Презентація «У контурі бруньки» – єднання із Всесвітом

12.12.2019 16:13   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Світлиця Тернопільської бібліотеки – музею «Літературне Тернопілля» останнім часом мов справжня оаза для спраглих душею: для тих хто пише, і для тих, хто читає. Зустріч із талановитою тернопільською поетесою-пісняркою Галиною Музикою -Дричик зібрала багато охочих почути поетичне слово з перших вуст. Тим більше, що авторка презентувала свою першу поетичну збірку з філософською назвою «У контурі бруньки» («Джура»).

Насправді в поетеси написано вже багато, але вона не поспішала оприлюднювати: викарбовувала кожне слово, перечитувала, звіряла, «настоювала». На творчу зустріч прийшли друзі, знайомі, колеги, шанувальники Слова. Модерував захід професор, доктор мистецтвознавства, член обласного літературного об’єднання при Тернопільській обласній організації НСПУ Олег Смоляк. Поезія та пісні прозвучали в авторському виконанні та разом з донькою Інною. До слова, у 2013 році вийшов поетично-пісенний аудіодиск на духовну тематику «Молитвою освячені вуста», де мамині вірші декламує і співає пісні донька Інна). Присутні отримали духовно-інтелектуальну насолоду від поетично-пісенних дарунків згаданої авторки. Особливі враження від відеоперегляду, де звучить вірш «Чорний ворон». З теплом у серці Галина згадала співпрацю із письменником Володимиром Кравчуком – редактором цього видання.

 «У ліричних і філософських рядках промовляють душа та серце автора. Торкніться ніжних струн поезії, –  йдеться в анотації до книжки, – щоб ваше соло у Всесвіті звучало виразніше…».  Вже з перших рядків стає зрозуміло: поетичне соло цієї поетеси не схоже на інші, бо має здатність пробуджувати всередині людини (читача) духовний камертон. І їй це вдається, адже Галина за фахом музикант, тому й не дивно, що її поетична збірка буквально всіяна музичними термінами: скерцо, консонанс, ларго, престо, димінуендо, синкопа, валторна, акорди. Розділи у книзі сформовані у ритмі музики. Себто, книга – як пісня. Спочатку дуже повільний темп (ларго), а потім – швидкий (престо). Спочатку – «Гра світла й тіні», а потім – «Дзвони історії». І знову стишений темп – розділ «Молитвою освячені вуста», а далі повне розчинення у просторі і часі – «Магма на клавішах»… Є тут і пісенні тексти із власними нотами авторки. Для неї (як, власне, і для мене) кожне слово – не просто набір букв, це синергія звуків, на які в особливий спосіб реагує душа. Тому й авторка, зрозуміло, маючи абсолютний музикальний слух, на інтуїтивному рівні й прагне їхнього (слів – авт.) гармонійного поєднання, співзвуччя, а, відтак, наповнює ними довколишній поетичний світ. Переважає медитативна глибока лірика, яка дивним чином, під час прочитання, створює ефект духовного релаксу: серце відкривається, а душа прагне октав світла Вселенської Душі…

Поетеса студіювала науку в ТНПУ ім. В. Гнатюка та ТНЕУ. Працювала вчителем, керівником проектів і тренером МГО «Єднання», регіональним менеджером компанії «CUSC». Свої вірші друкувала в українській періодиці, альманахах, колективних збірках.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семенняк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews