Подвійне громадянство: чому українці зрікаються на користь іншої країни?

05.10.2019 14:29   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

Питання подвійного громадянства в Україні піднімалося не раз, наприклад, після скандалів з угорськими паспортами, коли співробітники угорського консульства видавали паспорти своєї країни українцям.

Чому взагалі піднімається це питання і чи так нелегальне подвійне громадянство в Україні?

Що таке подвійне громадянство 

Подвійне, воно ж множинне громадянство – статус людини, яка одночасно має громадянство двох або більше держав. Важливо те, що кожна з цих держав може вимагати від людини виконання всіх обов'язків.

Такий статус можливий для мешканців тих країн, які уклали між собою договір про взаємне визнання обох громадянств. Таких небагато, найчастіше подібні договори існують між державами, які були метрополіями та їх колоніями. Наприклад, Велика Британія підписала договір про подвійне громадянство з Австралією, Індією і Канадою. У Франції договір укладено з Канадою, у Португалії з Бразилією, а в Іспанії з декількома країнами Латинської Америки.

При цьому, подвійне громадянство не поширене в міжнародній практиці.

Крім цього, подвійне громадянство можливо отримати за так званого "праву грунту" чи за правом народження від батьків – за фактом народження в якій-небудь країні. В Європі такого права немає, але воно існує в Аргентині, Бразилії, Канаді, Мексиці, США та деяких інших країнах.

Тим не менш, багато держав не вимагають відмови від колишнього громадянства, надаючи своє. У США, наприклад, можна мати будь-яке громадянство в доповнення до американського, однак влада його просто не визнає – на території Штатів ним користуватися не можна.

 

Подвійне громадянство в Україні

Принцип єдиного громадянства затверджується в Конституції і 2 і 19 статтях закону про громадянство. Згідно з ним, в Україні діє єдине громадянство, а за умови, що українець отримав ще одне – українське громадянство втрачається.

При цьому законів, які хоч якось наказують за подвійне громадянство, не існує – Україна просто не визнає факт другого підданства.

"Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України", - гласить стаття 2 Закону "Про громадянство України".

Тобто, власника паспорта України та Аргентини на території України будуть вважати українським громадянином, на території Аргентини – аргентинським. При виїзді в інші країни людина може сама вибрати, який паспорт надавати.

Проблеми можуть виникнути у державних службовців – згідно статті 19 Закону України "Про державну службу", громадяни інших країн не можуть займати державні посади.

Як можуть виявити наявність другого громадянства

 

Ніяк. Вся справа в тому, що в Україні не існує закону, який би зобов'язував повідомляти владу про отримання другого паспорта. Саме повідомлення може вважатися підставою для припинення громадянства, однак навіть при наявності такого процедура не відбувається автоматично.

Більш того, позбавити українського громадянства може виключно президент.

Подвійне громадянство в світі

Безліч країн не забороняють своїм громадянам бути громадянами іншої країни. У світі на даний момент двойне громадянство не визнають близько 80 країн. Більшою мірою, це країни Азії та Африки, в Європі "проти" Австрія, Литва, Норвегія та Нідерланди.

При цьому в Німеччині вимагають відмови від колишнього громадянства при прийнятті німецького шляхом натуралізації, але і тут бувають винятки.

За матеріалами Каналу "112"


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews