Новини України

Новини України

блогер, оглядач, журналіст, TeNews

Передумов для дефолту в Україні немає - банкіри

28.05.2019 15:37   Автор : Новини України
Джерело: CvNews

Співпраця з МВФ, окрім того, є одним із каталізаторів структурних реформ в Україні, необхідних для прискорення економічного розвитку та зростання добробуту громадян.

Передумов для дефолту за суверенними зобов'язаннями України немає, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Якщо не враховувати незначні коливання прибутковості єврооблігацій України, ринок практично не відреагував на цю заяву, що означає, що ринок оцінює ймовірність повторного дефолту як низьку", - сказав начальник відділу з роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько.

Аналогічної точки зору дотримується і головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов: "Жодних підстав для дефолту за суверенними зобов'язаннями сьогодні немає. Україна щойно успішно пройшла пік виплат за зовнішнім боргом у травні й фінансово готова до чергового піку платежів у вересні", - сказав він.

Блінов додав, що з початку 2019 року уряд і НБУ виплатили $5,6 млрд за валютними боргами без будь-яких ускладнень, рівень достатності золотовалютних резервів перевищує три місяці імпорту товарів і послуг, а чисті золотовалютні резерви перевищують $9 млрд. "Це повністю покриває всі боргові платежі на рік уперед. Для порівняння, на початку 2015 року (напередодні реструктуризації зовнішнього боргу) чисті золотовалютні резерви були нульовими", - додав він.

Блінов нагадав, що завдяки борговим операціям Мінфіну, здійсненим у 2016-2018 роках, довгостроковий графік виплат за суверенним боргом рівномірний, він не лише уникає непідйомних пікових навантажень, але і пропонує "вікна" для розміщення нових випусків єврооблігацій. "При цьому Україна зараз перебуває в програмі Міжнародного валютного фонду (МВФ), що пропонує рефінансування зовнішніх боргів за низькою ціною нових запозичень. Ось вже багато років основна проблема "боргового рівняння" полягає не в борговому навантаженні, а в незадовільному залученні коштів, пропонованих МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями", - сказав він.

Як зазначив Блінов, просування за програмою з МВФ дасть можливість Україні знижувати середньозважену вартість запозичень, а також покращувати умови доступу держави та ринкових суб'єктів до ринків капіталу. Відповідно, пріоритетом державної фінансово-економічної політики має бути активізація діалогу з МВФ у рамках поточної програми stand-by, а також відкриття переговорів про нову програму фінансування.

"В умовах макрофінансової стабільності й достатності ресурсів для погашення та обслуговування суверенних зобов'язань в іноземній валюті розмови на тему "контрольованого дефолту" мають чисто теоретичний характер і на практиці не мають нічого спільного ні з полегшенням боргового навантаження для країни, ні із забезпеченням сталого економічного розвитку", - резюмував Блінов.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик, у свою чергу, зазначив, що потенційні наслідки дефолту будуть руйнівними в усіх аспектах: економічному, політичному, соціальному.

"Дефолт призведе до припинення співпраці з МВФ, а як наслідок - з іншими фінансовими донорами. Вихід держави, державних і приватних компаній на ринок фінансових запозичень буде практично неможливий через дорожнечу ресурсу. Розпочнеться відтік капіталу, який внаслідок "тонкості" ринку створить суттєвий девальваційний тиск на міжбанківському ринку та подальший ажіотаж у готівковому сегменті. Це відіб'ється на зростанні цін, зниженні показників економічної активності, спровокує зростання безробіття і посилення трудової еміграції", - сказав Ребрик.

При цьому він зазначив, що співпраця з МВФ, окрім того, є одним із каталізаторів структурних реформ в Україні, необхідних для прискорення економічного розвитку та зростання добробуту громадян.

Також дефолт, імовірно, негативно позначиться на міжнародній політичній, дипломатичній підтримці України, яка є критично важливою у сформованих геополітичних умовах, сказав він.

Засновник і партнер ІГ "Універ" Тарас Козак вважає, що Коломойський знову заговорив про дефолт тому, що в разі дефолту неминуче станеться розрив угоди України з МВФ і Коломойському буде легше повернути контроль над ПриватБанком або стягнути з держави значну суму відшкодування.

"У разі відмови України від сплати боргів неминучий розрив угоди з МВФ. Саме з подачі МВФ був націоналізований ПриватБанк. Без нагляду з боку фонду Коломойському буде легше повернути контроль над ПриватБанком. Або стягнути з держави крупну суму за нібито причинені збитки", - написав він у Facebook.

За матеріалами "Інтерфакс Україна".


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews