Лікар-невролог Уляна Костянець: «Інсульт – не вирок!»

26.08.2019 10:19   Опубліковано : Анатолій Дубина
Джерело: Бучацькі справи

Епідемія кору вбиває. Кліщ може вкусити і заразити хворобою Лайма. СНІД косить людей мільйонами. У вакцини додають ртуть, щоб вбивати українців. Неймовірна захворюваність онкологією. Всі чули такі страшилки? Серед цього всього правдою є лише онкологія, і це дуже печально. Але в загальній структурі причин смерті вона займає лише 13%.

Справжньою ж проблемою сучасності є захворювання системи кровообігу; саме від серцево-судинних патологій вмирає дві третини (67%) українців. І найстрашнішими вбивцями серед них є ішемічна хвороба серця та інсульти.

Саме про останні розмовляє Анатолій Дубина з "Бучацьких справ" із завідувачкою неврологічного відділення Бучацької ЦКРЛ Костянець Уляною Олегівною.

– Уляно, привіт! Одразу прохання: якщо ти скажеш щось наподобі «кардіоемболічний інсульт виникає при закупорці емболом артерії» чи «найчастіша локалізація аневризм — супраклиноїдний відділ внутрішньої сонної артерії», то ці фрази зрозуміють лише твої колеги. Наше ж завдання написати текст, який дівчинка 12-ти років прочитає своїй бабусі, і зрозуміють його при цьому обидві. Тому давай максимально простими словами, нехай навіть не зовсім термінологічно точно, але щоб зрозуміло для всіх.

– Привіт. Добре, домовились.

– Отже, що таке «інсульт»?

– Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого пошкоджується частина мозку і порушуються його функції.

– Тобто повністю припиняється поступлення крові?

– Не обов’язково повністю. Кров може і поступати, але в недостатній кількості для нормального постачання кисню та інших корисних речовин.

– І що може спричинити таке порушення кровообігу?

– Причини є різні. Це може бути часткова чи повна закупорка магістральних судин шиї або головного мозку тромбом, атеросклеротичною бляшкою або чимось іншим, наприклад шматочком пухлини, що розпадається чи жиром при переломі кісток. Також може бути гострий спазм судин. Такі інсульти ми називаємо ішемічними, вони складають близько 80% всіх інсультів. Або якась мозкова судина може розірватися і тоді відбувається крововилив у мозок. Це геморагічні інсульти, їх близько 15% від загальної кількості. Окремим видом є так звані субарахноїдальні крововиливи, тобто це крововиливи під мозкову оболонку. Дуже рідко, але бувають венозні інсульти.

– Може пошкодитись будь-яка частина мозку?

– Так. Можуть бути пошкоджені крупні артерії, можуть дрібні. Відповідно вражається більша чи менша ділянка мозку. При пошкоджені крупної артерії будемо мати обширний інсульт зі всіма випливаючими.

– А які наслідки інсульту?

– Найбільша небезпека – це, звичайно, смерть. Також інсульти характерні високою інвалідністю, що спричиняє тривалу втрату працездатності.

– Чи буває таке, що от пролікував інсульт – і все, без будь-яких наслідків?

– Буває. Якщо правильно розпізнати симптоми і вчасно госпіталізувати хворого, попасти в так зване «терапевтичне вікно», яке триває 4,5-6 годин від початку симптомів інсульту, розпочати правильне лікування, то кровопостачання вдається відновити на 100% і ніяких наслідків не буде. Людина абсолютно відновлюється. Це при тромботичних ішемічних інсультах, коли можна розчинити тромб. Геморагічні інсульти, на жаль, дуже часто закінчуються летально.

– Чи є якісь «інсультні» групи чи фактори ризику?

– Так. Це похилий вік, гіпертонічна хвороба (високий тиск), захворювання серця, атеросклероз судин, цукровий діабет, тютюнопаління, зловживання алкоголем, вроджені аномалії та патології судинної стінки, низька фізична активність.

– Ну от якщо людина в групі ризику, скажімо, чоловік 65 років, гіпертонік – як йому мінімізувати ризик інсульту?

– Вся профілактика інсультів зводиться до лікування гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, атеросклерозу судин, тобто тих патологій, які можуть призвести до інсульту. Важливим також є правильна організація режиму праці та відпочинку, харчування, запобігання нервово-психічним перенапруженням. Треба відвідувати свого сімейного лікаря. Не просто знати, що він є, а відвідувати його. Вимірювати тиск, постійно приймати ліки від гіпертонії. Це також хворим потрібно доносити, бо вони часто думають, що сьогодні випив одну таблетку – і вона допомогла. Ні! Якщо є гіпертонія, то ліки потрібно приймати постійно!

– Як можна розпізнати інсульт? От людині стало погано чи вона втратила свідомість – як знати чи це інсульт? Як поводить себе людина при інсульті?

– Так, часто розпізнати інсульт можна на місці. Для цього потрібно попросити постраждалого усміхнутися, заговорити і підняти обидві руки. При інсульті посмішка може бути кривою, мовлення або розуміння мови порушені, а руки піднімаються не однаково. Так само з ногами. При інсульті зазвичай вражається якась одна половина тіла. В хворого також може бути сильний головний біль, порушення зору, запаморочення, втрата координації рухів, іноді втрата свідомості.

– Якими мають бути перші дії при таких симптомах? Чим домашні можуть допомогти?

– Спокійно допомогти постраждалому прийняти горизонтальне положення і викликати бригаду швидкої допомоги. Можна дати засоби для зниження тиску, якщо він високий, заспокійливе.

– Мабуть все тоді. Твої побажання пацієнтам?

– Турбуйтесь про своє здоров’я. Попрощайтесь зі шкідливими звичками. Гуляйте на свіжому повітрі. Звикніть до здорового харчування. Дружіть зі своїм сімейним лікарем. Бажаю вам не хворіти!

Для довідки: щороку в Бучацькому районі реєструється 110-120 випадків інсультів, близько 20% з них закінчуються летально. Основна причина смерті – несвоєчасна госпіталізація.

Корисні посилання:
Смертність від інсультів в Україні
Наш інсульт був нам наукою
Інсульт – судинна катастрофа

 

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бучацькі справи