Лариса Римар: «Зі Стамбулу ми привезли для України благословення від Вселенського Патріарха»

22.05.2019 20:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Днями завершився візит делегації Тернопільщини у Туреччину, де тернополяни виступили на Днях України у Стамбулі. Деталями  поїздки ділиться директор Тернопільського музичного коледжу ім.Соломії Крушельницької, голова правління Благодійного Фонду «Соломія» Лариса Римар.

- Пані Ларисо, якою була мета такої далекої поїздки?

- Візит студентів нашого коледжу у Стамбул відбувся з ініціативи Українського товариства взаємодопомоги у Стамбулі за підтримки Генерального консульства України, Тернопільської обласної адміністрації та облради.  У грудні минулого року між товариством та Тернопільською обласною державною адміністрацією була підписана угода про співпрацю у різних сферах. Одним із напрямків цією співпраці є розвиток партнерства у культурному та освітньому напрямах. Отож, основні візити у Стамбулі були в навчальні заклади, де і покладено початок подальшого партнерства, а також налагодження співпраці з українцями, які проживають в Туреччині.

null
Студенти Тернопільського музичного коледжу ім.Соломії Крушельницької під час екскурсії Стамбулом

- Якою була програма візиту?

- Чотири дні нашого перебування у Стамбулі були дуже насиченими. Дякуючи голові Українського товариства, нашій землячці Тетяні Фецан та Генеральному консулу України в Стамбулі Олександру Гаману, були організовані Дні України в Стамбульському університеті і Державній Стамбульській консерваторії Університету імені Мімара Сінана. Концертна програма, яку ми подарували турецьким глядачам складалася з всесвітньовідомої української хорової  класики, улюбленого всіма нами «Щедрика», «Червоної рути», «Наталки Полтавки», «Гуцулки Ксені», останнього українського хіту «Плакала», який добре знають в Туреччині, а також попурі з української естради. Найперше, ми прагнули донести всю красу та багатогранність музичного мистецтва України. І це нам вдалося, судячи із реакції глядачів. Окрім музичного мистецтва ми показали ще й туристичний потенціал Тернопілля та виставку робіт народних майстрів: Євгена Ковальчука, Людмили Павлової, Зоряни Наваляної, Лариси Бойчук та Ігора Кравчука. Під час екскурсій нам випала нагода побувати біля місце поховання Гюррем Султан – нашої українки Роксолани.

null
Директор коледжу Лариса Римар під час Днів України у Стамбульському університеті

- Я знаю, що до поїздки ви готувалися ретельно, навіть вивчили кілька творів турецькою мовою?

- Так, це було нашою родзинкою! Ви б бачили здивування викладачів та студентів в університеті та консерваторії, коли ми почали співати Гімн Туреччини турецькою  мовою! А справжній фурор викликало виконання Ізмірського маршу, який у Туреччині всі знаю і люблять. Це, як наш Запорізький марш. Нам зробили комплімент щодо якості виконання, наші студенти співали так, наче турецька мова їм рідна (Сміється).

- То які подальші домовленості Ви вже маєте про співпрацю?

- Декан філологічного факультету Стамбульського університету (до речі, там є майже 40 студентів, які вивчають українську мову) нас уже запросив на наступний рік у березні приїхати з культурно-мистецькою програмою  на Шевченківські дні. А з консерваторією ми домовились про програму обміну студентів  та викладачів. Сподіваюсь, що ця  ідея буде підтримана на рівні Міністерства закордонних справ. А ще ми плануємо, що наші студенти братимуть участь у конкурсах,  відбуватимуться в них, і навпаки. Ми вже запросили піаністів приїхати на наш конкурс піаністів «На батьківщині Василя Барвінського». Отож, будемо популяризувати наше музичне мистецтво!

null
Під час зустрічі з дирекцією Стамбульської державної консерваторії

- Ви мали можливість зустрітися не тільки з українцями, а й з громадою кримських татар, які проживають у Стамбулі.

- Наш візит припав на дні, коли весь світ вшановував пам'ять жертв депортації кримсько-татарського народу. Тож, у минулу неділю пройшов спільний молебень в одній найстарішій святині світу Грецькій православній церві Святого Миколая за участі голови кримсько-татарської громади Джеляля Ічтена та голови Українського культурного товариства Мунавари Усенової. Хто був на службі кажуть, що такого божественного співу там не чули напевно ніколи! Патріархат дозволив українському товариству відправляти службу в цій церкві при потребі. 

null
Хор коледжу під час літургії у Грецькій православній церкві Святого Миколая у Стамбулі разом з керівником делегації Анатолієм Ороновським

 

null
Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман, директор коледжу Лариса Римар, Архімандрит о.Харлампій після богослужіння в Грецькій православній церкві Святого Миколая

- Ви зі студентами коледжу  мали унікальну можливість співати особисто для Вселенського Патріарха Варфоломія. Такої високої честі з України серед студентських хорів напевно ще не мав ніхто. 

- Так, це було справді диво! Завдяки зусиллям генерального консула Олександра Гамана це стало реальністю. Після недільної літургії, на якій були присутні представники усіх православних церков світу, бо відбувалося освячення священика з Америки, наші студенти виконали Патріарху духовні творів та українських пісень, а також заспівали «Многая літа». Незважаючи на втому і спеку, Патріарх нас слухав уважно і захоплено, а потім кожного особисто благословив та подарував образок. Це були неймовірні відчуття і піднесення! А слава про наших талановитих  дітей розлетілася по цілому світові!

null
Хор Тернопільського музичного коледжу ім.Соломії Крушельницької співає для Вселенського Патріарха Варфоломія

 

null
Разом з громадою українців у Стамбулі

Розмовляв Тарас Савчук, фото Михайла Урбанського


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews