Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Село, у якому найбільше поетів, знаходиться на Тернопіллі

07.03.2021 12:40   Автор : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Особисто мене не перестає дивувати настасівський професор, доктор мистецтвознавства, автор численних наукових та письменницьких праць, Олег Смоляк. Його невсипуча життєствердна громадсько-волонтерська діяльність вражає. Ось і цього разу, напередодні весняного поступу, друком вийшла унікальна книга «Літературний ужинок настасівчан». Унікальність збірки у тому, що в ній представлені поетичні і прозові твори талановитих односельців Олега Смоляка. Яке ще село в Україні може похвалитися таким творчим надбанням?

Зазвичай, згадуючи Настасів, найпершим на думку спадає ім’я прославленного українського поета Ярослава Павуляка. Однак зовсім іншої думки про це Олег Смоляк, який у своєму першослові від упорядника зазначив, що: «Поетична творчість настасівчан яскраво проявила себе, починаючи з другої половини ХХ століття, коли шкільництво набуло масового характеру і дало поштовх для поетичних і прозових проявів у настасівчан. Володимир Дорожовський, Ольга Копистянська, Богдан Пиндус, Ярослав Павуляк, Олег Смоляк. Їхню естафету підхопили Михайло та Мирослав Олексіви, Віра Ковалишин, Богдан Ракочий, Марія Смоляк (Баб’як), Олександра Малік, Ігор Бережний, а останнім часом студентська та учнівська молодь – Соломія Джинджириста, Ігор Гуцайлюк, Ярослав Темірханов. Когорту творців літературного слова – уродженців села Настасова гармонійно доповнили й багаторічні жителі Настасова – уродженці інших місцевостей Марія Смоляк (Теодозів), Михайло Тимчук». У добірку увійшло двадцять як поетичних, так і прозових творів мешканців однієї території – і це вражає! До слова, у цьому селі проживала колись відома на всю Галичину етнографиня Сара Париллє, звідси пішов у великий світ відомий у Східній Галичині адвокат Григорій Ракочий, автор записів народних пісень, які помістив у своїй збірці «Гаївки», Володимир Гнатюк. Тема творів – любов до рідного села, краю, Батьківщини, довколишнього світу, пошанування героїв настасівчан у період національно-визвольних воєн.

Ось як відгукується про згадане видання (яке вийшло за його фінансової підтримки) Михайло Гомівка, президент Асоціації «Ліга підприємців Тернопільщини», уродженець села Настасова: «Це великий і пишний букет художнього слова моїх односельців. Кожне, написане у віршах чи творах малої прози – це часточка мого життя. У них я знаходжу свої дитячі стежки і дороги, якими ходив у дитинстві і якими люблю мандрувати й сьогодні. Вони водили мене на пасовисько, до школи, сільського клубу, церкви, в яких формувалася моя душа, світогляд, приторки до духовності та національної свідомості. Поетичні твори нагадують мені найріднішу настасівську доокружність, яка сформувала мене й повела в широкий світ, щоби робити людям добро, любити свій рідний край, Україну й допомагати їй усім, чого вона потребує. Відрадно, що в збірці «Літературний ужинок настасівчан» представлені твори трьох поколінь. Адже саме в цьому присутня неперервність літературної традиції села Настасова і надія, що воно триватиме, допоки існуватиме село».

Валентина Семеняк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews