Яким був всеукраїнський арт-семінар «Куст» у Рівному

Репортаж з місця події

19.08.2019 00:47   Опубліковано : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Значуща подія відбулася на Рівненщині. З 14 по 18 серпня на теренах поліського краю відбувся IV-й Всеукраїнський арт-семінар «Куст». Ініціатором, організатором та координатором форуму літераторів була Національна спілка письменників України в Рівненській області (голова – Ірина Баковецька-Рачковська).

Захід відбувся за сприяння та фінансової підтримки Рівненської обласної ради, Рівненської обласної державної адміністрації, Українського культурного фонду. Партнерами мистецького заходу виступили Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Рівненська-Острозька єпархія ПЦУ, Дубенська районна державна адміністрація та Національний університет «Острозька академія».

null
 Фото Віри Мельникової

Проведення письменницького арт-семінару «Куст» на Рівненщині вже стало традиційним. З різних куточків України з’їхалися слухачі для навчання, обміну досвідом і культурного відпочинку: з Херсону, Кропивницького, Харкова, Хмельницького, Києва, Луцька й інших міст. Письменниця Анна Багряна прибула з Болгарії.

null
 Фото Віри Мельникової


  

null
 Фото Віри Мельникової

Організатори заходу поставили собі за мету популяризувати сучасну українську літературу, відкривати та підтримувати молодих талановитих письменників і поетів, дати їм необхідні в літературній творчості. 

Багато зусиль доклали до втілення задуму мистецько-літературного форуму члени НСПУ  Іванна Голуб, Тетяна Сладковська, Наталія Давидюк, Валентина Люліч та Марія Дума. Вони відповідали за організаційні моменти життєдіяльності прибулих на семінар: це поселення, харчування та культурна програма.

null
 Фото Віри Мельникової

В ці серпневі дні гостинно розчинив свої двері для прибулих гостей Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Літератори відвідали історичні місця Рівненщини, ознайомились з краєзнавчими перлинами Поліського краю. А саме: побували у Дубенському замку, в музеях бурштину та Уласа Самчука, подивились виставку О. Медведєвої «Креативна книга», побували в урочищі Гурби, в Острозькій академії, зустрічалися з керівництвом області. Ще мали щастя побачити презентацію нового фільму про унікальний обряд і символ Полісся «Водіння Куста», взяли участь у проведенні прес-конференції «Куст – мистецький захід, який нас об’єднує».

null
 Фото Віри Мельникової

 Кожен день дощенту був насичений навчальною та культурною програмами. Відомі українські письменники і поети, як Сергій Лазо, Олександр Ірванець, Олександр Косенко, Сергій Пантюк, Євген Баран, Анатолій Кичинський, Петро Кралюк, Василь Кузан, Леся Мудрак, Таня П’янкова, Ольга Ляснюк, Анна Багряна, Андрій Пермяков, Тата Рівна наразі виступали в ролі викладачів, навчаючи літературної справи тих, хто прагне дарувати своє слово людям.

null
 Фото Віри Мельникової

Письменницький хист, літературний досвід вищеназваних кращих представників сучасної української літератури сприяли проведенню цікавих і різноманітних за формою занять. Змістовні лекції, насичені літературознавчою інформацією, індивідуальні заняття з цінними практичними порадами щодо якісного видання мистецько-художнього продукту – книги. Чимало говорилося про національні особливості та ставлення письменників до української мови: осмислене написання творів, грамотне використання мовних ресурсів в художньому творі, влучне запровадження української лексики в різних стилях і жанрах.

null
 Фото Віри Мельникової

А на практичних та індивідуальних заняттях слухачі семінару озброїлись необхідними теоретичними і практичними знаннями: поетапна підготовка текстів для друку, ретельне редагування твору; розширили знання про техніку в силабо-тонічній системі віршування та у проміжних версифікаційних формах. Багато уваги приділялося основам тонічної системи віршування – верлібру як різновиду тонічного вірша.

null
 Фото Віри Мельникової

Лектори радили невпинно вдосконалювати навички у написанні нових творів через набуття нових знань, читання якісної української та світової літератури з метою формування  хорошого літературного смаку. 

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

Майстер-класи і презентації привнесли в організацію навчання сучасну динаміку та здоровий дискусійний характер.

Відгуки про проведений семінар засвідчили про високий рівень роботи обласної письменницької організації, про насичену діяльність колективу письменників Рівненщини:

Леся Мудрак: «Я була вражена кількістю учасників семінару, що приїхали з різних куточків України. Прибулі − талановиті відомі люди, філологи, журналісти. Так Оксамитка Блажевська – редактор «Фонтану Казок», Тетяна Землякова – редактор україно-польських видань. Вони приїхали сюди не лише як учасники, а як семінаристи. Це доводить, що рівень проведення таких заходів у вас на Рівненщині досить високий. Я від’їжджаю звідси з позитивною енергетикою. Маю надію наступного року також до вас потрапити».

Сергій Пантюк: «За чотири роки я помітив кількісне і якісне зростання рівня проведення заходу. Враження чудові. Я вже познайомився з цікавими людьми, приємно відкривати нові таланти, наприклад, в цьому році на мене справив гарне враження Олег Кошин. Цінно те, що команда письменників-викладачів різниться за використанням жанрів, за фаховими напрямками, за своїм світоглядом. І це добре, бо всі ми різні».

Анна Багряна: «Я живу в Болгарії, вже втретє беру участь у семінарі. Завдяки «Кусту» в мене з’явилося багато знайомих, друзів. Мені подобається атмосфера роботи: ми навчаємо і самі чомусь навчаємося від наших слухачів. Я сама із задоволенням відвідала лекції своїх колег. Я думаю, що кожен з нас поїде звідси з новим досвідом і з новими ідеями».

Анатолій Кичинський: «Ініціатором цього проекту є Ірина Баковецька. Я хотів би їй подякувати за гарну роботу. Семінар «Куст» щороку набуває потужності, наповнення. А ще дуже важливо, що вона могла залучити до цієї справи Рівненську обласну та міську ради, Український культурний фонд. Її досвід, вважаю повинні наслідувати в інших областях України».

Слухачі семінару також прокоментували значущу письменницьку подію:

Софія Шевчук: «Мені сподобалося, що були проведені різні форми роботи: лекції, практичні, індивідуальні заняття, презентації, майстер-класи. Заняття проведені на високому рівні. Кожен учасник мав змогу обрати собі наставника в залежності від жанру, який його цікавить та й з особистих уподобань. Ми змогли отримати книги з рук відомих письменників з їхніми автографами».

Тетяна Собецька: «Я з нетерпінням чекала початку цього семінару, чула від своїх колег-письменників гарні відгуки про цей захід, який проходив у Рівному вже три роки поспіль. У позаминулому році я також брала участь у семінарі, тож знову хотіла зустрітися з відомими письменниками. Заняття цікаві і змістовні. Є чому повчитися, збагатити свій досвід, отримати корисні консультації, обмінятися книжками, поглибити знання з теорії літератури».

Побажаймо подальших успіхів нашим Рівненським письменникам: нехай Пегас і Муза служать їм вірою і правдою.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews