Сумновідомий тернополянам керівник піраміди «Хелікс» нині претендує долучитися до роботи НАЗК

04.06.2020 00:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Терміново

Безпорадність правоохоронної системи призводить до такого абсурду, що один з керівників сумнозвісної фінансової піраміди «Хелікс» Богдан Воронцов претендує сьогодні на статус члена Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції. Це при тому, що чоловік досі є підозрюваним у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах.

Та це не завадило йому опинитися серед кандидатів у члени Громадської ради, інтернет-голосування за яких сьогодні відбувається на офіційній сторінці НАЗК.

Про участь в «Хеліксі» – ні згадки

У поданих до НАЗК документах Воронцов жодним чином не згадує про свої успіхи в компанії «Хелікс». В автобіографії вказує здобуття середньої освіти у навчальних закладах Волині, закінчення у 2014 році з відзнакою Тернопільського технічного університету за спеціальністю біотехнічні системи. З трудової діяльності наводить дані лише про те, що з 2016 року і досі є кореспондентом в інформагентстві «МСГК Інфо». Дане агентство зареєстроване у Києві. Пошукова система Google не знаходить сайту даного агенства, як і інформацій з посиланням на «МСГК Інфо».
Також Воронцов у автобіографії позиціонує себе як голова громадської організації «Міжнародний антикримінальний альянс». Сьогодні на Фейсбук-сторінці даної ГО, а також на своїй сторінці у соцмережі чоловік просить друзів підтримати його кандидатуру голосами.
«Разом ми ЗМОЖЕМО подолати корупцію, один із кроків-це контроль антикорупційних органів!», – йдеться у дописі Воронцова.

У мотиваційному листі підозрюваний у резонансному злочині пише про бажання «прийняти участь в роботі НАЗК та сприяти покращенню одного з головних антикорупційних органів».

Абсурд? Ні, реалії. Кращого прикладу, який би свідчив про справжній стан справ у системі правопорядку України та «ефективність» діяльності слідчих, годі і шукати.

У людей видурили 45 мільйонів

Тепер трішки про минуле, яке опинилося поза поданою до НАЗК автобіографією Богдана Воронцова.
На початку грудня 2016 року на Тернопільщині затримали трьох організаторів фінансової піраміди «Хелікс»: Дмитра Нагуту, Романа Фелика та Богдана Воронцова.

Керівники “Хеліксу” після затримання оперативно заплатили разом 8,5 мільйонів гривень застави, аби опинитися на волі (Фото:zaxid.net)

4 грудня Тернопільський міськрайсуд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначив розмір застави: 5 млн грн для директора, 2,5 млн та 1 млн – для співорганізаторів. Нагута висловлював здивуванням розміром визначеної для нього суми застави у 5 млн грн, мовляв, він не нардеп і не мільйонер. Та вже 6 грудня директора ТОВ «Хелікс кепітал» випустили під заставу 5 млн грн, 9 грудня відпустили ще одного з організаторів за 2,5 млн грн, 12 грудня – третього підозрюваного за 1 млн грн.

Слідством було встановлено, що організатори компанії обіцяли величезні прибутки через інвестування вкладів у групу іноземних інвестиційних компаній. Насправді ж товариство не отримало статусу фінансової установи, а тому не мало права здійснювати інвестиційну діяльність на території України. Кошти, отримані обманним шляхом, за даним поліції, привласнювались керівниками товариства.

Було відкрито кримінальне провадження за ст.4 ст.190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч.2 ст. 209 ККУ (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом,вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах).
У ході слідчо-оперативних дій були проведені обшуки у трьох головних фігурантів справи, арештовано 30 банківських рахунків, 12 автомобілів загальною вартістю понад 1 млн американських доларів, сім елітних квартир у Тернополі та столиці, будинок в Києві, а також цінні речі на майже 500 тис. грн.
Під час розслідування до правоохоронців звернулися понад півтисячі потерпілих, переважно жителів Тернопільської, Львівської, Хмельницької, Івано-Франківської, Вінницької областей та Києва. Серед заявників є громадяни Італії, Ізраїлю, Німеччини, Молдови, Казахстану, країн Прибалтики. Загальна сума збитків сягнула 45 млн грн.

Та за три роки росзлідування досі не завершене.

Як повідомили Терміново у прес-службі обласного управління поліції, дане провадження свого часу було витребувано Генеральною прокуратурою, після чого – подано міжнародний запит в Англію, де реєстрували «Хелікс». Однак відповіді, пояснюють в поліції, слідчі так і не отримали. Врешті провадження знову повернули на розслідування до Тернополя. На якому воно зараз етапі в поліції повідомити не змогли.

Чому за три роки немає результату, а підозрювані у резонансному провадженні не просто розгулюють на свободі, а ще й претендують «помагати» роботі НАЗК – питання залишається відкритим.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Терміново