«Зробили ставку на молодь та дітей»: як на Тернопільщині розвивають громади

26.01.2021 21:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: Українська правда

Міграція за кордон – це надзвичайно актуальна для України проблема. Особливо загрозливих масштабів вона набуває в західних областях. Близькість кордонів, один із найвищих рівнів безробіття та найнижчих рівнів середньої заробітної плати спонукає жителів Тернопільської області виїжджати за кордон. Про це пише «Українська правда».

Виїхати за кордон прагне молодь. Натомість 27-річна Юлія Турчманович планує залишитися в Україні, у своєму рідному селі Байківці.

Доля Юлі змінилася два роки тому, коли її односельці, об’єднавшись із жителями шести сусідніх сіл, створили Байковецьку громаду.

Тоді голова громади зібрав людей і сказав, що запрошує молодь на роботу. Юлія погодилася, спочатку їй довірили посаду начальника військо-облікового столу, потім вона перемогла на виборах, стала депутатом і була обрана секретарем Байківецької сільради.

А ще Юля очолює Молодіжний комітет громади. Вона каже, що після об’єднання тут живеться не гірше, ніж у Тернополі.

У селах зроблено асфальтне покриття, на вулицях з’явилося освітлення, відремонтовані ФАПи (тут працюють три людини: лікар, акушер, медсестра) і фельдшерські пункти (лікар та медсестра), вкладаються кошти у школи, у кожному селі є дитячі майданчики.

Тут зробили ставку на молодь і дітей

«Коли ми почали формувати Байківецьку громаду вирішили, що при владі повинна бути молодь, – розповідає перший заступник сільського голови Микола Дума. - На посади спеціалістів запросили 25 молодих людей, щоб вони не виїжджали за кордон. І сьогодні вони вже не дають нам розслабитися. Молодь допомагає рухати реформи і через неї ми пропагуємо зміни».

Тут теж, як і по всій Україні, місцеві жителі дуже бояться словосполучення «опорна школа».

Влада не хоче втрачати довіру людей і збурювати громадськість тому робить все поступово, без поспіху. Створити опорну школу планують протягом року.

А почали з того, що запросили молодь, старшокласників, представників Молодіжного комітету посадили їх в автобус і показали їм школи.

Привезли у село Лозова, саме тут у географічному центрі громади, планується відкрити опорну школу. Познайомили з вчителями, зокрема і вчителем фізики Михайлом Шемелею, показали кабінет фізики, обладнаний усім необхідним для проведення лабораторних і практичних робіт.

У 2004 році за кошти Міністерства освіти в Україні було встановлено шість експериментальних кабінетів фізики. Тоді пощастило і Лозовій.

Але з часом обладнання зносилося. Цьогоріч Байківецька громада виділила 250 тис. грн і закупила нове мультимедійне обладнання, екран, нові меблі, демонстраційний стіл та робочі столи, до яких підвели електроживлення.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Українська правда