У Чернівцях обговорили, які зміни необхідно внести в Конституцію

03.07.2019 20:23   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Сьогодні, 3 липня, у Чернівецькому відокремленому підрозділі установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» відбулося засідання круглого столу на тему: «Конституційна децентралізація: які зміни необхідно внести в Конституцію для закріплення децентралізації».

Участь в заході взяли радники Центру, консультанти регіонального відділення « Асоціація міст України» в Чернівецькій області, представники Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації, Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області та представники органів місцевого самоврядування.

Варто відзначити, що згідно з даними Мінрегіону, на цей час в Україні вже створено та функціонує 909 ОТГ, зокрема та території Чернівецької області – 35.

З метою продовження впровадження реформи децентралізації влади важливим є внесення змін в Конституцію України. Тож сьогодні, під час круглого столу, фахівці обговорили оприлюднений 20 червня 2019 року проект змін до Конституції, який розробив Кабінет Міністрів України.

Основні напрями змін до Конституції, визначені Урядом і обговорені учасниками круглого столу, наступні: закріплення чіткої системи адміністративно-територіального устрою, закріплення ефективної системи місцевого самоврядування, гарантування матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування та запровадження інституту префекта як інструмента нагляду та координації з боку держави.

Окрім того, пропонується закріпити трирівневу систему адміністративно-територіального устрою: громада, район (сукупність громад), регіон (область) та особливий статус для Києва і Севастополя.

При цьому Ради громад стають представницькими органами місцевого самоврядування базового рівня з однаковим статусом та повноваженнями. Районні та обласні ради представляють спільні інтереси територіальних громад, району, області.

На рівні районних та обласних рад створюються свої виконавчі органи – виконавчі комітети.

Фінансову спроможність громад так само пропонується закріпити в Конституції шляхом створення дворівневої системи взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами.

За матеріалами ЧОДА
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews