«Бережіть свою репутацію та поважайте авторське право!» - Наталія Демедюк

08.03.2021 20:12   Опубліковано : Вікторія Синиця
Джерело: charivne.info/

Студенти курсу неформальної освіти «Юридична журналістика» НУВГП, за філіжанкою кави говорили про журналістику, злети та падіння, навчання, клопітку працю та досвід, про Медіа-Центр «Третя столиця» та радіо RESPECT UA - українську онлайн-радіостанцію, яка транслюється в інтернет-мережі 24/7.

Про це та інше у розмові з журналісткою, телеведучою, письменницею, художницею та громадською діячкою Наталею Демедюк для http://charivne.info/

null
 

- Розкажіть про себе, яку освіту здобули?

- За освітою я філолог, але маю і початкову художню освіту – закінчила Рівненську дитячу художню школу імені А. Мартиненка. Мистецтво не полишала впродовж життя, однак всерйоз зайнялась живописом у 2017 році, коли долучилася до дорослої групи відомого художника і педагога Анатолія Іваненка. Також захоплююсь фотографією, не оминула «Фотошколу Олександра Харвата». Разом із журналістською діяльністю маю і викладацький досвід - працювала в МЕГУ, потім в НУ "Острозька академія", на даний час - на кафедрі журналістики та українознавства в НУВГП, часто беру участь у різних тренінгах, лекціях, зустрічах тощо.

- Коли вперше почали працювати журналістом? Які труднощі долали?

  • Журналістику для себе відкрила у 2002 році – це була звичайна замітка в місцеву газету. І пішло-поїхало… Працювала в газеті «Вільне слово», «Провінційка», в тижневику «Імідж», в журналі «V.I.P.», дописувала в різні періодичні видання, пізніше в моєму житті з’явилося радіо, а за ним і телебачення. Труднощі виникають періодично, як і в будь-якій сфері діяльності, але якщо точно знаєш свою мету – їх легко долати. Люблю свою роботу, тому завжди, незалежно від змін, лишаюся в медійному середовищі.
null
 

Радіо, друковані ЗМІ чи телебачення - що для вас ближче до серця?

- Я б додала ще інтернет-видання. Насправді, близькі усі ці галузі, адже працювала в кожній з них. Наприклад, за серію радіопрограм про Марка Безручка з циклу «Відомі невідомі патріоти» отримала премію міжнародного конкурсу «Калинові мости», маю відзнаку і за короткометражку «Клесівська ОТГ: реформа в дії» – увійшла до лауреатів конкурсу «Громада мрії» у рамках Рівненського міжнародного кінофестивалю «Місто Мрії». За час роботи у ЗМІ назбиралося чимало відзнак і нагород, всі мені дорогі, адже люблю те, чим займаюсь. З 2014 року працюю у сфері телебачення, за цей час створено чимало проектів, деякі з них вже успішно живуть своїм життям. Не зупиняюсь ніколи – завжди у пошуках і з оберемком ідей.

- Які навики потрібні журналісту, аби стати ведучим телепрограм?

- Насамперед –  комунікабельність, обізнаність у темі та, звичайно, харизма. Звичайно, технічно, і не тільки, вимог більш ніж достатньо, однак перед тим, як розпочинати, варто запитати самого себе – яку мету переслідуєш і кому це потрібно? Якщо відповіді на ці питання маєте – працюйте.

- Щоб бути справжнім професіоналом у журналістиці, що потрібно?

- Працювати, працювати і ще раз працювати. Здобувати досвід. Рости і вдосконалюватися щодня. Журналістика не любить лінивих – вона любить наполегливих, невгамовних і з вогником в очах. Це не та професія, де можна просто «відсидітись» і піти додому. Якщо ви обрали журналістику, будьте готові працювати в режимі 24/7, адже, якщо любите свою справу, по-іншому не вийде: журналістика – це не робота, це – стиль життя.

null
 

- Ви автор багатьох проєктів і телепрограм, де берете ідеї і чи складно реалізувати їх?

- Ідей у мене завжди безліч, а щодо складності їх реалізації – залежить від однодумців, які допомагають їх реалізовувати. Вкрай важливо мати поряд надійних колег, друзів, які розуміють і поділяють твої ідеї, мені в цьому плані пощастило з командою – як в медійній сфері, так і у творчій. Складнощі бувають різними – головне вміти перетворити їх на цікавий робочий процес. 

- Як вдається поєднувати все: письменницьку діяльність, журналістику, малювання?

- Насправді все просто: закохана в життя, люблю людей, люблю те, чим займаюсь, люблю світ і знаю, що це взаємно. І ЗМІ, і моя творчість – це все засоби комунікації, енергетичний обмін, участь у суспільному житті мого міста і моєї країни.

- Розкажіть про вашу громадську діяльність та новий проєкт.

- Тут можна довго розповідати… Учасниця та співорганізаторка численних культурних і суспільних проектів: «КУСТ», «СУП», «Квартирник», «Благодійні серця», спецпроєкт «Вечір пам’яті Валер’яна Поліщука», «PROполітику з Олександром Хитровим», телемарафони «Ціна незалежності», «Козацька звитяга», тощо. Значну увагу приділяю саме культурній сфері, можна сказати, займаюсь багато років інформаційним меценатством. Зокрема, активно підтримувала процес децентралізації – створила радіопрограму «Новини об’єднаних громад», а також реалізувала свій авторський проект «В гостях у громади». Кілька років тому запустила проект «Автор читає», у рамках якого багато письменників змогли ділитися своєю творчістю, «Короткий метр» – перші програми виходили ще у 2014 році, «Пряма мова», «Корисний карантин» (програма, де люди з різних міст і країн ділилися своїм «карантинним» досвідом), та багато інших, про це можу розповідати дуже довго, адже за 6 років вдалося створити надзвичайно багато.  Ще одна важлива сходинка, про яку хочу згадати, – проект «Фермери» за сприяння УКФ, який додав мені досвіду та вказав нові напрямки для руху.

В кожного в житті бувають моменти, коли доводиться приймати непрості, але правильні рішення. Знаєте, що найгірше для творця? Перебувати серед підлості. Тоді ви не можете рухатись вперед. Як кажуть, умійте піти з нецікавого фільму, попрощатися з токсичними людьми, не витрачати час на людей, які вас не цінують. Натомість – дійте, рухайтесь, створюйте!

Цей рік для мене особливий. Ми з друзями-колегами створили ГО «Медіа-Центр «Третя столиця». Кожен з нас ішов до цього різними шляхами, але, зрештою, ми зустрілися, аби об’єднатися навколо створення кіно- та телепродукції! Тепер ми працюємо з різними людьми – професіоналами своєї справи – сценаристами, режисерами, операторами, монтажерами, з усіма, хто любить свою роботу в кіноіндустрії та на телебаченні. Наша мета – створити гідні умови для реалізації творчих задумів! 

Медіа-Центр «Третя столиця» вже може похвалитися стартом такого проекту, як радіо RESPECT UA - українська онлайн-радіостанція, яка транслюється в інтернет-мережі 24/7. Завдяки Віктору Терещуку, радіо вже впевнено завойовує серця слухачів в Україні та за кордоном. В якій би точці земної кулі ви не знаходились – всюди, де є інтернет, слухайте якісну музику українських та зарубіжних виконавців, цікаві подкасти та отримуйте 100 % позитивної енергії! Просте у застосунку та на 100 % безкоштовне – у кожному смартфоні чи ПК для всіх наших слухачів.  

Крім того, стартували наші нові проєкти: «ПРО ВАЖЛИВЕ з Наталею Демедюк», «PROполітику 2.0» з Олександром Хитровим та мій проєкт про мистецьке життя нашого міста «RIVNE ART». Їх вже можна дивитися на нашому ютуб каналі RIVNE LIVE. До речі, не забудьте підписатися! Але все це – тільки початок. Попереду ще багато цікавого, тож не сумнівайтеся – ми вміємо дивувати.

- Які настанови дасте майбутнім юридичним журналістам?

- Якщо ви вже наважились обрати журналістику, не бійтеся запитань, пам’ятайте, що ви – українці, бережіть свою репутацію та поважайте авторське право! І, найголовніше, за будь-яких обставин залишайтеся людьми.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: charivne.info/