У Юлії Кравчук із Гощанщини, як і у більшості її колег святкові дні є робочими

28.06.2019 19:51   Опубліковано : Любомир Тлумак
Джерело: RvNews

День Конституції України, День молоді, завершення реєстрації кандидатів у народні депутати України, випускні бали у школах, завершення основного ЗНО. Такими знаковими подіями означився цей тиждень, який, до речі, завершується аж трьома вільними від основної роботи днями: для одних - святковими, для інших – вихідними, для третіх – вирішенням політичних питань…

А для більшості наших земляків це ще одна нагода зайнятися дітьми, городами, домашнім господарством чи іншими невідкладними справами.

Тим часом і кризова ситуація, в якій нині опинилась Україна, не може не турбувати її громадян. Час ставить нові виклики перед народом, на долю якого випало жити в часи перемін, пережити уже три революції, зухвале захоплення Криму, російську агресію на Сході України, вибори-перевибори, релігійні конфлікти, адміністративно-територіальну реформу та інші непрості і нелегкі випробування...

Тож нині, як ніколи нам треба об’єднатися, наполегливо працювати, вистояти і ми обов’язково переможемо. У цьому переконана голова Гощанської районної організації профспілки працівників культури Юлія Кравчук. У неї, як і у більшості її колег ці дні є робочими.

null
Юлія Кравчук та Петро Давидюк. Фото з мережі Інтернет

А познайомилися ми у Рівному на звітно-виборній конференції обласної організації галузевої профспілки. Зізнатися, я був приємно вражений, коли почув, як ця молода жінка однією з перших взяла участь в обговоренні звітної доповіді її голови Петра Давидюка і розповіла про ситуацію на місцях. Там люди не чекають, що прийде новий президент чи губернатор, нардеп або ж інші «слуги народу» і наведуть лад, а самі щоденно наполегливо працюють над вирішенням своїх нагальних проблем.

Отож Юлія Петрівна, зокрема, зазначила, що наразі на обліку в районній профспілковій організації перебуває 146 членів профспілки. Їх кількість зменшилася у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад. Зокрема, передано у власність управління Бугринської і Бабинської сільських рад 8 клубних установ і 6 публічно-шкільних бібліотек. А це 17 членів профспілки.

На постійному контролі профспілки питання правового, соціально-економічного захисту працівників.

– І які результати вашої роботи?

– Найперше хочу сказати, що зарплату люди отримують вчасно, відпускні та оздоровчі – у повному обсязі. Відповідно до Законів України «Про освіту» і «Про культуру» педагогічним, бібліотечним і працівникам клубних установ щомісячно нараховується надбавка за вислугу років у відсотках до посадового окладу, залежно від стажу роботи: понад 3 роки – 10, понад 10 років – 20 і понад 20 років – 30 відсотків.

Педагогічним працівникам встановлено надбавки за престижність праці в граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу, але не менше 5 відсотків, бібліотекарям – за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 відсотків посадового окладу в межах фонду оплати праці.

Проводиться також доплата у розмірі до 40 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за роботу в нічний час за кожну годину роботи з 10-ї вечора до 6-ї ранку.

null
Фото з мережі Інтернет

Преміювання працівників здійснюємо згідно з положенням про преміювання. Укладено новий колективний довір на 2019-2024 роки, в якому врегульовано норми умов та оплати праці, режиму роботи, робочого часу і відпочинку, надання щорічних і додаткових відпусток, встановлення доплат, надбавок тощо. Колдоговір – це основний документ правового і соціального захисту працівника у трудових відносинах у колективі. Цей документ захищає також і керівника в процесі його фінансово-господарської діяльності перед контролюючими органами.

– Ну, добре. Як кажуть: робота – роботою. А як же з відпочинком?

– Проводимо різноманітні культурно-масові і спортивно-оздоровчі заходи. Зокрема, спільно з відділом культури і туризму Гощанської райдержадміністрації організовуємо і проводимо масові заходи до Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, Всеукраїнського Дня бібліотекаря, Дня вчителя, інших професійних свят, які сприяють підвищенню статусу працівників відповідної галузі і стають справжнім подарунком нашим працівникам і членам їх сімей.

– А що стосується дітей ваших працівників?

– Звичайно, ми організовуємо традиційні заходи і для дітей працівників культури і мистецтва. Це Новорічно-Різдв’яні ранки, театралізовані свята до Дня Святого Миколая, Дня захисту дітей. Щоразу діти отримують в такі свята солодощі та іграшки.

– Не оминути нам і питання фізкультурно-масової роботи і спорту.

– Ось провели І-у районну спартакіаду працівників культури і мистецтва «Марафон бадьорості».

Традиційно вже щороку профспілкова організація організовує поїздки вихідного дня, екскурсійні визначними місцями України, які згуртовують колективи. Зокрема, нещодавно провели 2-денну екскурсію за маршрутом Бердичів – Вінниця – Умань, відвідали Рівненський академічний український музично-драматичного театр. Тож понад 60 наших працівників мали можливість переглянути комедію «Сватання на Гончарівці» і благодійну виставу Джона Патріка «Дорога Памела, або Скарб на звалищі», під час якої було проведено збір коштів на лікування 5-річного рівнянина Тимофійка Поліщука, який страждає на важку недугу. Також наші працівники мали можливість побувати на концерті Київського народного хору імені Григорія Верьовки.

– Тож вам і вашим колегам нудьгувати не доводиться?

– Так, відвідання визначних місць культури та історії позитивно впливають на духовний розвиток наших працівників і членів їх сімей, дають можливість відпочити від щоденної рутини і приємно провести час.

До речі, і воєнні дії на Сході України не залишили байдужими наших працівників. Вони регулярно збирають кошти на підтримку бійців з Гощанського району, які боронять державні інтереси на Сході країни.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews