На Тернопільщині зареєстровано нові випадки небезпечного захворювання

18.08.2019 12:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Тернопіль наживо!

Тернополянам, які люблять смакувати консервованою рослинної та тваринної продукцією, не зайве нагадати про небезпеку захворювання ботулізмом – дуже небезпечним, в більшості випадків смертельним гострим інфекційним захворюванням.

 

В останні роки відзначають тенденцію до зростання захворюваності на ботулізм, що обумовлено зростаючими темпами і стихійністю консервування різноманітних видів продуктів у домашніх умовах.

Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Як повідомила Тернополянам Володимира Сверстюк,лікарка-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи»  у різних відділах нервової системи.

—  Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке виникає через бактерію, що виробляє ботулінічний токсин. А ботулотоксини містяться у неправильно приготовлених та збережених продуктах. Збудники ботулізму широко поширені як у природньому середовищі, а також є в кишечниках певних домашніх тварин, водоплавних птахів чи риб. Якщо токсини потрапляють у природнє середовище, зокрема воду, мул, можуть зберігатися там тривалий час. Практично всі харчові продукти, які забруднені ґрунтом чи вмістом кишечника тварин. Можуть містити спори або вегетативні форми збудника ботулізму. Тільки захворіти на ботулізм можна саме через ті продукти, які зберігалися анаеробно без попередньої достатньої термічної обробки. Це насамперед продукти домашнього консервування – м’яса, риби, овочів, копчені, в’ялені вироби та інші продукти, де можуть розвиватися вегетативні форми збудника. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином, — повідомила Володимира Сверстюк.

Лікарка також додала, що ботулізм – це захворювання, що потрібно лікувати тільки в стаціонарі. Що швидше потерпілий звернеться за медичною допомогою і розпочне специфічне лікування, то кращий буде результат.

—  Головна профілактика ботулізму – дотримання чистоти сировини. Тому варто пам’ятати, що чим краще ви відмиєте городину перед консервуванням, чим краще оброблені м’ясо, риба перед засоленням, тим нижчий ризик потрапляння збудника ботулізму. При домашньому консервуванні продуктів, особливо тих, які містять мало природньої кислоти, потрібно додавати до продукції оцтову, лимонну чи іншу кислоту. Бо ботулотоксини якраз не люблять кисле середовище. Потрібно добре обробляти посудину перед закладкою в неї продуктів консервування. У домашніх умовах забороняється герметична консервація грибів, зеленого горошку і інших продуктів у лужному середовищі. Консерви, що приготовлені в домашніх умовах і зберігаються в герметично закритих банках, перед вживанням треба просмажити чи проварити, бо токсин  при термічній обробці зруйнується. Не варто купувати консерви домашнього приготування, рибу чи м’ясо домашнього соління чи копчення. Зокрема, виключіть придбання цих продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі, приватних осіб, —  наголосила Володимира Сверстюк.

Лікарка зазначила, що цьогоріч на Тернопільщині на ботулізм захворіло шестеро людей (два випадки на Кременеччині, два – в Тернополі, по одному випадку в Козвському та Гусятинському районах). Причина зараження – вживання консервованих продуктів домашнього виробництва.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернопіль наживо!