Зоряна Замкова

Зоряна Замкова

журналіст, письменниця

Підтримаймо лікарів у боротьбі за наше здоров’я, дотримуючись карантинних заходів особистої безпеки

24.11.2020 09:12   Автор : Зоряна Замкова
Джерело: TeNews

В Україні за минулу добу на COVID-19 захворіли 535 дітей та 529 медпрацівників. У Тернопільській області станом на 18 листопада 2020 року зафіксовано 24 242 випадки.

Щодня ці рядки статистики перебігають перед очима кожного, адже немає таких людей, які б не боялися коронавірусної інфекції. Інша справа, як кожен виявляє це. Одні бравують, мовляв, усе це не більше, аніж важкий грип, і розуміють, які наслідки можуть бути від цієї підступної хвороби аж тоді, коли хтось із близьких потрапляє до лікарні у важкому стані. Інші стережуться та дотримуються усіх заходів особистої безпеки.

А є такі, хто щодня, щогодини має справу з хворими на коронавірус, хто ризикує власним здоров’ям, хто, пам’ятаючи про клятву Гіппократа, робить усе можливе для порятунку пацієнтів. Це – медичні працівники.

В Україні за час пандемії на COVID-19 захворіли 26 422 медичні працівники, з них 258, на жаль, померли. Тиждень тому про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

За час епідемії лікарі, медперсонал просто виснажені. Єдиний спосіб допомогти людям у білих халатах – зменшити навантаження на систему охорони здоров'я, адже що менше людей хворітиме, то менше буде госпіталізовано. Підтримаймо лікарів у цій боротьбі за наше здоров’я, дотримуючись карантинних заходів особистої безпеки!

Фонд соціального страхування України теж допомагає медичним працівникам, адже на цю організацію покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які прямо постраждали від пандемії. Це, у першу чергу, працівники, які захворіли на COVID-19, а також особи, зайняті обслуговуванням населення, самоізольовані під медичним наглядом і в спеціалізованих закладах охорони здоров’я. Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками.

За даними пресслужби виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України третина нещасних випадків на виробництві пов’язана з інфікуванням SARS-CoV-2. Медичних та інших працівників, у яких було діагностовано гостре професійне захворювання на COVID-19, – 1 167 осіб, або 30,3% від усіх потерпілих. Унаслідок інфікування SARS-CoV-2 померли 26 працівників.

«У Тернопільській області ситуація теж складна, – повідомляє заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Григорій Радзіх. – Станом на 17 листопада цього року в області розслідувано 550 випадків, пов’язаних з інфікуванням SARS-CoV-2 лікарів. Під час розслідування комісією виявлено 98 випадків інфікування на робочому місці та 452 випадки хвороби медичних працівників, не пов’язаних з виробництвом. Виплати призначаються Фондом на підставі актів розслідування нещасних випадків зараження медичних працівників коронавірусною хворобою внаслідок виконання професійних обов’язків.

Ми не лікуємо людей, які страждають від хвороб. Лише допомагаємо фінансово пережити скрутні часи тим, хто захворів чи був контактний. І знаємо, як важко протистояти недузі. Як багато лікарів, волонтерів не лише у державі – у нашій області – щодня наражаючись на небезпеку, рятують чиєсь життя.

Бо часто за лавиною статистики ховається суть тих справ, які щоденно будують наше з вами майбутнє. Будують з особливою відповідальністю. Адже в теперішніх умовах надзвичайної ситуації в державі, викликаної епідемією COVID-19, людям потрібні, крім слів підтримки, конкретна адресна  турбота про кожного. Їм необхідно вижити, зберегти здоров’я та працездатність. 

Фонд соціального страхування України допомагає фінансово захистити людину праці. Надає той захист, який тепер допомагає вижити усім, хто захворів чи отримав травму на виробництві, збирається стати матір’ю. Усім 12 мільйонам застрахованих осіб в Україні, які платять єдиний соціальний внесок. І для всіх Фонд – надійний партнер, який вчасно виплачує допомогу по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах, на поховання та фінансує понад тридцять видів допомог і медико-соціальну реабілітацію людям з інвалідністю, які потерпіли на виробництві. А тепер під час епідемії  Фонд компенсує втрачений заробіток працівникам, які перебувають на самоізоляції під медичним наглядом. І звісно – медичним працівникам.

Звичайно, у лікарів має бути максимальний захист від інфекції. Вони мають слугувати прикладом для населення, як дотримуватись норм безпеки. Тому хочу ще раз нагадати всім жителям краю: дотримуйтесь карантину! Від цього залежить не лише ваше здоров’я і життя, а й усіх, хто поруч, зокрема медиків.

Під дверима лікарняного відділення стає якось не по собі, адже кожен знає, що часто тут – наче межа між найважчим станом пацієнта і брамою апостола Петра… І щодня, щогодини, а часом і щохвилини йде боротьба за життя. Як самих хворих, які намагаються вижити, так і лікарів, які стараються не дати ні найменшого шансу смерті.

На початку пандемії прочитав у Фейсбуку написані медиком слова: «Ми працюємо. Ти залишаєшся вдома. Зупинимо COVID-19 разом». Вони актуальні і тепер, коли суспільство долає наступну хвилю коронавірусної інфекції, які забирає здоров’я і життя людей.

Медики в складних умовах сьогодення першими прийняли на себе удар епідемії СOVID-19, піддаючи себе величезному ризику. Усі разом висловлюємо їм вдячність за жертовність і громадянську свідомість. І просимо: бережіть себе, не забувайте про головні заходи профілактики та безпеки праці! Не можна повторити сумний досвід Бельгії, де тепер лікарів просять працювати навіть із Covid-19, адже їх катастрофічно бракує…».

Зоряна Замкова


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews