс і склав відповідно 35,4%, 40,1 %, 33,9 %. Це пояснюється насамперед тим, що питома вага онкохворих в занедбаних стадіях зростає: по області – з 12,5 % до 14,0 %, у Млинівському районі – з 9.9 % до 10,6 %. У Дубенському районі цей показник складає 15,5%, Рівненському – 15,3 %, у Рівному – 15,2 %. Водночас в жодному із північних районів цей показник не перевищує середньообласного.

Друга причина дорічної летальності онкохворих – число вперше виявлених хворих, які приймають спецлікування, щороку скорочується. За п’ять останніх років в області – з 67,5% до 64,4%. У Млинівському районі цей показник стабільний і становить 66,7%.  Найширше коло охоплених лікуванняму Рокитнівському районі – 74,4%.Не секрет, що більшість онкохворих не має змоги лікуватися через нестачу коштів.

Онкозахворювання: статистика інвалідності

У 2018 році на Рівненщині вперше визнано інвалідами 910 онкохворих та 15 – у Млинівському районі. В розрахунку на 10 тисяч дорослого населення  показник первинного виходу на інвалідність через онкологічні захворювання на Рівненщині становить 10,3 %,  на Млинівщині – 4,8 %. До речі, цей показник найнижчий серед районів області.

Як не опинитися в клешнях підступного раку

Утім, суха статистика не відповідає на запитання: чому саме така географіяонкозахворювань на Рівненщині. Очевидно, що за цифрами, власне,  пульсують фактори, які спричиняють важку недугу. За словами Віктора Ковальова, так би мовити, з наскоку інтерпретувати цю статистику – несерйозно. Для цього треба спиратися на глибоке наукове підґрунтя.

З іншого боку,  буде помилково пов’язувати онкозахворюваннялише з одним чинником – радіаційним забрудненням після аварії на Чорнобильській АЕС, хоча вітер розніс цю біду по всій Європі. Річ у тім, що у світі також фіксують зростання числа онкозахворювань. Тож на їх кількість у північних і південних районах Рівненщинивпливають не тільки наслідки чорнобильського лиха, а й інші фактори: в науковій медичній літературі на цю тему йдеться насамперед про матеріальне  і фінансове благополуччя людей, харчування, стан довкілля, спадковість та інше.

Крім того, не можна ігнорувати впливу на статистику онкозахворювань такий фактор, як настороженість медичного персоналу і його кваліфікація, укомплектування лікувальних закладів відповідними кадрами. Взагалі однозначно назвати причини варіації сухої статистики онкозахворювань в різних регіонах Рівненщини  не можна, тож залишимо цей важливий пласт медицини досліджувати фахівцям-науковцям, медикам-практикам та іншим спеціалістам.

А ось до цієї поради Віктора Ковальова слід дослухатися кожному з нас, особливо чоловікам після 40 років і жінкам – після 35 років: не можна легковажити профілактичними оглядами у лікарів! У разі виявлення онкозахворювання на ранній стадії залишаються великі шанси на успішне лікування і подолання недуги. У нашому районі є чимало прикладів, коли після успішного лікування люди одужали і десятки років залишаються в строю. Звісно, обивателю хотілося б знати іхні імена і прізвища, але ж пам’ятаймо: інформація про стан здоров’я людини – конфіденційна. Тому повіримо на слово головному лікарю: за сорок з лишком років медичної практики і більш як тридцять років на посаді керівника лікувального закладу він не дав підстав сумніватися в тому, що робить і що каже…

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews