Садовий оскаржив призначену ВАКС заставу

03.12.2019 14:34   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: WestNews.info

Міський голова Львова Андрій Садовий подав апеляцію на рішення ВАКС про обрання запобіжного заходу у вигляді сплати застави в розмірі 1 млн 56 тис 550 грн.

Як зазначив під час засідання виконавчого комітету Андрій Садовий, він добиватиметься повної відмови прокуратурі у клопотанні. Мер також наголошує на захисті інвестиційних прав в Україні.

Про це повідомляє пресслужба ЛМР, пише - WestNews.info.

«Середа-четвер були особливими для міста Львова, для громади, багато людей спостерігали та аналізували судові процесами, які відбувалися в Києві: і засідання, де я брав участь, і засідання, де брав участь керівник управління земельних ресурсів пан Коровайник. Ще раз хочу подякувати всім за підтримку. Це для нас було дуже важливо. Тому що я вважаю, що ми з вами стоїмо на передовій захисту можливості західних інвесторів інвестувати у Україну. Якщо, дай Бог, у Львові все буде гаразд, то я думаю, що це дасть більше впевненості і оптимізму інвесторам заходити в Україну, створювати робочі місця і піднімати ВВП. Тому що ви знаєте, що Прем’єр має амбітні плани, щоби рівень ВВП в Україні підняти до 40%, а це можна зробити за однієї умови — якщо будуть інвестиції, якщо будуть робочі місця і буде виробництво. Як ви знаєте, під час першого засідання суду вимоги прокуратури були в 50 разів зменшені, але все одно ця застава, яка була встановлена, на мою думку, вона не відповідає реаліям сьогоднішнього часу. Тому мною подана апеляція. Вона належним чином зареєстрована. І я буду очікувати наступне рішення апеляційного суду. Тому що ми зобов’язані захищати честь міста і, так виглядає, захищати можливість інвесторів інвестувати в нашу країну", — розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Мер акцентував на тому, що така ситуація завдає збитку іміджеві нашої держави та інвестиційному клімату. Раніше Андрій Садовий зазначав, що блокування роботи великого інвестора триває вже 3,5 роки. Через це країна недоотримала орієнтовно 150 мільйонів гривень податків, а мешканці — тисячі робочих місць із європейським рівнем заробітної плати.

Водночас про це йдеться і в дописі на сторінці міського голови мережі Facebook.

Нагадаємо, 27 листопада у Вищому антикорупційному суді відбулось засідання щодо справи міського голови Львова Андрія Садового і будівництва у Львові індустріального парку на 3 тис нових робочих місць. На час засідання під будівлею суду зібралось чимало людей, серед яких — екс-нардепи, мери різних міст України, а також представники Асоціації міст України. Свою підтримку та готовність взяти на поруки мера Львова Андрія Садового у ситуації щодо індустріального парку задекларували колишні народні депутати України Оксана Сироїд, Олег Березюк, Олег Лаврик, Сергій Кіраль, чинний народний депутат Павло Бакунець, а також мер Києва Віталій Кличко. Усі вони були присутні на засіданні суду. Асоціація міст України також заявила про недопустимість дій державних органів, якими блокується діяльність інвесторів та інвестиційних компаній у територіальних громадах.

Довідка: «СТР» — одна з найбільших інвестиційних компаній у Центральній та Східній Європі. «СТР» створила 97 індустріальних парків у 7 країнах Європи, зокрема, Угорщині, Чехії, Румунії, Польщі. Це дає роботу 70 тисячам людей, і сотні мільйонів євро податків.

Львівська міська рада неодноразово зазначала, що земельна ділянка, на якій планується будівництво індустріального парку, є в межах міста. Рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду, яке набрало законної сили, підтверджує, що ділянка знаходиться саме в межах міста Львова, а тому право розпорядження нею належало виключно Львівській міській раді.

ТзОВ «Сітіпарк Львів» (філія компанія «СТР»), перед купівлею ділянки отримало її в оренду. Пізніше скористалося правом, передбаченим ст. 128 ЗКУ, яка дозволяє звернутися юридичним особам, зацікавленим у придбанні земельних ділянок у власність, подавши заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради чи державного органу приватизації.

Експертну грошову оцінку земельної ділянки у промисловій зоні «Рясне-2» здійснило Приватне підприємство «Центр ринкових досліджень», яке діє на підставі Ліцензії Державного комітету України із земельних ресурсів. Адже Львівська міська рада, згідно з законодавством, не здійснює оцінку вартості землі та не втручається у роботу незалежних оцінювачів.

Індустріальний парк у Львові має стати першим масштабним проектом «СТР» в Україні. Це понад три тисячі робочих місць із середньою зарплатою щонайменше 10 тисяч грн. Компанія вже інвестувала у проект понад 50 мільйонів грн. Щороку інвестор сплачує майже 2 мільйони грн земельного податку. Розмір інвестицій на етапі спорудження Індустріального парку мав становити 100 мільйонів дол США. Свого часу уряд Словаччини інвестував 184 мільйони крон у будівництво індустріального парку Кехнец (18 км від Кошице). Вартість земельної ділянки для інвесторів становила 1,4 дол США за кв м. Для порівняння, компанія, яка планує спорудити індустріальний парк у Львові, сплатила майже 9 дол США за кв м. У Польщі міста можуть визначати пільги з податків і зборів самостійно (устава від 12.01.1991 року), зокрема, звільняти від сплати податку на нерухомість (основний податок для формування бюджету). Передбачено можливість створення спеціальних економічних зон та надання державної допомоги у формі субсидій на закупівлю обладнання, створення кожного нового робочого місця. Таким чином, компанії можуть претендувати на компенсацію навіть до 50% інвестиційних витрат, включно з наданням земельної ділянки в безоплатне користування. Подібна система інвестиційних стимулів працює в Чехії, Словаччині.

Взірцевими у стимулюванні інвестицій і розвитку індустріальних парків вважаються Румунія та Болгарія. Ще 10 років туди активно почали переносити виробничі потужності провідні компанії з цілого світу, яких приваблювали низькими цінами на землю, компенсацією витрат на інфраструктуру та дотаціями за виконання інвестиційних зобов’язань.

Середня зарплата у Львові за 2019 рік склала 9900 грн. В Індустріальному парку уже б працювало 3000 працівників. За 1 рік роботи могло б бути сплачено: ПДФО — 64,1 млн, військовий збір — 5,3 млн, ЄСВ — 78,4 млн, загальна сума податків з зарплати — 147.9 млн на рік.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: WestNews.info