У парку Шевченка в Тернополі серед ночі вирубали дерева для чергового інвестпроекту

25.05.2019 12:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: Номер один

Тернополяни вже звикли до того, що за дві каденції міського голови Сергія Надала площа парків постійно зменшується. На них реалізовується то один, то інший інвестиційний проект під соусом соціального, спортивного, рекреаційного тощо. Однак те, що відбувається упродовж квітня-травня ц.р., у голову не вкладається.

Спершу міська влада зі свого офіційного сайту галасує про те, що під покровом ночі в парку без будь-яких дозвільних документів вирубали дерева, і просить правоохоронців знайти і покарати винних, а через кілька днів на тому ж інформаційному ресурсі повідомляється про початок громадського обговорення щодо облаштування рекреаційно-відпочинкового комплексу саме в тому місці, де нещодавно вирізали дерева. Погодьтеся, цікава багатоходова комбінація нашої влади. 

Історія з «бородою»

Місце у парку імені Тараса Шевченка, що ближче до пивзаводу, давно манить ділків від бізнесу. Свого часу, ще в 90-х роках минулого століття, турки там хотіли збудувати готель, але їм цього не вдалося. Очевидно, тодішній міський голова добре розумів, що краще не чіпати паркової зони, щоби не накликати на себе гніву мешканців. Так цієї території певний час не чіпали, аж поки на Тернопільщину із Закарпаття не приїхав Юрій Чижмарь, якого тодішній Президент призначив губернатором. Очевидно, він вирішив допомогти спритникам у центральному парку міста біля спортивної бази «Динамо» спорудити відпочинковий об’єкт, який у тому числі мав розміщуватись на понтонах на воді. Ці плавзасоби вже навіть вивантажили в парку, а саму територію обгородили. Однак у ситуацію втрутився нардеп і голова облорганізації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний, який у той час мав велику вагу в політичному середовищі і найбільші в Тернопільській міській і обласній радах фракції. Тому, провівши кілька акцій непокори, він так і не дозволив втілити цей привабливий з економічної точки зору проект у життя. Очевидно, Юрій Чижмарь був дуже ображений, що так сталося, і в тому числі через цю ситуацію ініціював розпуск облради в 2009 році, в якій уже більшість сформували не «тимошенківці», а «тягнибоківці». А кілька років тому до Тернополя приїхали представники «VODA Club» із Буковелю і запропонували зробити комплекс на березі Тернопільського озера. Тоді навіть оголосили конкурс, щоби побачити, наскільки це справді когось цікавить. Однак з часу оголошення конкурсу до реальних пропозицій справа так і не дійшла. І ось, схоже, ситуація повертається на круги свої. Зважаючи на активну позицію місцевої влади, можна ствердно говорити, що ініціативу, як і ще багато інших, молодій команді пана Надала таки вдасться реалізувати.     

Ґвалт: у парку незаконно зрізали дерева

У ніч з 11 на 12 квітня на зеленій зоні в парку ім. Шевченка на 40 сотих вирубали частину дерев.

– Ордер на видалення цих дерев міською радою не видавався, тому зрізання є незаконним, – прокоментувала тоді ситуацію головний спеціаліст-ландшафтник управління ЖКГ мерії Світлана Молодецька.

На те, що відбулося в парку, оперативно відреагував файний голова Сергій Надал. 15 квітня на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» він визнав, що дерева й справді були несанкціоновано зрубані «недобросовісними підрядниками», які мали забезпечити на даній території «благоустрій». Пан Надал пообіцяв, що замість зрубаних дерев у даному місці посадять нові «у кільканадцять разів більшій кількості». А тим часом того ж дня на сайті міськради з’явилася інформація про звернення в поліцію з приводу вирубки: «За фактом зрізання дерев у парку…. подано заяву в Тернопільський відділ поліції ГУ Національної поліції з метою встановлення невідомих осіб, що здійснювали зрізання дерев, та притягнення їх до відповідальності згідно з чинним законодавством України».

Однак правоохоронці зловмисників і не збиралися шукати, бо, як виявилось, до поліції щодо вирубки жодної заяви не надходило. Людей обурило те, що сталося, вони навіть збиралися на тому місці, бо одразу запідозрили, що тут щось не те. І мали рацію. 

Сумнівний інвестпроект

Пройшло менше 20 днів від «обурення» тернопільської мерії, як уже 2 травня на сайті міської ради з’явилася інформація зовсім іншого характеру. Ішлося про початок громадських обговорень щодо облаштування рекреаційно-відпочинкового комплексу на набережній Тернопільського ставу в парку ім. Т. Г. Шевченка від ФСТ «Динамо» в сторону заводу «Опілля». Так,  ви не помиляєтесь, мова йде про ту саму ділянку, на якій напередодні вирубали дерева і де в погожу днину полюбляють відпочивати тернополяни, щоби сховатися поміж деревами та втекти від гамірких Дальнього пляжу та «Циганки».

У візуалізації комплексу, оприлюдненому на сайті міськради, чітко видно, що він буде огороджений, а отже, під сумнівом опинилася можливість безперешкодного потрапляння у місце, де люди вже звикли проводити свій відпочинок та дозвілля. Більше того, на малюнках видно капітальні споруди, а в інформації, поданій мерією для обговорення, чітко вказано, що даний комплекс включатиме заклади громадського харчування. Тож виникають запитання щодо законності проекту.

– Згідно з діючим зонуванням міста, територія входить до зони прибережно-захисної смуги, що зобов’язує дотримання певних норм. Згідно зі ст. 89 Водного кодексу України, «У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється… будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів…» Тому вважаємо неприйнятним розміщення будь-яких капітальних споруд на даній території», – йдеться у дописі спільноти Urban.Te.

Про те, що на цьому місці у парку можна вести розмови про будівництво, свого часу «постаралися» міські депутати, котрі внесли зміни до Генплану.  

– Цю територію парку ім. Т. Шевченка депутати минулого скликання чомусь визначили з цільовим призначенням «Для будівництва та обслуговування об‘єктів рекреаційного призначення». Змінений Генплан, на жаль, також дозволяє там розташувати об‘єкти подібного типу, – прокоментував екс-голова земельної комісії міськради Андрій Шкула.

Візуалізація рекреаційно-відпочинкового комплексу на набережній Тернопільського ставу

Петицію відхилили, на черзі – депутатський проект

Тим часом активні тернополяни почали організовуватись на захист улюбленої для багатьох місцини. Вони шукають юридичні важелі, як завадити тому, щоби дана ділянка стала недоступною для усіх містян. Першим кроком у цьому напрямку стала  електронна петиція щодо недопущення облаштування комплексу на цій ділянці. В міській раді їм відмовили у її реєстрації, пояснивши тим, що вже є обговорення цього питання на сайті електронної демократії Edem. Хоча петиція була подана раніше і законних підстав у модераторів для того, щоби не пропустити її для голосування, не було. Тим часом депутат міськради Вікторія Шараськіна повідомила нашому виданню, що одним із депутатів міської ради готується проект рішення стосовно заборони цього будівництва. На її думку, він буде озвучений на наступній сесії. Із практики попередніх депутатських зібрань видно, якщо зацікавлені перші особи муніципалітету, то навряд чи цей проект набере достатню кількість голосів. 

А тим часом у міській раді не можуть пояснити, хто ж стоїть за намірами облаштувати комплекс. Інвестора, який хоче втілити проект, не називають ні у відділі зв’язків із громадськістю, ні в управлінні стратегічного розвитку, до яких неодноразово зверталися тернопільські журналісти. Водночас нашому виданню з конфіденційних джерел стало відомо, що інвестором так званого «відпочинкового комплексу» на набережній Тернопільського ставу має стати добродій Винярчик, котрий є сватом одного з чиновників мерії. Якщо ця інформація відповідає дійсності, в чому ми майже не сумніваємось, то стає зрозуміло, чому міськрада так активно лобіює цей інвестпроект.

Іван Білий


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Номер один