Художник із Тернопільщини написав майже два десятки картин на шевченківську тематику

10.03.2021 23:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Суспільне

За словами художника Олега Шупляка, образ Тараса Шевченка займає в його творчості почесне місце. Свою найвідомішу зараз серію "Двовзори" митець розпочав саме з портрету-ілюзії Тараса Григоровича.

“Був 1991 рік, коли Україна тільки здобула незалежність, тоді був загальний стан ейфорії. Ще студентом я захоплювався оптичними ілюзіями в живописі, та в радянські часи інформації про цей унікальний напрям у мистецтві було дуже мало і вона була малодоступною для студента. Але навіть ті декілька неякісних чорно-білих репродукцій картин Арчимбольдо і Далі мене настільки вразили, що кардинально перевернули мої уявлення про творчість. А коли став доступний інтернет, я дізнався про інших художників, які працюють у цьому стилі”, – каже Шупляк.

Художник зрозумів, що мистецтво не зобов’язане відображати соціалістичну, чи будь-яку іншу дійсність, а може створювати свою окрему реальність:

“Коли я почав експериментувати з оптичною ілюзією, - мені хотілось, щоб мої картини обов’язково відрізнялися національним колоритом. Я хотів відобразити всі національні символи в одній картині – і Дніпро, і кручі, і політ сокола, і козака з бандурою. І, головне, щоб всі символи разом створили образ найвеличнішого сина України – Тараса Шевченка. Спочатку це завдання здавалося непосильним. Я довго думав, але одного разу в світлотінях скульптури Шевченка я побачив всю композицію одразу і взявся втілювати її на полотні”.

Ось так виглядала перша картина-ілюзія Олега Шупляка “Кобзар”, яку він завершив у 1992 році:

А це – кінцевий варіант цієї ж роботи – “Дух свободи”:

Авторський повтор цієї картини продали на інтернет-аукціоні за 20 тисяч гривень.

"Цей аукціон організували волонтери. За виручені кошти придбали стоматологічний автомобіль для бійців, які служать на передовій, – розповів Олег Шупляк.

У 2013 році художник переміг на Всеукраїнському відкритому конкурсі на кращий ескіз логотипа з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Цей логотип був на сітілайтах у Києві на Майдані під час Революції Гідності.

Також під час Революції Гідності у Києві для оформлення сцени використали зображення картини Олега Шупляка "Борітеся - поборете!". Це зображення було на 12-метровому банері.

У 2014 році, коли почалася російсько-українська війна, Олег Шупляк створив ілюстрацію до поезії Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий..."

За словами художника, в перший рік, коли він почав створювати “Двовзори” – написав також портрети-ілюзії Івана Франка, Богдана Лепкого, Лесі Українки. На сьогодні до серії "Двовзори" входять понад 300 творів живопису і графіки.

Виставки-шевченкіани (авторські репродукції) Олега Шупляка діють у музеї "Батьківщина Т. Шевченка" у рідному селі поета – Шевченкове Черкаської області (колишня Кирилівка), а також у міському відділі культури в Авдіївці на Донеччині. Картини-ілюзії з портретом Тараса Шевченка знаходяться у колекції Національного музею Т. Шевченка у Києві, а також у постійно діючій експозиції наукового центру Онтаріо в Канаді.

Також ілюстрації з портретом Шевченка використані у статтях, журналах, книжках, в тому числі, у підручниках університетів Кембріджа та Оксфорда.

Олег Шупляк – родом із села Біще Тернопільського району (колишнього Бережанського). Закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту. З 2000 до 2013 року працював викладачем рисунку та живопису Бережанської дитячої художнього школи. З 1990 року організував більше трьох десятків персональних виставок в Україні та за кордоном.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Суспільне