На Прикарпатті шукають поховання німецьких солдатів (Фото)

На Калущині пошуковці намагаються віднайти імовірне поховання.

31.05.2019 00:21   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Бліц-Інфо
Працівники комунального підприємства обласної ради «Пам'ять» провели експедицію у село Мислів Калуського району, щоб обстежити галявину, де імовірно поховані німці, пише - Бліц-Інфо.

Читайте також

У прикарпатському селі віднайшли одразу три поховання Першої світової
Кістки, що знайшли на Франківщині належали тварині, що жила 0,7-25 мільйонів років тому

За словами наукової співробітниці КП «Пам'ять» Анни, у Мислові є поховання солдатів німецької армії, які загинули в роки Другої світової війни, приблизно влітку 1944 року. Про це стверджують місцеві жителі. Тож кореспондентка Бліц-Інфо разом із фахівцями вирушила на місце імовірного поховання.

Після розмови з мешканцями вдалось з'ясувати, що після війни біля сільської церкви поховали 91 червоноармійця. Про німців - точних даних немає, однак в архіві є інформація, що загинуло близько 40 людей.

Мешканець села Василь Капечук живе поблизу галявини, де нібито поховали німців. За словами чоловіка, він знає лише про двох загиблих вояків. Одного поховали на галявині біля його хати, іншого - біля річки. Житель додав, що раніше сюди приїжджали львівські пошуковці. Проте їхні роботи завершились так і не розпочавшись.

«Колись тут був горб. Старші люди розповідали, що на галявині поховали німця. Поряд поховань ніяких не було. Зараз я не знаю чи зберігся той горб, бо все заросло терном, туди важко зайти»,- каже пан Василь.

Після того, як житель показав місце поховання німецького вояка, історики взялись розчищувати зарослі. Розкопавши 40-50 сантиметрів у глибину, з'явилась вода. Тож роботи прийшлось відкласти, до того ж заваджали хащі. Тож працівники «Пам'яті» обгородили місце розкопки та поїхали просити про допомогу до Ріп'янської сільської ради.

Сільський голова Микола Іваськів пообіцяв розчистити територію.

«Мені старші люди розповідали, що на цьому місці жителі села поховали чотирьох німців. Колись на могилах стояли хрести, потім вони погнили. Треба віднайти поховання. Завтра я поїду туди, попрошу людей розчистити галявину та повідомлю вас»,- наголосив Іваськів.

Поїздка пошуковців виявилась не зовсім вдалою. Зібрати лише інформацію від сільського голови та місцевих мешканців. Втім історики наголошують, що згодом знову приїдуть у Мислів, щоб віднайти забуті поховання.

Директор КП «Пам'ять» Василь Тимків зауважив, що такі поїздки теж є корисними. Адже з часом можуть з'явитись люди, які відгукнуться та направлять пошуковців на невідомі їм поховання.

«80-90% часу забирають саме пошукові роботи. Одні з них результативні, інші - ні. Навіть негативний результат - також результат. Часто погода вносить свої корективи, але пошуковими роботами можна займатись і в такий час: збирати інформацію, визначати місця поховань тощо. Інколи буває, що підтоплення та підмив ґрунту допомагають нам. До прикладу, на Верховинщині ми віднайшли поховання часів Першої світової. Все через те, що гірська течія підмила похилий берег»,- пояснює історик.




Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бліц-Інфо