Для кожного патріота сьогодні — велике свято, - Олександр Оксимчук

14.10.2020 11:23   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

14 жовтня у нашій державі відзначають День захисника України і День українського козацтва. Також сьогодні велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Також у цей день традиційно відзначають і річницю створення (у 1942 році) Української повстанської армії (УПА).

«Для кожного патріота сьогодні — велике свято. Ми згадуємо боротьбу минулих поколінь. Вшановуємо пам’ять Героїв, які присвятили своє життя Україні. І традиційно у столиці виходимо на Марш слави УПА у столиці», - каже свободівець Олександр Оксимчук. - Сьогодні дякую всім, хто був, є і залишається з нами впродовж років: партійцям, прихильникам, однодумцям. І ветеранам, які стояли біля витоків Організації, й новачкам, які творять її новітню історію.

Тримаймося, побратими і посестри, плече до плеча. Пам‘ятаймо про тих, хто присвятив своє земне життя Україні. І до роботи. У нас попереду ще багато викликів, багато завдань і незавершених справ.
Є «Свобода» — буде Україна! А «Свобода» буде завжди».

Нагадаємо, УПА розпочала свою діяльність з весни 1943 року на територіях, які входили до складу: райхскомісаріату Україна (Генеральна округа Волинь-Поділля) — з кінця березня 1943, Генерал-губернаторства (Галичина — з кінця 1943, Холмщина — з осені 1943) та румунської Трансністрії (Північна Буковина) — з літа 1944. Окремі загони також діяли і на території східної України, на Донбасі та навіть на Кубані.

Головною метою створення УПА стало об'єднання розрізнених збройних груп націоналістів під керівництвом ОУН(б). Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо «Остап») сформував перший відділ УПА в місті Сарни, хоча деякі історики вважають цю дату умовно пропагандистською та переносять період заснування приблизно на пів року вперед. У 1943 році загони ОУН(б) почали офіційно іменуватися «Українською повстанською армією». Ряди УПА поповнювалася за рахунок добровольців з числа ідейних націоналістів, перебіжчиків з допоміжної поліції, дезертирів з Червоної Армії.

Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку потужного повстання, яке має розпочатися в сприятливий для того часу момент, коли СРСР і Німеччина виснажать один одного в кровопролитній війні, а потім створення самостійної єдиної української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі. Крім українців, яких була переважна більшість, в складі УПА воювали євреї, росіяни та бійці інших національностей.

УПА діяла до 1954 року, коли активні її дії припинено. Окремі вогнища спротиву продовжувались впродовж 1950-1960-х років. З травня по листопад 1943 року Головним Командиром УПА був Дмитро Клячківський, з 1944 по 1950 рік — генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рік — Василь Кук.

З 2015 року вояки УПА мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті. Боротьба Української повстанської армії — складова Українського визвольного руху 1920—1950 років. У грудні 2018 року прийнято закон, що надає солдатам УПА статус учасників бойових дій, яким покладено додатковий соціальний захист, в тому числі пільги на оплату комунальних послуг та проїзд у громадському транспорті, а також медичне обслуговування і забезпечення медикаментами.

null
На фото: Олександр Оксимчук

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews