Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

«Кроноспан Рівне» відвідав керівник урядової агенції UkraineInvest Сергій Цівкач

13.03.2021 08:07   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

11 березня у селі Городок, що на Рівненщині, говорили про залучення інвестицій та створення меблевого кластеру. Під час робочого візиту виконавчий директор державної установи «Офіс із залучення інвестицій» (UkraineInvest) Сергій Цівкач ознайомився із темпами спорудження нового деревообробного заводу  «Кроноспан» та проблематикою реалізації найбільшого на Рівненщині проекту з іноземними інвестиціями. Під час зустрічі деревообробники підкреслили: подальше залучення інвестицій у деревообробну і меблеву галузь Рівненщини залежить від стабільності роботи ринку деревини та законодавчого закріплення прозорих правил гри. Адже зараз переробники зіштовхнулись зі штучним браком сировини та сумнівними методиками проведення аукціонів з продажу деревини.

null
 

Рівненщина стала однією з перших областей у графіку робочих поїздок команди UkraineInvest. І це не дивно, адже тут вже два роки активно працюють над розширенням можливостей місцевої переробки деревини та створення свого меблевого кластеру. Керівник Офісу UkraineInvest  Сергій Цівкач відвідав область на запрошення народного депутата Олександра Ковальчука,  Рівненської обласної державної адміністрації, Агенції із залучення інвестицій «Інвест Ін Рівне».

null
 

- Для створення у краї нових виробництв з українськими та іноземними інвестиціями важливою є системна робота на всіх рівнях, - зауважує директор Агенції із залучення інвестицій «Інвест Ін Рівне» Дмитро Янушевський. – Адже інвесторам потрібна детальна інформація про економічний потенціал нашої області, наявність підходящих площадок та індустріальних майданчиків для спорудження виробничих потужностей, комунікації необхідної потужності, максимальна співпраця з місцевою владою та громадою. Це командна робота, для якої важливе об’єднання зусиль і на рівні ОТГ, і  в масштабах області, а також парламенту та Кабінету Міністрів. Добре, що на Рівненщині така синергія зусиль є. Саме тому такий проект як «Кроноспан Рівне» системно реалізується з моменту перших переговорів у 2017 років до відкриття заводу вже цьогоріч.

Залучати інвесторів тепер стане простіше, адже нещодавно парламент проголосував новий закон про інвестиційних нянь. Тепер кожен інвестор, котрий вкладатиме в українську економіку більше 20 мільйонів євро, – матиме особливу підтримку та допомогу з боку держави, а також податкові пільги. Все, аби лишень створювались нові виробництва та відроджувалась економіка.

null
 

- Ми надаємо консультаційну допомогу всім інвесторам.  Відповідно до нового закону, претендувати на державну підтримку можуть, як іноземні інвестори, так і українські. А зараз найважливіше питання – підзаконні акти. Інвестори після імплементації норм закону зможуть отримати звільнення від сплати ПДВ та податку на прибуток підприємств, скасування ввізного мита на нове обладнання, надання земельної ділянки державної або комунальної власності у користування на пільгових умовах. Передбачені також побудова суміжної інфраструктури за державні кошти та сприяння держави у під'єднанні до комунікацій, - розповів Сергій Цівкач.

Деревообробна та меблева галузі за умови залучення інвестицій мають значний потенціал для розвитку. За 5 років експорт меблів України щорічно зростає на 13,5%. Меблі поставляються до 119 країн світу. І ці показники можуть бути значно більшими при об'єднанні зусиль деревообробної та меблевої галузей в локалізації виробництв у форматі кластерів на базі індустріальних парків. Як це працює, наприклад, в Польщі, Німеччині або Італії. Реалізація стратегії розвитку меблевої галузі, як однієї з найважливіших, дозволила Польщі посісти 3 місце в світі за обсягом експорту у 2019 році.

null
 

 

null
 

- В Україні закладаються підвалини розвитку одразу чотирьох меблевих кластерів: у Волинській, Рівненській областях та двох кластерів у Київській області. Кronospan зараз працює в цьому напрямку. А перший меблевий кластер вже почав створюватися поруч з нашим заводом у Нововолинську, - зауважив виконавчий директор ТОВ «Кроноспан Рівне» Павло Пильтяй.  - Однак для розвитку галузі потрібні стабільні умови роботи. Зокрема, забезпечення рівного прозорого доступу переробників до деревини.  Зараз деревообробна галузь відчуває гострий, штучно створений дефіцит сировини, який пов’язаний з тим, що державними лісогосподарськими підприємствами виставляються на аукціонні торги не всі об’єми заготовленої необробленої деревини, а також суттєво не виконуються зобов’язання по поставці сировини згідно з укладеними договорами за результатами проведених аукціонних торгів на площадці «Прозорро.Продажі».  Разом з тим для галузі зараз дуже  необхідно нарешті розробити та ухвалити збалансований законопроект «Про ринок деревини».

За словами народного депутата від Рівненщини Олександра Ковальчука робота над законодавчим врегулюванням ринку деревини вже триває за участю представників галузі:

- Проводимо спільну роботу над виваженим текстом законопроекту разом з колегами- депутатами Роксоланою Підласою, Дмитром Наталухою, Олегом Бондаренком, Богданом Кицаком, Галиною Янченко, Юлією Овчинніковою та представниками галузі.  Прагнемо, щоб новий закон зробив продаж деревини прозорим та нарешті нормалізував роботу ринку на умовах чесної конкуренції та доступу до деревини.

Це дуже необхідно для розвитку економіки рідної Рівненщини, яка є однією із провідних в галузі деревообробки, та залучення нових іноземних інвестицій, створення високооплачуваних робочих місць в області, наповнення місцевого та державного бюджетів.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 


 
 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews