Інвестувати потрібно в своє, українське, - Євген Нищук (Відео)

02.07.2019 12:12   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: ritm.tv

У День Конституції України, 28 червня, на Рівненщину з робочим візитом завітав міністр культури України Євген Нищук.

Не випадково посадовець саме цього дня вирішив відвідати Національний історико-меморіальний заповідник "Поле Берестецької битви", де полягли герої-козаки. До речі, саме козакам світ завдячує створенням першої конституції. Пилип Орлик, Гетьман Війська Запорозького, став одним із упорядників «Договорів і постанов» — конституційного акту, який називають «першою в світі Конституцією», фактично — козацького суспільного договору.

«Цього року виповнюється 368 річниця битви під Берестечком. Вшанувати полеглих козаків на Козацькі могили, - зазначає генеральний директор Національного заповідника Леонід Галабуз, приїжджають як перші обличчя країни, так і пересічні громадяни».

Поблизу визначних пам’яток на території заповідника щороку проводять панахиди за упокій душ загиблих українських козаків і українських героїв, які полягли за незалежність України на сході країни. Чи не щороку на Козацьких могилах буває начальник Управління культури і туризму Рівненської облдержадміністарції, Ярослав Мельник. Зазначає, що такі місця українці повинні пам’ятати та відвідувати, адже це частинка нашої історії, без якої не було б майбутнього. Цьогорічний захід на Козацьких могилах розпочався Всеукраїнським фестивалем козацької пісні «Встань козацька славо – засвіти знамена».

Після відвідин музею міністр культури поїхав у Рівне, провів брифінг для ЗМІ та зустрівся з представниками культури.

«Буквально вчора відібрано понад 680 тисяч примірників нових видань від 80 щимось видавництв України. Добре ілюстрованих, добре зроблених, вони просто неймовірні зараз. І це на 87 мільйонів гривень. Вони поповнять наші бібліотеки по всій країні. Пройшла декомунізація, повиймали Карла Маркса і Леніна. Треба тепер принести нові книжки наших сучасних літераторів, які отримують премії по всіх країнах світу».

Крім того, Євген Нищук зазначив, що планує інвестувати в розвиток народної творчості, аби справжні майстри розвивали свою справу та поповнювали культурну спадщину країни стародавніми ремеслами.

«Це і ткацтво, це і вишивки, це і гутництво, це і лозоплетіння і різьба по дереву, це багато чого іншого, що є в тому чи іншому регіоні і подекуди воно є на межі зникнення».

Під час зустрічі з рівнянами міністр культури України наголосив на необхідності реформування початкових мистецьких шкіл та зміну навчальних програм, адже дитина повинна бути не виконавцем, а творцем.

Та чи не найгострішим питанням сьогодні є необхідність захистити вже прийняті проукраїнські закони та прийняти нові, зокрема, про культурну субвенцію та меценатсвто. Адже, як писала Ліна Костенко, “у нас немає часу на поразку”.

За матеріалами https://ritm.tv


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv