У садочках Буковини проводяться виховні години «Квітка права»

22.08.2019 20:44   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Які права мають діти, як протистояти булінгу та як діяти у разі цькування в садочку дізнавалися під час правової гри діти. Фахівці Буковинської юстиції разом із дівчатками та хлопчиками, не лише розважалися, малювали «Квітку права» (кожен пелюсток закарбовує право дитини), заповнювали розмальовки з правами дитини, а й говорили про серйозні речі: негативне явище булінгу, яке, на жаль, спостерігається у дитячому середовищі.

Під час правової гри «Дружба ламає булінг» її учасники виголошували підряд кожне право дитини та танцювали взявшись за ручки в колі дружби.

Попри те, що сьогодні ми більше розважалися, адже діти нині відпочивають, ми намагалися показати наскільки важливим є дотримання прав кожної людини, взаємоповага та розуміння потреб кожного, дружба та вміння мирно вирішувати конфлікти. Цькування можливе  і цю проблему не варто замовчувати. «Я маю право!», - діти виголошували велику кількість разів.

Нагадаємо, БУЛІНГ - це дія або бездіяльність, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого була або могла бути заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

ВИДИ БУЛІНГУ:

- фізичний;

- психологічний;

- економічний;

- сексуальний,

- із застосуванням засобів електронних комунікацій (кібербулінг).

ОЗНАКИ БУЛІНГУ:

- систематичність (повторюваність);

- наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі;

- наслідки у вигляді психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ БУЛІНГУ

Булінг (цькування) неповнолітньої чи малолітньої особи - штраф від 850 до 1700 грн. або громадські роботи від 20 до 40 годин.

Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб - штраф від 1700 до 3400 грн. або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Якщо булінг (цькування) вчинить дитина до 16 років – відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штрафи від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews